Bezár
Amit megeszel, az rajtad is marad? – Súlygyarapodás a terhesség alatt

Amit megeszel, az rajtad is marad? – Súlygyarapodás a terhesség alatt

Általános tapasztalat, hogy a terhességhez és a gyerekneveléshez mindenki ért. Ráadásul mindenki fontosnak is tartja, hogy elmondhassa az újdonsült – vagy éppen többszörös – anyukának, kismamának, hogy mire figyeljen és milyen szörnyűségek várnak rá.

Az egyik témakör, amivel gyakran nyomasztják a kismamákat, az evés kérdése. Mit lehet enni és mennyit, mi az, amit semmiképpen? Az egyik nagymama akkor is tukmál, ha nincs étvágyad, hiszen „kettő helyett kell enni”, a másik viszont folyamatosan riogat: vigyázz, ne egyél annyit vagy olyat, hiszen amit megeszel, az rajtad is marad!

Vajon tényleg így van ez? Mi az egészséges súlygyarapodás terhesség alatt? Mi az, amit bátran megehetsz, és mi ne kerüljön inkább a tányérodra? Kecskés Timi írása következik.

Ahány terhesség, annyiféle

Kezdem a saját történetemmel. Három gyerekem van, az elsőnél szépen elolvastam, hogy 10-16 kiló hízás lenne az ideális, nem szabad nyers húst és nyers tojást enni – köszönöm szépen, ezeket nem is akartam – viszont minél egészségesebben, változatosabban próbáljak táplálkozni. Igyekeztem is, és büszkén mentem szülni 12 kiló gyarapodással. Azt gondoltam, szerencsés vagyok, biztosan ilyen az alkatom, no meg persze ügyes is, hiszen én állítottam össze az étrendemet. A kívánósság is csak néha gyötört, és semmi extrémre nem vágytam.

Na de jött a második baba és vele egy teljesen más tapasztalat. A terhesség első felében végig rosszul voltam, folyamatosan émelyegtem, és inkább fogytam, mint híztam. Szó nem volt egészséges étrendről – azt ettem, amit képes voltam legyűrni és benn tartani. Emlékszem, öt-hatféle tápanyagra korlátozódott a teljes palettám, amiben volt fejes saláta, hideg tej, datolya és vajas kenyér. Rengeteg citromos vizet kívántam – legalább nem mondhatók kimondottan egészségtelennek ezek az enni- és innivalók. Öt kiló fogyás után kezdtem bele a lassú visszapótlásba és súlygyarapodásba, így fejeztem be 6 kiló plusszal ezt a babavárást, ami köszönő viszonyban sem volt az előzővel.

Két teljesen eltérő tapasztalattal a birtokomban már megfontoltabb voltam a következtetések levonásával kapcsolatban: lehet, hogy elsőre ügyes és szerencsés is voltam, de most már láttam, hogy nagyrészt nem ezen múlik. A harmadik babánál ezért aztán már nem voltak elvárásaim. Vele kicsit magasabb súlyról indultam, és bár csak tíz kilót híztam, mégis ekkor találkoztam a legmagasabb számokkal a mérlegen. Itt is megvolt az émelygősség és az, hogy kevés dolgot kívántam, de nem olyan extrémen, mint másodjára. Talán mert kora tavasszal fogant a kisfiam, a friss, nyers zöldségekre kattantam rá. Nem tudom, van-e összefüggés, de máig a középső a legválogatósabb a három gyerekem közül.

Mit mond a tudomány?

Nyugtassátok meg a nagymamákat: az a nézet, hogy ha babát vársz, kettő helyett kell enni, ma már meglehetősen túlhaladott. Illetve lehet kettő helyett enni, de a második „fogyasztó” nagyon picike – az ő méretének megfelelően növelhető a mennyiség. A terhesség első harmadában ez mindössze 6-7% pluszt jelent, és később, növekvő pocakkal is csupán ennek a kétszeresével érdemes többet bevinni. Hogy érthetőbb legyen: ha az első trimeszterben napi egy banánnal vagy egy fél sonkás szendviccsel többet eszel, a terhesség további részében pedig ezt duplázod, akkor éppen lefeded ezt a többletet. Ez azonban nem előírás – csak abban az esetben növeld a mennyiséget, ha jólesik, akkor is egészséges falatokkal, gyakori, kicsi adagokkal.

