Bezár
Testérzetek próbálkozás alatt

Testérzetek próbálkozás alatt

Te is árgus szemekkel figyeled a tested jelzéseit? Egy köhögés, egy apró fájdalom itt, egy pötty a bőrödön ott, és már bújod a netet, hogy mi okozhatja?

Ha babát szeretnél, ez bizony fokozódni fog, sőt, az ismerőseim körében úgy látom, azoknál is megjelenik, akik eddig ügyet sem vetettek rá. Egészen új jelenségekkel ismerkedünk meg: méhnyaknyákot és reggeli testhőmérsékletet figyelünk, meg azt, hogy mennyire feszül a mellünk. De vajon mi normális, és melyik testérzet mit jelent? Kecskés Timi írását fogadjátok szeretettel!

Korábban már írtunk a menstruációs ciklusról és arról, hogy mit árul el az egészségünkről. Ha teherbeeséssel próbálkozunk, akkor is ezt kell elsőként górcső alá vennünk, hiszen a ciklus középideje az ideális időpont a fogantatásra. Remek, akkor a 14. napon kell szeretkezni – vonják le a legtöbben a következtetést. Csakhogy nem mindenkinek 28 napos a ciklusa, nem mindenkinek pontos minden hónapban, és az sincs kőbe vésve, hogy a tűszőrepedés egészen pontosan a közepére fog esni. Honnan tudhatjuk akkor, hogy melyek a legesélyesebb napok? És utána milyen jelekből sejthetjük, hogy sikerrel jártunk? Ezeket igyekszünk összeszedni ebben a cikkben.

Jó tudni a ciklusodról

A ciklus első napja mindig a vérzés kezdőnapja. Van, akinél jellemző a barnás, rózsaszínes folyás, pecsételgetés a tényleges vérzés megindulása előtt – az első nap azonban számukra is ugyanazt jelenti. Ez a tünet egyébként máris olyasmi, amit érdemes feljegyeznünk és megemlíteni a nőgyógyászunknak. A pecsételő vérzés oka ugyanis gyakran progeszteronhiány, ami megnehezíti a teherbeesést.

Megjött tehát a menstruációd, elkezdheted számolni a napokat. Ha még nem tennéd, javaslom a menstruációs naptár vezetését akár naptárban, akár alkalmazásban. A benne rögzített információk nagyon hasznosak lesznek a későbbiekben! Ha csak a menstruáció kezdetét vezeted hónapról hónapra, már abból is következtethetsz a ciklus hosszára és rendszerességére. De rengeteg más információt is írhatsz a naptárba! Mik lehetnek ezek?

  • Testhőmérséklet

Ha kíváncsi vagy a fogantatásra legalkalmasabb napokra, ébredés után közvetlenül, azonos időpontban mérd meg a hőmérsékletedet, mielőtt felkelnél vagy bármit tennél, lehetőleg testüregben – legegyszerűbb a szájban. Ennek azért van jelentősége, mert a ciklus két nagyobb szakaszra osztható: peteérés előtti (follikuláris) és peteérés utáni (luteális). Az első szakaszban az ösztrogén uralja a szervezetünket, ami nincs hatással a hőmérsékletre, utána viszont a progeszteron, ami enyhén megemeli azt. Gyakori tévhit, hogy a hőmérséklet megemelkedése előre jelzi a peteérést, de ez nem igaz – a testhő a tüszőrepedés után emelkedik meg. Miért érdemes mégis mérni? Mert hosszabb távon körülbelül kétnapos bizonyossággal be lehet lőni a segítségével, hogy mikor volt az ovuláció, illetve hogy milyen hosszú a ciklus luteális fázisa – és valójában ez a fontosabb információ. Ez az időszak ugyanis állandó, normális esetben 12-16 napos – ha ennél rövidebb, az hormonális problémákra utal, ezért ha néhány hónap jegyzetelés után ez látszik a ciklusodon, akkor érdemes nőgyógyászhoz, endokrinológushoz fordulnod. Amit még megtudhatsz a hőmérésből, az az, hogy ha legalább 18 napon keresztül magasabb marad a hő, akkor nagy az esélye, hogy babát vársz!

