Bezár
Babakelengye minimalista stílusban – 1. rész

Babakelengye minimalista stílusban – 1. rész

Ha jön a baba, itt az ideje beszerezni néhány dolgot a számára. De mi az, ami szükséges? Mi az, ami tényleg fontos? Mi az, ami egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek kelleni fog? És mi az, amivel csak szédít minket a piac? Kecskés Tímea az egyboszorka blog szerzője segít eligazodni a véget nem érő listán.

A várandósság során szinte minden kismamánál eljön az a pillanat, amikor kézhez kap egy listát a védőnőjétől azokról a dolgokról, amiket be kell szereznie a baba részére. Emellett számtalan hasonló listával találkozhatsz a bababoltokban és online. A babavárás ugyanis egy külön iparág a kereskedelem szempontjából, hiszen a gyerekének mindenki a legszebbet és a legjobbat szeretné, és úgy is érezhetjük, hogy most „büntetlenül” vásárolhatunk. Hiszen nem kidobott pénz semmi, amit a kisbabádra költesz, ugye?

Van egy rossz hírem: sajnos az. Annak a tömérdek tárgynak, amivel elárasztanak minket hirdetésekben és kirakatokban, a jó részére egyáltalán nincs szükségünk. Ha fontos neked a környezettudatosság, és gondoltál már arra, milyen bolygót adunk tovább felnövekvő gyermekeinknek, érdemes már a várandósság alatt ezzel a szemmel készülni, és csak azt beszerezni, ami tényleg szükséges. A tudatos vásárló döntéseit ez a fő elv vezérli: valóban szükségem van rá?

Nézzünk végig ebből a szempontból háromgyerekes vendégszerzőnk, Kecskés Tímea segítségével egy valós kelengyelistát, amit már az otthoni napokra ajánl a fiatal szülőknek.

A babaszobába:

 • babaöböl vagy kiságy – dönthetsz úgy, hogy veletek alszik a baba, a szoptatás és a korai kötődés szempontjából ezt sokan tartják jónak. Természetesen választhatod a külön alvást is, ez esetben a választott bútort nyugodtan beszerezheted használtan. De várhatsz is a döntéssel az első néhány hétig, hogy kiderüljön, mi is a ti igényetek. Sok lakásban csak ágyneműtartó a kiságy, vagy a járóka funkcióját tölti be. Ha ágy kell, matrac is kell bele, ez is lehet használt. Gumis lepedő és egy-két takaró elég, a rácsvédő és a baldachin szükségtelen, egyes esetekben még veszélyes is lehet.
 • kiskád – kezdettől lehet a babát a felnőttek kádjában fürdetni, ha ez kényelmetlen, akkor amíg pici, akár a mosdókagylót is használhatjátok. Sőt, a legutóbbi kutatások szerint nem is kell mindennap megfürdetni a babát, csak a popsiját mosd le a csap alatt. Ezzel még véded is a baba érzékeny bőrét. 

Forrás: divany.hu

 • szennyestartó a babaruháknak – felesleges külön mosni a babaruhákat. A közös mosással semmilyen kárt nem okozol sem a ruháknak, sem a babának. Ha gyakran kerül a mosásba nagyon piszkos munkaruha, inkább azt vedd külön. Így aztán külön szennyestartó sem kell, és a házimunka is kevesebb.
 • légzésfigyelő – együttalváshoz felesleges, nem működne. Ha külön alszotok, fontoljátok meg a beszerzését: van kockázati faktor a családotokban? Tudjátok, mit kell tenni, ha riaszt a légzésfigyelő? A kapcsolódó tanfolyam elvégzése nélkül maga az eszköz nem sokat ér. Ha mellette döntötök, a bérlést javaslom.
 • szekrény a baba ruháinak – ha van pelenkázó, kezdetben elég annak a polcos része is. De lehet fordítva is: egy komód a ruháknak, és a tetejére egy pelenkázólap – az biztos, hogy egy bútordarabot elég beszerezni.
 • bébiőr – akkor lehet hasznos, ha nagyon nagy, többszintes a ház, vagy nagy a kert, és neked muszáj a babától távol lenni időnként. Nálunk azonban hatalmas kerttel sem volt rá szükség sosem, mindig meghallottam a sírást. Ha szeretnél bébiőrt, ebből is sokat találsz használtan.
 • utazóágy – ha gyakori utazást terveztek, és a baba nem veletek alszik – ez esetben viszont érdemes megfontolni, hogy a kiságy helyett nem jobb-e eleve ilyet választanotok.
 • zenélő, forgó játék – cuki és helyes, de szükség igazából nincs rá. A baba a legnagyobb örömét az arcok tanulmányozásában leli, főképp a tiédben, és a legjobban épp abba a távolságba képes fókuszálni, amilyen messze szoptatás közben van tőle az arcod. Ha azt szeretnéd, hogy ébredés után legyen mit nézegetnie, nyomtass ki néhány fotót és éles kontúrú ábrát, és ragaszd az ágya köré. Persze ha ágy sincs, akkor ez az egész pont tárgytalan.
 • pihenőszék vagy babahinta – ezzel várnék a baba néhány hetes koráig, nem venném meg előre, és kipróbálnám ismerősöknél, hogy mennyire szereti a baba. Nálunk a középső kapott függesztett babahintát, ami aztán kiszolgálta a kisöccsét is, és szinte tökéletes állapotban adhattuk tovább évekkel később. A pihenőszék funkcióját a bukós babámnál betöltötte az autós babahordozó.

