Bezár
A várandósság 5 korai jele

A várandósság 5 korai jele

Eper és savanyú uborka, émelygés? Ezek is jellemzőek, persze, de Karsai Judit, a Cukimamik bloggere összegyűjtött még néhány tünetet, melyek jellemzően a várandósság elején figyelhetőek meg.

A terhesség egyik legárulkodóbb jele egyértelműen a havi menstruáció kimaradása. A nők többsége ekkor nyúl terhességi teszt után, pedig vannak ennél is korábbi jelek, melyek tudtodra adhatják, hogy babát vársz.

Várandósság: a „vár” szócska nem csak a baba fejlődésének és megszületésének várakozással teli időszakát jelólheti. Bizony sokan hosszú ideig várnak arra a csodára, hogy egy új élet kezdjen el növekedni a pocakjukban. Esetükben előfordul, hogy olyan jeleket is felfedezni vélnek magukon, melyeket ugyan a terhességüknek tudnak be, de igazából nem azok. Kerüld el a csalódást! Itt van öt olyan érzés, változás, melyek már a váradósság egészen korai szakaszában hírt adhatnak az áldott állapotról.

1. „Már megint éhes vagyok, és pont ezt kívánom!?

Előtted van az a sztereotip kép, amin egy pocakos nő az éjszaka közepén savanyú uborkát eszik? A kívánósság egyrészt nem mindenkinél jelentkezik egyforma mértékben és a tárgya sem ennyire egyértelmű – benne van a pakliban, hogy még üvegben sem tudsz majd ránézni az ubikra –, másrészt nem feltétlenül csak a terhesség “látható” szakaszában jelentkezhet a szokásostól gyökeresen eltérő étkezési ízlés, igény. A várandóssággal együtt járó hormonális változások már egészen korán eredményezhetnek például felfokozott étvágyat vagy undort az addig imádott étellel szemben, esetleg épp hirtelen belépő új kedvenceket.

2. „Ezek nem az én melleim, valaki éjjel kicserélte őket!

Azok a fránya, tréfás hormonok a melledre is hatással vannak, sokaknál pedig már a terhesség igen korai szakaszában érzékelhetően megváltoztatják őket. Az addig jól ismert melleiddel kapcsolatban abszolút szokatlan dolgokat tapasztalhatsz: megduzzadnak, érzékenyebbé válnak, a mellbimbó udvarának színe sötétebbé válik.

3. „Most pisiltem, de megint úgy érzem, hogy ki kell mennem a mosdóba!

Míg a gyakori vizelési ingert a terhesség vége felé a húgyhólyagra gyakorolt állandó nyomás váltja ki, addig a legelején ez elsősorban a vese “túlórázásának” köszönhető. A szervezet ugyanis hirtelen és gyors méreganyag-kiválasztásba kezd, vagyis megnő a vesén átáramló vér – és az ebből keletkező vizelet – mennyisége.

4. „Miért vagyok hirtelen ennyire fáradt?”

Eddig is volt, hogy munka után nem vágytál másra, csak, hogy eldőlj egy kicsit otthon a kanapén? Nos, a várandósságot jelző fáradság ennek többszöröse lehet, gyakran szinte képes lennél állva elaludni. A hirtelen megnövekedett pihenés utáni vágyad a progeszteron hormon termelődésének tudható be.

5. „Úgy émelygek!”

A reggeli rosszullét – ami sok esetben egész nap kitart – a terhesség egyik legáltalánosabban ismert jele. Többnyire ugyan csak a 6-8. héttől tapasztalják a kismamák, de vannak, akik már a harmadik hétbe lépve émelygéssel ébrednek.

A fenti jelek ugyan utalhatnak várandósságra, de bizonyosságot csak a nőgyógyászodnál tett látogatásod adhat.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

CH-20230227-60

Bezár