Az ideális súlygyarapodás egészséges, nem túlsúlyos kismamáknál 10-12 kilogramm körül mozog – ha eleve többlettel kezded a várandósságot, akkor valamivel kevesebb, vékonyaknál pedig több is lehet ez az érték. Ha összeadod a baba és a méhlepény, a megnövekedett méh és a mellek, a visszatartott víz súlyát, ehhez hozzáveszed azt, hogy ilyenkor több vér kering az ereinkben és valamennyi plusz zsírra is szükségünk van, nagyjából ennek megfelelő értékek jönnek ki. Ha sikerült ennyi többletnél megállnod, akkor se várd azonban, hogy a szülés után rögtön az eredeti súlyodat mutatja majd a mérleg. Ami kilenc hónapot növekedett, annak érdemes ugyanennyi időt megadni a csökkenéshez is: időre van szükség a méh eredeti méretre zsugorodásához, a visszatartott víznek és zsírnak pedig jó hasznát veszed majd a szoptatáskor. Ne feledd: a szervezeted nemcsak 9 hónapon át táplál egy másik lényt, hanem utána is, akár éveken át.

Hogy hogyan táplálkozz ahhoz, hogy a súlyod ne nagyon menjen az egészséges határ fölé? Ahogy a babák: gyakran, naponta ötször kis mennyiségeket, könnyen emészthető, jóleső ételeket. Legyen az étlapodon sok zöldség és gyümölcs, több gabonaféle – lehetőleg ne csak fehér kenyér és péksütemény. Válassz egészséges, hidegen sajtolt növényi olajokat, mint az olíva- vagy a tökmagolaj, kerüld a cukrot, és tartsd szem előtt, hogy a legjobb ital a tiszta víz. Ha eddig is egészségesen táplálkoztál, tulajdonképpen nincs is szükség nagy változtatásra. Figyeld a tested, add meg neki – észszerű keretek között – ami jólesik, és persze ha valamilyen egészségügyi vagy életmódbeli ok miatt speciális étrended van, azt is betarthatod.

Mozogj várandósan is!

Biztosan sokszor hallottad már: annak, hogy a testsúlyunkat a megfelelő keretek között tartsuk, a megfelelő táplálkozás mellett a mozgás a másik eszköze. Sokan tartanak a terhesség alatti sportolástól, pedig ha egészséges vagy, ugyanúgy ajánlott mozogni, persze egy picit több odafigyeléssel. Ha eddig sportoltál, ne hagyd abba – persze csak ahogy az állapotod engedi: ha a kezdeti álomkórral küzdesz vagy nem vagy jól, nyugodtan pihenj! Nem most kell a hegymászó-rekordokat megdönteni, és a maratonra se nagy pocakkal készülj fel – de a kellemes futás, túra, kirándulás mehet. Úszni sem tilos, jöhet a szobabicikli vagy a nyugodt tempójú kerékpározás, a jóga, a pilates, ha pedig korábban nem sportoltál, válaszd a nagy sétákat és a kifejezetten kismamák számára kidolgozott tornákat vagy jógát.

Fontos, hogy várandósan a sport ne a kilók méregetéséről és a teljesítményről szóljon, hanem arról, hogy jól érezd magad a bőrödben és fitten tartsd magad. Mindenképp beszéld meg az orvosoddal, és kerüld az emeléssel, megerőltetéssel, ütközés vagy elesés veszélyével járó sportokat, mint a lovaglás, a síelés vagy a kosárlabda. A címben feltett kérdésre pedig a válaszom: ne aggódj, nem fog rajtad maradni minden, amit most megeszel. A tested átalakul – ez természetes, és ha figyelsz rá, az új formájában is örömmel megtalálod majd magad.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

CH-20220901-40

Bezár