  • Méhnyaknyák

Arra, amire sokan a hőmérést alkalmazzák – tehát a peteérés idejének meghatározására, a legtermékenyebb napok kiderítésére – a méhnyaknyák figyelése a legjobb módszer. Igen, arról a váladékról beszélünk, amely a hüvelyből távozik, és amely a ciklus közepén tojásfehérjeszerűen nyúlóssá változik. Mivel a petesejt nagyon rövid ideig, mindössze egy napig él, és ennél is kevesebb idő az, amíg megtermékenyíthető, a méhnyaknyák szerepe a spermiumok életben tartása, hogy amikor eljön az idő, tettre készen várják a petesejtet. Bizony, a testünkben anélkül, hogy tudnánk róla, egy kész akciófilm zajik! A ciklus nem termékeny fázisaiban ez a nyák sűrű, ragacsos, nem segíti a hímivarsejteket sem a mozgásban, sem a táplálkozásban. Néhány nappal később ez megváltozik, és a már említett síkos, áttetsző anyagban a spermiumok könnyen és gyorsan úsznak a cél felé. Amíg pedig nem áll készen az érett petesejt, addig ebben az anyagban várakozhatnak és tápanyagot is vehetnek fel. Így lesz a 8-12 órás megtermékenyítési időablakból akár 5-6 nap. Valójában ez a nyák a legpontosabb előrejelzője az ovulációnak, ha babát szeretnél, ezt mindenképp figyeld és jegyezd fel.

  • Stressz, betegség, hangulat

Sokan azt gondolják, hogy felesleges ilyen plusz információkat vezetni a menstruációs naptárban, és meg is értem, miért. Lássuk csak: ott van maga a vérzés, a testhőmérséklet, a nyák – és akkor még ezeket is figyeljem? A válasz igen: azért érdemes feljegyezned, hogy éppen hogyan érezted magad egy adott napon, mert a termékenység és annak jelei érzékeny, változékony dolgok. Biztosan tapasztaltad már, hogy egy terheltebb időszakban késik a menstruációd – ez jól mutatja ezt az érzékenységet. Az alaphőmérsékletet még az alvásritmus változása, az utazás, az alkoholfogyasztás is befolyásolja. Ha tehát szeretnéd látni, mi lehet az oka, hogy az aktuális hónapban más a görbe, mint az előzőben, ezek az adatok adhatnak némi támpontot.

És hogy vagy te mindeközben?

A tested teszi a dolgát, te rögzíted, amit tapasztalsz, hogy megtudd, óraműszerű ez a működés, vagy kell rajta hangolni. De – bár néha úgy fogalmazunk vele kapcsolatban – a tested nem egy gép, a működése, folyamatai pedig azt is alakítják, hogy te hogy érzed magad benne. Sokan meg is ijednek bizonyos tünetektől, érzésektől, pedig teljesen normális, hogy a ciklusunk változását a hangulatunk is követi. Az első napokban, a menstruáció alatt sokan hasfájásra panaszkodnak, igénylik a meleget, a takarót, kevésbé aktívak, szívesen bekuckóznak otthon és pihennek. A vérzés elmúltával, a peteérésre készülve aztán visszatér az energiaszint. Az ilyenkor termelődő FSH hormon és ennek hatására az ösztrogén termelése nő, erősebbek leszünk, dinamikusabbak, és jobban kívánjuk a szexet is. Különösen igaz ez a peteérés körüli két-három napra: ez a csúcs.

A ciklus második fele, a luteális fázis lassan újra a visszahúzódás felé tart: a szervezet készül a menstruációra – vagy éppen a beágyazódásra, ha ebben a hónapban fogant meg a kisbabátok. Ki tudja? Talán éppen most indul útjára gondos készülődés után, hogy megtalálja a tökéletes helyet a méhnyálkahártyában. Ha szeretnél most babát, kívánom, hogy így legyen – ha eddig gondosan feljegyezted a testi tüneteidet és érzeteidet, biztosan fel fogod ismerni a különbséget!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20220602-86

Bezár