Bezár
Babakelengye minimalista stílusban – 2. rész

Babakelengye minimalista stílusban – 2. rész

Folytatódik a babakelengye-lista elemzése! A szempont a tudatos vásárlás: csak azt szerezd be, amire tényleg várhatóan szükséged lesz. Ne dőlj be a különböző listáknak, hirdetéseknek és a színes kínálatnak, ehelyett kérdezd meg többgyerekes, tapasztalt ismerőseidet, vagy hallgass szerzőnkre, aki maga is háromgyerekes édesanya.

A cikk első felében sorra vettük a babaszoba berendezéséhez és a szoptatáshoz javasolt eszközöket, most nézzük az etetés, a babaápolás és a közlekedés témakörét.

Etetéshez

 • Cumisüveg – ha szoptatod a babát, egyáltalán nem lesz rá szükséged. Az igény szerint szoptatott babának az anyatej mellett még vizet sem kell adni. Ha a forró nyári napokban a magad megnyugtatására mégis szeretnéd itatni egy kicsit, azt kiskanálból vagy kispohárból is meg tudod tenni. A rendszeres cumihasználat egy szoptatott babánál cumizavart okozhat, jobb kerülni. Ha a te babádnál mégis használnod kell, elég akkor beszerezni, amikor ez kiderül.
 • Üvegmosó kefe, sterilizáló – ha a cumisüveg nem kerül használatba, akkor a hozzá kapcsolódó eszközökre sem lesz szükséged.
 • Kiskanál, kispohár – a célnak megfelel bármelyik meglévő kisméretű kanál és pohár is, a legjobb a klasszikus, picit kifelé hajló szélű presszós kávéspohár. Fertőtlenítésre egy átlagos tisztaságú háztartásban nincs szükség, elég a szokásos forró vizes, mosogatószeres mosogatás és öblítés.
 • Csőrös pohár – szinte minden babánál látni, pedig valójában nincs rá szükség. A kezdettől pohárból itatott gyerekek ügyesen megtanulják ezt is – de a csőrös pohárról való leszokáskor is ugyanúgy meg kell tanulniuk, hiszen a kettő teljesen más technikát igényel. Jobb tehát kihagyni ezt a lépést, és rögtön a pohárral kezdeni.
 • Előke – sokan vetik be erre a célra is a textilpelenkát vagy egyszerűen a konyhában amúgy is előforduló konyharuhákat. Nekem volt két könnyen lemosható műanyag előkém, mert két nagyon maszatolós fiút is etettem. A lényeg, hogy ne vásárolj minden napra egyet csak azért, mert flamingós még nincs, kettő bőven elég. Van, aki bízik a mosási képességeiben, vagy a sok pár száz forintos, használtan vett babaruhát nem sajnálja, én ezt az érvelést is el tudom fogadni.

