Bezár
A terhességen és a szülésen túl…

A terhességen és a szülésen túl…

A terhesgondozás törvényben előírt, kötelező feladat minden kismama számára, melyet terhesgondozói szakrendelésen vagy magánrendelésen végeznek. A kismama saját belátása szerint dönthet arról, hogy melyik utat választja: vagy fogad maga mellé orvost és szülésznőt vagy az ügyeletes szakorvosra bízza magát. Karsai Judit, a Cukimamik bloggere meséli el saját tapasztalatait!

Első terhességem előtt évente egyszer beugrottam a szakrendelésre a dokimhoz rákszűrésre, és ezzel le is volt tudva az éves nőgyógyászati vizsgálatom. Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, szintén a szakrendelésre vezetett első utam, ahol az orvos nyomatékosította bennem, hogy állapotos vagyok. Állapotos… Kismama vagyok… Gyermekem lesz… Kavarogtak a gondolatok a fejemben megállás nélkül, egyre újabbak villantak be a fejemben. Kinél fogok szülni? Ki lesz mellettem? Ki az, akiben megbízom? Ki az, aki egyáltalán el tud viselni a férjemen kívül?

A szakrendelésen lévő orvosommal meg voltam elégedve. Tulajdonképpen nem is ismertem, évente egyszer láttam, a találkozás alkalmával jófej volt és kimért. Elvégezte a dolgát, lényegében akár hozzá is járhattam volna, mégis a magánorvos mellett döntöttem. Egy olyan orvos mellett, akit mi csak úgy emlegettünk a párommal egymás között: Dr. House.

Az orvosoddal való kapcsolattartás szorosabb lesz, mint egy éves rákszűrés alkalmával való „randi”. A gondozási tervben részletesen megnézheted, milyen vizsgálatokra számíthatsz a várandósságod alatt, és látni fogod, hogy több ez, mint egy futó találkozó.

Először is, mielőtt letettem volna a voksomat a szakrendelés vagy a magánorvos mellett, kikérdeztem azokat a gyerekes barátnőimet, akik a terhességemig „vakvágányon” voltak. Most azonban megérkezett a „kapocs”, hogy újra közel kerüljünk egymáshoz: még sok lépésre, de közel voltam én is az anyasághoz. Ki tudott volna hitelesebb infóval szolgálni, mint az, aki már túl van egy, két, netán három szülésen? Mérlegeltem a dolgokat, és kialakult bennem a kép, hogy milyen orvost válasszak magamnak. Ajánlás útján jutottam el az én dokimhoz, Dr. House-hoz. Most megpróbálok a barátnő szerepébe bújni, és ellátni téged azokkal a tanácsokkal, amelyeket én a barátaimtól kaptam, és egyben úgy fogok hozzád szólni, mint anya az anyához, vagyis három szülés után, milyen fontos ismérvek alapján választanék újra orvost.

