Bezár
Babalátogatóba megyek! De mit vigyek ajándékba?

Babalátogatóba megyek! De mit vigyek ajándékba?

Megszületett a kisbaba! Közhely, de ez a legnagyobb öröm. Mindenki szeretné a friss szülőkkel együtt ünnepelni az új jövevényt, és természetesen ilyenkor ajándékot is szokás vinni a babának és a mamának. Kecskés Tímea, az egyboszorka blog bloggere jegyzi az alábbi, szuper tippeket adó cikket!

Ha még szülés előtt állsz, talán nem gondoltál arra, mennyi kedves, de hosszú távon felesleges apróság kerül be ilyenkor a háztartásodba. Ha pedig te mész látogatóba, akkor érdemes végiggondolnod az ajándékozás kérdését. Mi az, aminek tényleg örül az új család, és nem lesz sem porfogó, sem a sokadik hasonló valamiből, amit valóban örömmel fogadnak és használni is tudnak? Sok anyának jólesik, ha a terhesség nehéz hónapjai után nem kizárólag anyaként gondolnak rá és a nőiességét hangsúlyozzák az ajándékban is, mások épp ellenkezőleg: annyira élvezik az új szerepet, hogy bármit szívesen látnak, ami az anyasággal kapcsolatos. Amikor leegyezteted az időpontot, kérdezz rá bátran, hogy mit szeretnének, mire van szükségük. 

Kezdem egy személyes példával: én leginkább a friss gyümölcsnek örültem. Mintha a szülés utáni időszakban vagy a szoptatás megkezdésével megnőtt volna a vitamin iránti igényem (egyébként ez egyes vitaminokkal, ásványi anyagokkal tényleg így van), annyira vágytam friss, lédús gyümölcsökre. Aki csak megkérdezte, hogy mit hozzon, annak ezt mondtam, és őszintén örültem, amikor megkaptam. Akkor még nem tartottam folyamatosan szem előtt a környezettudatosságot, de visszatekintve a gyümölcs még ennek a szempontnak is megfelel.

Nézzük, miből választhatsz még:

  • Finomságok. Ami elfogy, az biztosan nem marad felesleges kacat. Ha nem gyümölcsöt viszel, akkor lehet az kézműves szörp, lekvár, figyelve az esetleges érzékenységre, allergiákra, cukormentességre. Ezeket üvegben lehet vásárolni, a csomagolás sokszor újrahasználható. Sokan vágynak csokoládéra, jól is jön az energia – jó minőségű étcsokikat lehet kapni papírcsomagolásban, vagy édességboltokban kimérve is vásárolhatsz. De készíthetsz házi süteményt vagy kekszet is.
  • Komatál. Szervezd meg a baráti körben, hogy az első néhány hétben mindig vigyen valaki ebédet a kisbabás családnak. A legjobb ajándék a segítség! Természetesen ehhez előre kell gondolkodni, ismerni kell az étellel kapcsolatos speciális szükségleteiket (allergiák vagy vegetáriánus, vegán étkezés) és logisztikát is igényel, de épp ez a törődés teszi igazi ajándékká. Aki vállalja a főzést, annak nem kell, hogy túl nagy megterhelést jelentsen: a saját ebédjüket készítheti el nagyobb adagban.
  • Pelenka. A legpraktikusabb választás, minden kisbabás háztartásban szükség van rá, és biztosan elfogy. Sokan választanak azonban a környezet védelmében mosható pelenkát. Ha tudod, milyen márkát fognak használni, vehetsz abból néhány helyes mintás külsőt, esetleg textil pelustartó zsákot. Érdemes előre érdeklődni, mosható pelusos háztartásba ne vigyél eldobhatót!
  • Játék. Egy újszülöttnek ugyan még nincs szüksége játékokra, de néhány hónapon belül előkerülhetnek az első darabok. Olyat válassz, ami egyszerű, szép és kellemes a tapintása. Óriási dömping van a bababoltokban a különböző színes csörgőkből és rágókákból, de valójában ezekre nincs szüksége a kisbabának. A könnyű érintésre is továbbguruló puha labda, a színes kendők, amikkel kukucsjátékot lehet játszani, vagy egy kedves, kézműves alvótárs azonban sokáig elkísérheti.
  • Kényeztetés a kismamának. Lehet ez egy masszázsbérlet, egy finom koffeinmentes kávé vagy tea, natúrkozmetikum vagy fürdősó gondolva arra az időre, ami most végtelenül távolinak tűnik, de hamarosan itt lesz: amikor újra vehet egy kellemes fürdőt. Ha programot ajándékozol – és itt a kádfürdőre is gondolok! – ajánld fel mellé azt is, hogy vigyázol a babára, amíg ő kikapcsolódik.
  • Utalványok, kuponok. Ha elcsépeltnek is tűnik, ez az egyik legpraktikusabb ajándék, ami akkor a leginkább környezettudatos, ha a helyi csomagolásmentes boltban váltható be, vagy szolgáltatásra szól. Az unalmasságát enyhítsd néhány saját készítésű kuponnal: ezeken szerepelhet bébiszitterkedés, bevásárlás a családnak, vagy az, hogy megfőzöl nekik egy komplett ebédet, amíg anya összebújik a babával.
  • Pihepuha textilek. A textilből készült ajándékok vásárlását mindig mérlegeld, ugyanis a ruhaipar ma a második legkörnyezetszennyezőbb iparág. Ezért nem javaslom például, hogy ruhát vigyél a babának, ezt ugyanis sokan használtan vásárolják, és a legtöbb háztartásban a szükségesnél több van belőle. Az eldobható törlőkendő helyett a mosható, egy puha takaró, esetleg egy saját kezűleg varrt játszószőnyeg azonban lehet olyan környezettudatos ajándék, amely hosszú ideig a növekvő gyerekkel lehet. Különösen igaz ez, ha olyan textilből készül, amelynek ezzel második életet ad.

Mit ne vásároljunk?

Ruhát, a már említett ok miatt. Cumit, cumisüveget, hiszen a legtöbben szoptatni szeretnének, és ezek az eszközök feleslegesen megnehezíthetik a kezdeteket. Bár imádok olvasni, én  nem vennék könyvet sem, hiszen az első időszakban valószínűleg kevés ideje lesz erre a szülőknek. Mindenkit lebeszélek a hangot adó játékokról is, amelyek bizony néhány hét alatt képesek az őrületbe kergetni a legjámborabb szülőpárost is. 

Ami viszont fontos: gondolj az apukára is! Őt egy üveg borral is le lehet venni a lábáról, de tehetsz a családjáról készült képet is egy szép keretbe, hogy magával vihesse a munkahelyére.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.25.03.2020.2214

Bezár