Bezár
Kezdjük az elején! – Mik az első lépések, ha teherbe estél?

Kezdjük az elején! – Mik az első lépések, ha teherbe estél?

„Tudom, mit érzel. Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, fogalmam sem volt róla, hogy az első nőgyógyászati vizsgálat után mi fog történni. Éltem a karrieristák életét, a munkámban nem tudtak volna olyat kérdezni, amire nem tudom a választ, erre jött a terhesség, és ezzel együtt azt sem tudtam, hogy ki a csuda a védőnő, és mire való a „kiskönyv”…” A terhesség velejárója pedig a terhesgondozás: erről ír most Karsai Judit, a Cukimamik blog szerzője.

A terhesgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos a méhen belüli várandósságot megállapítja, a rizikóbesorolást elvégzi, és erről a várandós részére igazolást ad.

A terhesgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely

  • a védőnő,
  • a háziorvos,
  • a szülész-nőgyógyász szakorvos,
  • a várandós anyuka választása esetén a szülésznő, valamint
  • a várandós édesanya együttműködésén alapul.

A gyanú beigazolódott: várandós vagy. Az első teendő, hogy felkeresd a nőgyógyászod, hogy megerősítse a teszt eredményét, így egyértelműen világossá válik, hogy a baba megfogant.

Az első vizsgálat alkalmával a nőgyógyász felveszi az adatokat, mely a következő információkat foglalja magában: rákérdez az utolsó menstruációd első napjára (ezt mindenképpen tudd, ha szükséges, írd fel magadnak), az előzetes szülészeti eseményekre (szülés, vetélés, volt-e korábbi művi terhességmegszakítás), családban előforduló cukorbetegség, más öröklődő betegség, magas vérnyomás előfordulása.

Ezt követően a nőgyógyász szakorvos hüvelyi ultrahang elvégzésével megállapítja, hogy a várandósságod hányadik hetében jársz.

A szülész-nőgyógyász az első vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján személyre szabott gondozási tervet készít, valamint elvégzi a rizikóbesorolást: alacsony vagy magas rizikójú várandósságról beszélhetünk.

Alacsony rizikójú csoportba a negatív anamnézissel (aggodalomra okot nem adó kórtörténettel) rendelkező kismamákat soroljuk.

Magas rizikót jelentenek: ha a kismama 40 évesnél idősebb vagy 18 évesnél fiatalabb, illetve ha a kórtörténetben szerepel valamilyen komolyabb betegség/rendellenesség, szülészeti-nőgyógyászati előzmény is. 

Az első vizsgálat alkalmával sor kerülhet még a cytológiára és hüvelyváladék vizsgálatra.

Az orvosod által kiállított lelettel felveszed a kapcsolatot a lakhelyed/tartózkodó helyed szerinti, területileg illetékes védőnővel. A védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátáshoz tartozik. A védőnő az első tanácsadás alkalmával kiállítja a „Gondozási kiskönyvedet” a védőnői és orvosi leletek alapján.

A „Kiskönyved”, mint arra gyorsan rá fogsz jönni, többet ér szinte minden másnál. Hamar bele fogsz szokni, hogy mindig magaddal vidd mindenhová, még a munkahelyedre is. A legjobb, ha a táskádban tartod. A „Kiskönyvbe” fognak belekerülni a vizsgálati eredmények, a leletek, ez lesz a legfontosabb dokumentum ebben az időszakban. Fontos, hogy mindig legyen nálad, mert minden vizsgálatnál kérni fogják, ez lesz a „beugród”!

A védőnő végig fog kísérni a terhességeden és még azon is túl, amíg a gyermeked iskolás nem lesz. Kérdéseidre örömmel fog válaszolni a szüléssel, terhességgel kapcsolatban, de később a szoptatás, hozzátáplálás, altatás, fejlődés témában is számíthatsz a tanácsaira.

A gondozási kiskönyveddel most már hivatalosan is kismama lettél!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.
CH-20230227-60


Bezár