Bezár
Mellszívóval az anyatejes táplálásért – a fejés világnapja

Mellszívóval az anyatejes táplálásért – a fejés világnapja

Augusztusban ünnepeljük az anyatejes táplálás világnapját – eköré már évek óta események szerveződnek, sok népszerűsítő kampánnyal, cikkel és hirdetéssel találkozhatunk. Amikor az én első anyatejes babám volt abban a korban, hogy mi is érintettek voltunk, akkor még csak a szoptatás világnapjának nevezték ez az ünnepet, és még ma is gyakran így hivatkoznak rá. Ez a megnevezés azonban megfeledkezik anyák egy széles rétegéről, akik hatalmas kitartásról, lelkierőről és áldozatkészségről tesznek tanúbizonyságot. Ők azok, akik rendszeresen fejik az anyatejet azért, hogy a kisbabájuk – vagy másoké – akkor is a legjobbat kapja, amikor szoptatásra valamiért nincs mód. Őket ünnepeljük minden évben január 27-én, az anyatej fejésének világnapján.

Az örök kérdés: kell-e fejni?

Gyerekkoromban nagyon szerettem nézegetni anyukám könyvespolcán a Pikler Emmi tollából származó Anyák könyvét: egyszerűségükben szép illusztrációk váltották egymást cuki babafotókkal. Korán az anyaságra készülődő kislányként engem a szöveg is érdekelt: ez a könyv még azt írta, hogy a baba születése utáni első hetekben mindenképp kell fejni, lehetőleg minden szoptatás után a maradékot. Ez már jó néhány éve túlhaladott nézet: alapvetően, ha minden rendben van, nem kell fejni, de azért szükség esetére érdemes megtanulni a technikáját.

Mi lehet a szükséghelyzet? Ha növelni szeretnénk az anyatej mennyiségét a gyakori, igény szerinti szoptatáson túl is; ha betegség vagy más ok miatt nem tudjuk szoptatással táplálni a babát; ha koraszülött vagy beteg babánktól elválasztanak; de ilyen lehet a munkába állás és az is, ha másik babát is szeretnénk táplálni a saját, lefejt tejünkkel. Személyes példám a harmadik babám szoptatásának idejéből van: megkeresett a védőnő és megkérdezte, tudnék-e tejet adni a körzetben egy anyukának. Az ő kislánya egy nappal született az én kisfiam után, első baba volt, és másik kórházban született, ahol az első pár nap hibás tanácsaival megnehezítették számukra a szoptatás beindulását. Néhány hétig, amíg a kislány ügyesen megtanulta a technikát és feltornázta a mennyiséget, az én lefejt tejem jelentette neki a pótlást.

Kitartó és elszánt édesanyák

Többéves szoptatási történetem során mindig csodálattal szemléltem azokat az anyukákat, akik szoptatás mellett vagy akár helyett fejnek is. Amikor már az első nehézségeken túl vagyunk, szoptatni ugyanis viszonylag egyszerű: ha kialakult a rutin, szinte bárhol, bármikor meg tudjuk etetni a babát, az anyatej mindig a megfelelő hőfokon, mennyiségben és csomagolásban rendelkezésünkre áll. Aki tápszerrel táplálja a kicsit, annak ez már jóval bonyolultabb, hiszen el kell készítenie az ételt, ügyelve mindazokra az előbb felsorolt tényezőkre, amik ilyenkor nem maguktól értetődőek. Ha viszont fejéssel eteted a babát, még elő is kell állítanod a szükséges tejmennyiséget, naponta többször is.

Sosem felejtem el azt az anyukát, akivel egy online anyacsoportban ismerkedtem meg. Szégyenlősen, szinte félve vallotta be, hogy nem sikerült neki a szoptatás, és hónapok óta kizárólag fejéssel biztosítja az anyatejet a kislányának. Nagyon nehéz volt meggyőzni, hogy ebben semmi szégyellnivaló nincs, ezt nem sikertelenségként kell elkönyvelni, hanem a kitartás, az áldozatkészség igazi diadalaként! Rengeteget tett meg azért, hogy a kisbabája anyatejet kapjon, számolatlanul fordította erre az idejét és az energiáját. Le a kalappal előtte és minden anya előtt, aki vállalja ezt a feladatot, ha szükség van rá.

Támogasd a szoptató, fejő anyákat

Amikor kisbaba születik, mindenki szívesen megy látogatóba, megcsodálják az újszülöttet, ajándékokat visznek, és sokan felajánlják a segítségüket. Aztán ahogy telnek a hónapok, megkopik az új anyukára és babájára áradó figyelem: a környezet egy szépen gyarapodó családot lát, aki általában nem kér segítséget. Gondolj most egy kicsit a kisbabát nevelő, szoptató, fejő édesanyákra a baráti körödben, és főzz meg egy ebédet vagy vidd el kikapcsolódni. Annak ellenére, hogy nem kérte kifejezetten, hidd el, hálás lesz érte. Kérni ugyanis nehéz, sokszor felajánlás elfogadni is, de ha igazán szívből adod, vagy ha egy közös programról van szó, azt biztosan nem utasítja vissza.

Éljenek az anyák, akik lefejt tejjel táplálják a babájukat, tegyük ismertté ezt a világnapot – megérdemlik!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából

CH-20211215-87

Bezár