Bezár
4 dolog, amiért imádtam kismama lenni

4 dolog, amiért imádtam kismama lenni

A várandósság időszaka nem mindig könnyű, és minden terhesség más és más. Eltérőek lehetnek a panaszaid, teljesen másként élheted meg őket, de azért van jó pár dolog, ami minden kismamát jó érzéssel tölt el a babavárás időszaka alatt. Karsai Judit osztja meg gondolatait erről!

Találtunk négy nagy okot, és sok kicsit, hogy miért jó kismamának lenni:

… mert gyönyörű vagy!

Bármilyen vacak napod van, bármit hánytál ki reggel, bármennyit aludtál, mindenki el van ájulva, hogy milyen gyönyörű vagy, és mennyire sugárzol a boldogságtól. Az, hogy fantasztikusan néznek ki a kismamák, nemcsak valami elcsépelt városi legenda, hanem abszolút tudományosan bizonyítható dolog. Azok a hormonok, amik a babádat segítik a növekedésben, a te testeddel is csodát tesznek. Kisimul a bőröd, megerősödik és egészségessé válik a körmöd, a hajad dús és fényes lesz. A melleid is kihozzák magukból a maximumot, teltek és feszesek lesznek, bár gyanítom, hogy ettől nem te vagy a legjobban elragadtatva.

Ha jólesően bele tudsz simulni a várakozásba, és minden szempontból zökkenőmentesen zajlik a várandósságod időszaka, akkor csak hagynod kell, hogy a hormonok játéka egy magasabb szintre emelje a gondolataidat. A hormonok segítenek neked megtalálni a belső békét, a derűt, hogy tényleg a felhők fölött járva élhesd meg ezt a különleges időszakot.

Ezt a külső-belső változást persze más is észreveszi, és mindenki bókokkal halmoz el. Próbáld meg ezeket a bókokat elfogadni, és jól fogadni, mert tényleg őszintén így lát téged a környezeted. Élvezd ezt az önbizalomtunningot, mert pár hónapig  – a szülést követő időszakban – valószínűleg ebből kell majd gazdálkodnod! 

Ha a terhességed vége felé elmaradnak a bókok, és az ismerősök diszkréten mosolygós hallgatásba burkolóznak, akkor szinte biztosra veheted, hogy már nem sok van hátra, és hamarosan tényleg be fog indulni a szülés.

…mert mindenki odafigyel rád!

Kezdjük csak kicsiben, és nézzük meg, mi történik párkapcsolati szinten a babaváráskor. Rengeteg rémtörténetet hallani, de most én a sok pozitív változásra hívnám fel inkább a figyelmedet. Első terhességnél különösen igaz, de szerintem a többediknél is, hogy párod érzékenyen és figyelmesen kezd el reagálni rád. Ő kicsit kimarad a várakozás testérzeteiből, ezért megpróbálja megérteni, mi zajlik benned, mivel tud segíteni, hogyan tud ebben az időszakban is az a férfi lenni, akire szükséged van. Biztosan sokszor félt téged, néha sajnál, de mindeközben büszke, izgatott, és csodálja azt, ami végbemegy most benned. Így máris érthető, hogy miért fogja hajnal háromkor a talpadat masszírozni, vagy miért rohan le a boltba kora reggel egy doboz jégkrémért neked, vagy miért rendezi át a kedvedért huszadjára is szó nélkül a gyerekszobát, hogy megnézhesd az össze létező variációt. Nyugodt szívvel lehetsz Hamupipőke, akire feladja a cipőt. Vagy épp ő lesz az, és minden házimunkát elvégez helyetted. 

Ha eggyel kintebb megyünk, de még mindig a szűkebb családban maradva, akkor itt is hasonló megbecsülést és figyelmességet kell, hogy tapasztalj. Kicsit most körülötted forog a világ, és milyen jó, hogy ez így van! 

Ha még távolabbra nézel, akkor rájössz, hogy aki él és mozog, egy kicsit kedvesebb veled, érdeklődőbb, jó egészséget kíván, az idegenek az utcán pedig rád mosolyognak. Ez azért van, mert mindenki szeretne egy kicsit abból a csodából kapni, ami most éppen veled történik.

…mert elengedheted magad!

Végre-végre! Ez egyébként is rád fért! A munkát is kicsit félreteheted, bár sokunkat megvisel ez a hirtelen megváltozott élethelyzet, bármennyire is örömteli. Szóval próbáld meg kiélvezni, lelassítani, felkészülni egy másfajta, de ugyanolyan teljes életre. 