A szoptatáshoz:

 • mellszívó – ha nem akarsz más babának lefejt tejet adni, vagy a munkád miatt a saját babádnak eltenni, akkor nincs rá szükség. Igény szerinti szoptatásnál az első néhány hét után beáll a kereslet-kínálat igénye, a 3 és 6 hetes, illetve 3 és 6 hónapos növekedési ugrásokat gyakori szoptatással meg tudja oldani a szervezeted. Emiatt előre semmiképpen nem vennék mellszívót, ha szükség lesz rá, bármikor beszerezhető használtan is. Érdemes megtanulni a kézi fejést és a szaporító fejést szükség esetére, de még jobb, ha a babára bízod, ő a legügyesebb mellszívó. Személyes tapasztalat: a legkisebb fiamnál hónapokig adtam tejet egy vele egyidős babának. Ez alatt az idő alatt használtam kézi mellszívót, amit a  védőnőtől kaptam kölcsön. A többi gyerekem szoptatása alatti helyzeteket mindig sikerült a babák segítségével és időnként egy kevés kézi fejéssel átvészelnem.
 • tejtároló dobozok, zacskók – ezeket se szerezzük be előre, csak ha valamiért tejet kell tárolnunk. Ha szükség lesz rá, a csavaros tetővel záródó poharakat javaslom, ezek ugyanis később használhatók bébiételek fagyasztására, magunkkal vitelére, mércés pohárnak és egyszerű ivópohárnak is, ellentétben a zacskókkal, amelyek egyszer használatosak.
 • bimbóvédő krém: a legtöbb esetben felesleges. A szoptatás elején természetes az érzékenység, hiszen nagyon új az inger a mellbimbódnak. Ha kisebesedik, hagyd rajta a baba nyálát, kenj el rajta egy kis maradék anyatejet, és hagyd levegőn megszáradni, ez a legjobb kenőcs rá. Ha a fájdalom néhány napon belül nem múlik el, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hiszen az ok leggyakrabban a baba szopási technikája vagy a mellről való helytelen levétel, de akár lenőtt nyelve is lehet a babának. A krémek ideig-óráig segíthetnek, de az okot nem kezelik.
 • szoptatós melltartó – ezzel is érdemes megvárni az első heteket, hogy tudjuk, mekkora méretre lesz szükség. Az otthoni napokra jó lehet egy top vagy vállpántos trikó is.
 • melltartóbetét – válaszd a moshatót! Figyelj az anyagára, ne legyen bolyhos, ne ragadjon a mellhez. Én bevallom, otthon sokszor inkább egy textilpelenkát használtam.
 • bimbóvédő – ha nem befelé forduló a mellbimbód, akkor felesleges, sőt káros is lehet. Az érzékeny mellbimbóknak nem ez az ellenszere, hanem a helyes szopási technika. A babát azonban maga a bimbóvédő is megzavarhatja, hiszen ez olyan, mintha egy cumin kellene átszívnia a tejet. Előre semmiképp se szerezd be, és erre különösen igaz, hogy csak akkor használd, ha valóban szükséged van rá.
 • szoptatós párna – sokan szeretik már várandósság alatt is használni, megtámaszt alvás közben, csökkenti a derékfájást, később a babát is rá lehet tenni. Nekem sosem volt, mert úgy éreztem, távol tartaná tőlem a babát. Inkább olyankor van létjogosultsága, amikor a testalkat vagy a mellméret miatt nem komfortos kézzel a megfelelő helyzetben tartani a kicsit.

A második részben az etetéshez, babaápoláshoz és közlekedéshez javasolt eszközökkel folytatom.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.21.04.2020.2242

Bezár