Babaápoláshoz

 • Pelenka – fontold meg a mosható pelenka használatát! Ha belejössz a gyakorlatba, nem bonyolultabb, mint az eldobható, viszont hatalmas szemétkupacoktól kíméled meg a bolygót. Még a víz-, elektromosság- és tisztítószer-használattal együtt is környezettudatosabb megoldás a mosható pelenka, mint az eldobható. A kezdeti időszakra javasolt mégis egy-két csomag újszülöttpelenkát venni, illetve később is előfordulhat, hogy utazáshoz vagy éjszakára használni fogod.
 • Popsitörlő – ha mosható pelenkát használsz, ilyenre se feltétlenül van szükség. Eldobható használatakor is gondold meg – néhány tiszta nedves kendő vagy a csap alatt való lemosás jobb módszer lehet. Az is fontos érv, hogy sok baba bőre lehet érzékeny azokra a tisztító- és illatanyagokra, amikkel ezeket a kendőket átitatják.
 • Popsikrém – vannak, amelyek kőolajszármazékot tartalmaznak -gondold meg, akarsz-e ilyet  kenni a baba popsijára? Kipirosodás ellen én a tisztán tartást, a gyakori pelenkacserét és a napoztatást tartom jó módszernek. Ha a babád bőre hajlamos a kipirosodásra, érdemes az okokat felderíteni és kiküszöbölni – az is lehet, hogy érzékeny valamire, amit te eszel.
 • Vízhőmérő –  szerintem a kezed a legjobb eszköz a fürdővíz hőfokának megállapítására. Még jobb a karod belső felszíne, ahol egy kicsit érzékenyebb a bőr.
 • Fürdetőkrém – ezt a popsikrémmel és az alkohollal együtt a gyerekorvos írja fel, de ez nem jelenti azt, hogy kötelező kiváltanod, de boltokban kapható babakozmetikumokat sem kell venned. Szerintem elhagyható, a legjobb a tiszta víz.  Ha a baba bőre érzékeny, kiszáradásra hajlamos, én inkább az olajos ápolást javaslom: választhatsz szőlőmag- vagy mandulaolajat, de bármilyen tiszta bőrápoló olaj megfelel.
 • Tetra fürdőlepedő és csuklyás törölköző – a kettő közül az egyikre lesz szükséged, és én a tetrát javaslom. Nagy nedvszívóképességű, puha anyag, amit akkor is használhatsz törölközőként, ha a baba kinőtte annyira, hogy nem tudod az egész testét beleburkolni. Ha melegen be akarod bugyolálni a kicsit a tetra törölközőn kívül még egy rétegbe, használd bátran a meglévő törölközőiteket.
 • Fülpiszkáló – egyáltalán nincs rá szükség, a „rendeltetésszerű” használata káros is. A baba fülébe nem nyúlunk, ami pedig a hallójáratból kilátszik vagy a pici fülkagyló redőiben lerakódik, azt az ujjunkkal vagy a törölköző benedvesített csücskével is meg tudjuk tisztogatni. Ráadásul a fülpiszkáló anyaga és csomagolása is környezetszennyező, és sokáig le nem bomló hulladékot képez.
 • Hajkefe – elég akkor megvenned, ha kiderül, hogy nagy hajú a babád, akkor viszont lehet, hogy inkább fésűt választasz majd. Előre ne vásárolj, a kis pihés babahajat a kezeddel is elsimítod. Én egyik kisfiamnál sem tudtam volna használni egyéves kora előtt.
 • Körömolló vagy csipesz – a sajátotokat töröld át egy kis gyógyszertári alkohollal, és nyugodtan használd a babánál is. A lekerekített végű körömvágó olló vastagabb, kerek „hegye” általában teljesen alkalmatlan az apró körmök lenyírására. Bevallom – és ezzel máshol is találkozhatsz majd – az első körmöket egyszerűen leharaptam, az a legegyszerűbb. (J)
 • Orrszívó – szerintem és sok anya szerint a világ leghasznosabb eszköze egy nátha esetén, de ezt is ráérsz akkor megvenni, ha szükség lesz rá. Porszívóra csatlakoztathatót vegyél, és ne félj, nem tesz kárt a babában. Kipróbálhatod saját magadon is! Engem többször mentett meg az arcüreggyulladástól.
 • Lázmérő – nyugodtan használhatod a saját digitális lázmérőtöket. Csecsemőkorban popsiban a legbiztosabb a lázmérés, ezért ha többen használjátok, fertőtlenítsd a baba lázának megmérése előtt és után.
 • Gyógyszertári alkohol – a körömolló és a lázmérő fertőtlenítésére jó, a köldökcsonkot a legújabb ajánlások szerint semmivel sem kell kezelni. Igyekezz szárazon tartani – ha fürdéskor ráfröccsen a víz, az még nem árt neki, egyszerűen töröld le –  és kivárni, amíg leesik.

Közlekedéshez

 • Babakocsi – ha hordozni szeretnéd a babádat, akkor lehet, hogy sosem fogod elővenni. Érdemes körüljárni ezt a kérdéskört, és a hordozás mikéntjét már a babavárás alatt elsajátítani. Ehhez biztosan találsz a közeletekben hordozási tanácsadót! Ha a babakocsi –  vagy a vegyes használat – mellett döntesz, nézd meg az adok-veszek csoportokban, nagyon kedvező árú kocsikat és kendőket lehet találni, és igazán nincs szükség a leginkább high-tech, hét nyelven beszélő csodajárgányokra. Nekem mindhárom fiam ugyanabból a kocsiból nőtt ki úgy, hogy a legnagyobb és a legkisebb között kilenc év van, és már az első babámnak is használtan vettük a babakocsit.
 • Babahordozó, autósülés – ez viszont kötelező biztonsági felszerelés, ha autóztok. Semmiképp se a babakocsi mózeskosarát használjátok helyette! Ezt is lehet használtan vásárolni, de csak megbízható, balesetmentes forrásból, családon belül vagy közeli ismerőstől.

Ezzel a végére értünk annak a babakelengye-listának, amit én kaptam. Hallottam ennél sokkal bővebb listákról is, a boltok kínálatában pedig tényleg sok olyan létfontosságúnak hirdetett eszközt találhattok, amiről sosem gondoltátok volna, hogy kelleni fog a babagondozáshoz. Nem lesztek rossz szülők, ha ezeket nem veszitek meg – valószínűleg azért nem hallottatok róluk, mert tényleg nem elengedhetetlenek.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

MAN szám: L.HU.MKT.CC.21.04.2020.2242

Bezár