Bezár
Babavárás 35 éves kor felett – Tervezz tudatosan!

Babavárás 35 éves kor felett – Tervezz tudatosan!

Ma már egyáltalán nem ritka, ha egy nő 35 éves kora után vállalja első gyermekét, ám a sikeres teherbeeséshez és a gondtalan várandós időszakhoz esetükben sokkal tudatosabb tervezésre lehet szükség. A sok nőt érintő témáról Karsai Judit, a Cukimamik bloggere írt nekünk! 

Világviszonylatban beszélhetünk arról, hogy egyre gyakoribb a 35-40 éves kor között, vagy afelett gyermeket vállaló nők száma. Ennek okai között épp úgy szerepelhet a karrierépítés és a komoly kapcsolatok későbbi betetőzése, mint az orvosokba vetett hit erősödése – magzati korban elvégezhető tesztek és szűrések, biztosabb és pontosabb diagnózisok. 

Gyermeket vállalni mindig csodás dolog, de nem mehetünk el amellett, hogy a női szervezet 35 éves kor felett jelentős „öregedési” fázison esik át, ami negatívan befolyásolhatja a teherbeesést is. Míg egy harmincéves egészséges nőnek minden hónapban 20 százalék esélye van a fogantatásra, addig ez egy 40 évesnél már csupán 5 százalék. Sőt, a várandóssággal együtt járó testsúly-ingadozást, az ízületekre, vérkeringésre és a szívre gyakorolt hatásokat sem úgy viseli, mint fiatalabb társai. Épp ezért érdemes a testet és a lelket is felkészíteni a babavárásra, hogy minden a lehető legtökéletesebben alakulhasson.

Így tervezd meg 35 felett a babavárást!

A tudatosság – amennyiben nem vált át görcsös akarássá -, kifejezetten hasznos ebben a helyzetben, ami alatt a pároddal közös orvosi kivizsgálást is értjük. Így elkerülhető a felesleges kudarcélmény, valamint egy meglévő, de tünetmentes betegségre is időben fény derülhet, ami később, a várandósságod alatt komoly problémákat is okozhatna. Amennyiben fizikailag nincs akadálya, még mindig ajánlott pár dolgot elrendezni, mielőtt elkezdtek próbálkozni.

Az egyik legfontosabb, hogy kialakíts egy olyan élethelyzetet, melyben a lehető legkevesebb stressz ér. Ezt éppúgy értheted a munkádra, mint a párkapcsolatodra és az anyagi helyzetedre. Abban az esetben, ha tartós stressz alatt élsz, a fogantatás is nehezebbé válik. Az időszakos feszültséget vezesd le valamilyen kreatív hobbival vagy testmozgással – remek például a jóga vagy a futás. 

A várandósvitaminok szedését érdemes megfontolni. Vannak olyan készítmények, amiket  már a “nulladik trimeszterben”, azaz a terhesség előtt el lehet kezdeni szedni. Ezeknek jellemzően magas a folsavtartalma. Miért fontos ez? Mert az alacsony anyai folsavszint egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázati tényezője, folsavpótlással ugyanakkor javíthatod folsav-ellátottságodat*.  

Figyelj oda jobban az egészséges étkezésre, mozogj rendszeresen, csökkentsd a koffein- és alkoholfogyasztásod, valamint hagyj fel a dohányzással.

Ami azonban a legfontosabb, hogy légy nyugodt, türelmes, és bízz a benned lévő nőben, anyában!

*A jótékony hatás napi 400µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.
CH-20230227-60

Bezár