  1. Bizalom: Bízz az orvosodban! Akkor is, ha fogadott orvos, akkor is, ha ügyeletes orvos! Nagyon fontosnak tartottam, hogy olyan orvos legyen mellettem, akiben maximálisan megbízok, annyira, hogy az életemet, pontosabban az életünket is a kezébe merem adni. Az első szülésem rendben zajlott, komplikációktól mentesen: egészséges baba, boldog mama volt a végeredmény. A második szülésemnél szintén boldog mama, egészséges baba, csodálatos szülésélmény, ez pedig köszönhető annak, hogy az orvosommal maximálisan együttműködtem. Gördülékeny szülés volt, nem feszültem be, végig ott volt mellettem az orvosom, amit mondott, azt csináltam. Együttműködtünk, megvolt a bizalom, és azt mondhatom, jó volt vele szülni. Harmadik szülésemnél sajnos a betegsége miatt nem lehetett mellettem, de ajánlott maga helyett egy másik szakembert. Nem volt meg közöttünk az a nagyfokú bizalom, és biztonságérzet, amit a sajátom mellett tapasztaltam. Sőt egyáltalán nem volt. Egy számomra idegen ember volt, leginkább a szülésznőm volt mellettem a szülésnél, mintsem ő. A szülésem rendben zajlott, egészséges baba, boldog mama, majdnem happy end, azonban nálam komplikáció lépett fel, és tudod, féltem. Roppantul féltem. Ha az én orvosom ott állt volna mellettem, megfogja a kezem, és azt mondja, minden rendben lesz, hittem volna neki, mert BÍZTAM benne, de a helyettesítőt nem ismertem, és talán ott hibáztam, hogy bizalmat sem adtam neki. Szerencsére minden rendben lett, de tudod, mi a legérdekesebb? Akkor hittem el igazán, hogy nincs baj, amikor az az orvosom, akiben maximális hitemet tápláltam, meglátogatott a szülés után, és azt mondta: MINDEN OKÉ.
  2. Elérhetőség: Érdemes már az elején tisztázni, hogy a terhesség alatt és a szülés várható időpontjában elérhető-e az orvos, és nem utazik-e el akkor. Két nyári gyerekem van, így miután a dokik is nyaralni járnak, sanszos volt, hogy abban az időpontban utazik el. A szülésem várható időpontja egy héttel korábbra esett, mint amikor ő nyaralni indult. Megbeszéltük, hogy hozzá fogok járni terhesgondozásra, és amennyiben ő elutazik, átad egy kollégájának (az én beleegyezésemmel) vagy az aktuálisan ügyeletes orvosnál fogok szülni. Tudtam, hogy mire számíthatok, nyílt lapokkal játszottunk. Szerencsére végül nála szültem.
  3. Kérdezz-felelek: Nagyon sok kérdésed lesz, több, mint gondolnád. Fontos, hogy ezekre legyen idő a rendelés alatt, hogy átbeszéljétek. Ne futószalag legyen a terhesgondozás, ahol a kötelező rutinvizsgálatokat elvégzik, hanem úgy lépj ki a vizsgáló ajtaján, hogy minden kérdésedre választ kaptál. Egy jó tanács! Érdemes a kérdéseidet előre felírni egy papírra, mert a vizsgálaton elfelejtheted őket – egyébként is, a várandós nő egy roppant különleges tulajdonsága, hogy képes elfelejteni dolgokat. Nem szégyen kérdezni, bármit megkérdezhetsz, még ha úgy tűnik is számodra, hogy butaság a kérdés.
  4. Törődés: Az első terhességemnél még úgy majdhogynem azt gondoltam, hogy én fizetek az orvosnak, ha nem is megy el helyettem a vizsgálatra, de készenlétben ott fog állni mellettem. Ez természetesen nem így működik – legalábbis az én orvosomnál nem. Megadta azonban azt a fajta odafigyelést és törődést, amire nekem szükségem volt. Emlékszel, hogy azt írtam, olyan volt, mint Dr. House. Nem túlzok, abban a stílusban kommunikált. A törődés nem összekeverendő a barátsággal. Távolságtartás megvolt beteg és orvos között, azonban a kötelező vizsgálatokat túlmenően odafigyelt a táplálkozásomra, arra, hogy ne hízzak el, hogy vagyok lelkileg, mi újság a munkámban stb. Ez, hidd el, nagyon értékes szempont, ha kismama vagy.
  5. Szakértelem: Nem fogsz olyan orvost találni, akiről 100%-ban pozitív véleményeket olvashatsz. Ha szakmailag jó, a stílusával lesz gond, ha stílusa jó, akkor szakmailag van valami „baja”. Ezt nagyon sokáig lehetne ragozni. Mint korábban már írtam, a harmadik szülésem után komplikáció lépett fel nálam. Itt most nem részletezném neked, „barátnőm”, de mindig is úgy voltam ezzel az orvos választási témával, hogy csak egyszer legyen gond a szülés során, csak egyszer lépjen fel komplikáció, csak egyszer kelljen beavatkoznia, és ekkor a legfontosabb a szakértelem és a tapasztalat.

Én ezt vallom, de nem vagyunk egyformák. Ne feledd el, minden terhesség és minden szülés más! Nekem három gyermekem van, mindhárom terhességem és szülésem más volt. Egy biztos: ezeket a szempontokat, melyeket a fenti sorokban megosztottam veled, érdemes fontolóra venni, mielőtt szülni indulsz.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20230227-60


Bezár