Bezár
A méhen kívüli terhesség kockázati tényezői és jelei

A méhen kívüli terhesség kockázati tényezői és jelei

A várva várt két csík megjelenését gyorsan beárnyékolhatja, ha a várandósság elején kiderül: valami probléma van. Karsai Judit, a Cukimamik bloggere a méhen kívüli terhesség kockázati tényezőiről írt.

Nehezen képzelhető el szörnyűbb dolog, mint amikor egy várandósság az anya életét kockáztatja. A méhen kívüli terhesség életveszélyes, ezért nagyon fontos tudnod, hogy mekkora esetedben a kockázata, valamint azt is, hogy mik a tünetei.

A méhen kívüli terhesség a szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatban az életet közvetlenül veszélyeztető leggyakoribb kórkép. Lényege, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében ágyazódik be, hanem más, eltérő helyen, leggyakrabban a petevezetékben. Szerencsére ez az összes terhességre nézve viszonylag ritka: 1000 terhességből mindössze 6-8 méhen kívüli.*

Általában akkor alakul ki, ha valami elzárja a megtermékenyített petesejt méhbe vezető útját. Ez adódhat a petevezeték rendellenességéből, de más okok is vezethetnek a kialakulásához.

Méhen kívüli terhességre hajlamosító tényezők:**

 • korábbi méhen kívüli terhesség,
 • nemi úton terjedő betegség következtében kialakult kismedencei gyulladás,
 • hegesedést okozó hasi műtét,
 • sterilizáló műtét, vagyis a petevezeték elkötése,
 • spirál használata a fogamzás idején,
 • többszöri abortusz.

Az első orvosi vizsgálatra általában a várandósság 5-6. hetében kerül sor. Ekkor egy hüvelyi ultrahang vizsgálattal könnyedén kideríthető, hogy a magzat jó helyen ágyazódott-e be. A rendszertelen ciklus vagy valamilyen fogamzásgátló használata miatt azonban sok esetben a nők nem is sejtik, hogy gyermeket várnak, mégis furcsa panaszok kezdik őket gyötörni.

A méhen kívüli terhesség ugyan ritka, de veszélyes, épp ezért fontos, hogy tisztában legyél a tipikus tüneteivel. A várandósság korai szakaszában előforduló időnkénti görcsök nem tartoznak ide, mivel ezek a méh növekedésével függnek össze.

Tünetek, amik méhen kívüli terhességre utalhatnak:**

 • alhasi fájdalom, ami gyakran csupán az egyik oldalon észlelhető – ez fokozódhat mozgás, köhögés, tüsszentés hatására;
 • pecsételő vérzés, barnás folyás – ez lehet állandó vagy egyszeri;
 • erős vérzés – ez utalhat a méhkürt repedésére;
 • émelygés, hányás;
 • gyengeség, szédülés, akár ájulás;
 • medencéből kisugárzó vállfájdalom;
 • elhúzódó és sürgető székelési inger.

Amennyiben ezek közül bármelyiket is tapasztalod – netán többet is -, azonnal fordulj orvoshoz, főként, ha fennáll a terhesség lehetősége!

Amint fény derül a méhen kívüli terhességre, elkerülhetetlenné válik a műtét, hiszen az életed a tét. Ez a hír – hidd el – mindenkire váratlanul és lesújtóan hat. Nem szabad azonban elkeseredned, hiszen a statisztikák azt mutatják, az érintett nők több mint fele egy éven belül természetes úton ismét teherbe esik, és gyermekét komplikációk nélkül, zavartalanul hordja ki.

Az Elevit Complex termékek semmiféle hatást nem gyakorolnak a terhesség kimenetelére.

Források:

*Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészet-Nőgyógyászati Osztály Betegtájékoztató (https://www.mfkh.hu/pdf/tajekoztatok/106_tajekoztato.pdf)

** Arlene Eisenberg – Sandee Hathaway – Heidi Murkoff: Az a 9 hónap – Útmutató leendő anyáknak és apáknak (Park Könyvkiadó)

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült. 

CH-20230227-60


Bezár