Hordhatsz végre bő és igazán kényelmes ruhákat! A tél talán annyira nem kedvez a kismamáknak, mert több réteg ruha kell, ráadásul napról-napra minden cipzár egyre szűkebb lesz, de a nyári kismamák ki tudják élvezni a ruhatáruk, és a testük megváltozását.

Nem arra biztatlak, hogy hanyagold el  magad, de tényleg ne erőlködj most semmin. Például megteheted, hogy mindig kényelmes papucsban vagy, mondjuk más választásod nem is lesz a vizesedő lábad miatt, de szerintem akkor is menő, hogy senki nem szól meg, ha papucsban jársz-kelsz egész nap. 

Most nem kell végigcsinálnod a kemény edzéseket sem, kipróbálhatsz végre valamilyen harmonikus mozdulatokkal teli, lazulós mozgásformát. 

A hormonok miatt mások is sokkal toleránsabbak veled, így szinte – kis túlzással-  bármit megtehetsz, úgyis a  terhességed számlájára írják. 

Szóval szabad nemet mondani is most tényleg bármire, ami egy kicsit is kényelmetlen számodra. Sőt, néha lehet rossz kedved is, nem kell túlmagyaráznod sem, mindenki fülét-farkát behúzva békén fog hagyni.

Lehet olyan időszakod, amikor teljesen be vagy zsongva, és sokat jár a szexen az eszed. Legyél bátor és felszabadult, élvezd, hogy pezsegsz! Ha ez megvolt, akkor nyugodtan nassolhatsz egy kicsit, ha olyan kedved van. Különben meg a növekvő pocakod miatt nem látszik, és senkit nem is fog érdekelni, ha felszalad rád néhány örömkiló. Vagy kenj egy kis lekvárt a savanyú uborkára, ha az esne jól! Most minden belefér, minden normális, amire szükséged van. 

Teljesen nyugodtan zokoghatsz egy borzalmas romantikus filmen. Vedd elő azokat a tini filmeket, amiket eddig szégyelltél megnézni, és elő a zsepikkel! Ne felejtsd el kipróbálni az ikonikus, új szuperképességedet sem, mikor a hasadra tett tálcáról majszolgatsz valami finomat!

…mert a gyermekedet várni nagyon jó!

Persze, mindenféle kényelmetlenséggel szembe kell nézned, de alapvetően ez egy olyan időszak, amikor minden olyan édesen nehézzé válik. Első babánál még gondosan nézegeted, hogy éppen mije fejlődött ki, hány centi lehet, milyen kunsztokra képes a pocakodban. Többedik babánál már nehezebben találsz szabad percet, mikor a kismama könyveket bújhatod, de ez teljesen rendben van. A várakozás ideje számodra gyorsabban eltelik, a tesók pedig izgatottak követik az eseményeket. Újra mesélheted nekik, hogy milyen volt mikor őket vártad, vagy milyen lesz, mikor már kint lesz a baba. Meghitt pillanatokból nem marad hiány se így, se úgy.

Hirtelen imádni fogsz vasalni. Ez valami mágia, de tényleg igaz. Minden kismama vasal, és nemcsak kötelességből. Csodás érzés hajtogatni, élére vasalni, előkészíteni az apró babaruhákat.

A baba mocorgása, rugdosása is fokozza a várakozás örömét. Hiszen a mozgása a kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy ő tényleg ott van a pocakodban. Különleges hónapok ezek, mert ennyit soha többet nem lesztek együtt, ilyen szimbiózisban, ilyen közelségben. Viszont ahogy telik az idő, egyre jobban várod a találkozást, hogy minél többet láss belőle, igazán megismerd, és végre a karjaidban tarthasd. 

A kismamafotózás is remek alkalom, hogy a várakozást jobban megéljétek, és megörökítsétek a pároddal. Ezek a képek nagyon jól megragadják azt az örömöt és szeretetet, ami árad belőletek a baba felé. Nem mellesleg, legalább olyan jól fogsz rajtuk kinézni, mint az esküvői fotókon!

Végezetül még annyit, hogy ünnepelni is pocakosan a legjobb! Egy szülinap vagy egy karácsony nagyon felemelő tud lenni, hiszen már tudjátok, hogy eggyel többen vagytok jelen a családi asztalnál, és azt is, hogy jövőre már valóban a gyermeketek is közöttetek fog ülni.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.

MAN: LMR-CH-20210421-52

Bezár