Bezár
Hálószobatitkok gyerekvállalás előtt és után

Hálószobatitkok gyerekvállalás előtt és után

Amikor egy pár úgy dönt, hogy eljött a gyerekvállalás ideje, egy sor visszafordíthatatlan változást is elfogad vele. Megváltoznak a prioritások, más lesz a hétköznapok menetrendje, kevesebb idő jut majd egymásra, és igen, valószínűleg a hálószobában is beállhat némi „hangulatingadozás”. 

A nők persze nem alaptalanul félnek attól, hogy a várandósság és a szülés mély nyomokat hagy a testükön, hiszen meglehetősen természetes jelenség, hogy a várandósság során megnő a testsúly, a nagy nyúlás következtében megreped a bőr, vagy egy császáros szülést követően fájdalmas és lassan gyógyuló sebhely emlékeztet a testünket ért traumára. Van, aki kivirágzik a terhesség 9 hónapja alatt, és a teste is teljesen „partner” a változásokban, míg más valóban terhes hónapokat hagy maga mögött, és rémesen fáradtan gondol arra, hogy milyen messzire került a régi életétől. 

Persze mindez eltörpül a boldogság mellett, amit az új élet érkezése hoz az életükbe, ugyanakkor gyakran a sok új inger és tapasztalás is gátja lehet annak, hogy gyors és problémamentes legyen a régi kerékvágásba történő visszarázódás. 

Bár számtalan édesanyáról elmondható, hogy a szülés nem változtatja meg drasztikusan a testét, azért aki abban reménykedik, hogy ez a metamorfózis nyomtalanul megy végbe, annak jó eséllyel csalódnia kell majd. Nem véletlen, hogy az egyik dolog, amitől a leendő édesanyák a leginkább tartanak, az az, hogy a megváltozott testük nem lesz elég vonzó a párjuk számára. Talán a te fejedben is pontosan ugyanezek a gondolatok cikáznak? Nem vagy vele egyedül.

A Be Social által megkérdezett közel 8000, még gyermekvállalás előtt álló női válaszadó több mint fele nyilatkozott úgy, hogy valamilyen módon tart attól, hogy hogyan érinti majd a szülés a szexuális életüket; a már gyermekkel rendelkezők között pedig még ennél is többen voltak azok, akik szoronganak attól, hogy szülés után nem elég vonzóak a partnerük számára: kétharmaduk válaszolt így.  

A már gyermekkel rendelkező tábor abban is pesszimistábban nyilatkozott, hogy marad-e idő a partnerrel kettesben, ha már van gyerek: közülük 59% mondta, hogy nehéz időt szakítani a párkapcsolat ápolására (a hálószobában és azon kívül egyaránt), míg a még gyerekvállalás előtt állók mindössze 36%-a gondolta így. A kérdőívben kapott válaszokból az is kiderül, hogy míg a párok hölgy tagjainak közel 65%-a szerint egyértelműen megerősíti majd a párkapcsolatot a gyermekvállalás, addig a kisgyermekes anyák közül már csak a válaszadók alig fele gondolta így.

A magyar médiában csak a kérdőív kitöltése után robbantak a „döngő léptek”, valami mégis azt súgja, hogy a nők óriási hányada nemhogy nem közömbös a szülést követő formába lendülés iránt, de jó eséllyel őket zavarja jobban a megváltozott testük, és kevésbé a párjukat.

Mindenki másképp csinálja 

Mindannyiunknak van olyan nőismerőse, aki a várandósság 9 hónapos kalandparkján elegáns szökkenésekkel ugrált keresztül, látszólag nem is szedett fel többet egy csinos pocaknál, ami a gyermek érkezésével együtt a múlt homályába veszett, és néhány hónappal a szülést követően már a régi bikinijét is bátran felvette. Ezzel szemben olyan barátnőnk is akad, aki nádszál karcsú termete ellenére meglehetősen sokat gyarapodott a 40 hét alatt, és a kilók a szülést követően is jobban ragaszkodtak hozzá. Akinek fiatal korától az élete része a sport, annak a teste valószínűleg rugalmasabban alkalmazkodik a változásokhoz idősebb korban is, míg az eleve súlyproblémákkal küzdők nagyobb eséllyel ütköznek további gondokba a várandósság alatt és után.  

A legoptimálisabb az, ha már a családtervezés szakaszában el tudjuk kezdeni felkészíteni a testünket a ránk váró változásokra: ügyeljünk jobban a táplálkozásunk minőségére és építsük be az életünkbe a rendszeres mozgást. 

Na és az apukák? 

A legtöbb kismama és édesanya magában szorong a testét érő várható változások miatt, pedig optimális esetben mellettük van valaki, aki jóra és rosszra is felesküdött – néhányan közülük pedig a 9 hónapos gyarapodásban is „szolidaritanak” velünk. Vajon ezek az apukák hogyan gondolnak a párjuk megváltozott testére? Létezik, hogy zsírpárnákat kritizálnak és kilókat számolnak a gyermekük anyján azok után, hogy végig asszisztálták a szülést megelőző 9 hónapot? Vajon szúrós szemmel méregetik azokat az anyákat, akik a baba érkezését követően nem váltanak azonnal bérletet a legközelebbi edzőterembe? Nem hinnénk. 

Inkább azt hisszük, hogy mindannyian mások vagyunk. Akad köztünk, akit a kis változások is megviselnek, és olyan is, akit a nagyok sem hatnak meg. Van, akit a párja tud visszarántani a valóság talajára, míg mást egy jó barátnő vagy egy édesanya. Lesz olyan, akinek a vérében van a visszarázódás, és játszi könnyedséggel zsonglőrködik az anyaság feladataival, miközben a régi énjét sem veszíti el, míg másnak fenekestül felforgatja a világát kívül és belül az, hogy anya lett. 

Szerencsére ahányféle igény, annyiféle megoldás kínálkozik, hogy a testünk és a lelkünk is újra definiálhassa önmagát. Az pedig, hogy lassú tempóban vagy gyors ütemben találunk vissza önmagunkhoz ebben a számunkra teljesen új világban, az már kizárólag rajtunk múlik. 

A kérdőívről itt olvashatsz bővebben!

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.

L.HU.COM.CC.16.03.2020.2204 

Bezár