Bezár
Én és a terhesség

Én és a terhesség

Gömbölyödő idomok, kipirult arc, dús haj – egy tökéletes világban minden nő így látja magát, ha várandósan a tükörbe néz. A valóság azonban az, hogy nem mindenki éli meg egyformán a terhességet, és érzelmileg sem kezeljük ugyanúgy. 

Ha már van gyermeked, bizonyára emlékszel még arra, hogy mit éreztél, amikor egyértelművé vált, hogy egy új kis élet fejlődik benned: azonnal meg akartad osztani a világgal? Vagy tartogattad egy kicsit magadnak ezt az édes titkot? 

Ha még csak terv a baba, akkor is biztosan van elképzelésed arról, hogyan zajlik majd ez a folyamat benned. Csak úgy, ahogy például a menyasszonyok közt is akad, aki kizárólag a közelgő esküvőjéről tud beszélni, és olyan is, aki csendes gyakorlatiassággal szervezi meg, amit meg kell szervezni, ugyanígy a leendő anyukák sem kezelik egyformán azokat a dolgokat, amik a várandóssággal együtt járnak. 

Édes, ékes anyanyelvünk 

Áldott állapot, másállapot, terhesség, várandósság – az anyasághoz vezető utat temérdek névvel illetjük, és nem szeretjük mindegyiket egyformán. Az „áldott állapot” például csodálatosan kifejező összetétel, mégsem jellemző, hogy azt mondjuk: „Képzeld, áldott állapotban vagyok!”. A „terhes” szó már sokkal inkább az aktív szókincsünk része, pedig ezzel kapcsolatban már többeknek akad fenntartása. Ha csodaként éljük meg, hogy a szívünk alatt egy gyermeket hordunk, arra nem szívesen mondjuk, hogy teher, ugyanakkor el kell ismerni, hogy az a bizonyos 9 hónap a legtöbb nő számára egyáltalán nem sétagalopp, és bizony nagyon is gyakori, hogy ez az időszak tele van nehézségekkel. 

A Be Social 2019 év végén indított és több mint 7000 kitöltést hozó kérdőíve is játszott egy kicsit a szavakkal: a megkérdezett hölgyek a pocak, a terheshas, a pocaklakó, az emberke, a kisember, a terhes, a várandós és az állapotos szavakat pontozták aszerint, hogy az adott kifejezést szívesen használják, vagy éppen kifejezetten irritálónak találják. 

Talán nem lesz meglepő az eredmény: a válaszadók 83%-a a „terheshas” szót egyenesen utálja, 56 illetve 39%-uknak pedig soha nem jutna eszébe „emberke” vagy „kisember” jelzővel illetni a gyermekét. A felsoroltak közül a legkedveltebb szó a „pocak” volt (közel 65%-kal), ezt követte a „pocaklakó” illetve a „várandós” kifejezés, melyet a válaszadók közel kétharmada jelölt kedvelt kifejezésként.

 Mindent a szemnek, semmit a tapizásnak! 

Ha már javában benne járunk a várandósságban, nehéz is lenne titkolni, hogy lakik valaki a szívünk alatt, emiatt pedig sokan feljogosítva érzik magukat, hogy lépten-nyomon meg akarják simogatni a pocakunkat. A megkérdezettek igen nagy része, 54%-a tartja tolakodónak, ha egy ismerős, munkatárs egyből ezzel indít, azonban van még egy kérdés, amire nem szívesen válaszolnak: a válaszadók 67%-a a várandósság alatti szexuális élet firtatását érzi a leginkább indiszkrétnek. A kérdőívet kitöltők közel fele (48%) a 9 hónap alatt felszaladt kilók számát is abba a kategóriába sorolja, amit maximum csak a legszűkebb körrel osztana meg. 

A bizalom köre 

Míg a fogantatástól eltelt háromnegyed év során számos ismerőssel és rokonnal megosztjuk az örömünket, a születés döntő pillanatában természetesen nem vágyunk a szükségesnél több résztvevőre. A válaszadók nem okoztak nagy meglepetést: 82%-uk a gyermeke apját szeretné maga mellett tudni ezekben az órákban, míg minden hatodik válaszadó annyira intimnek érzi gyermekének világrajöttét, hogy senkivel nem szeretné megosztani ezt a páratlan élményt. 

A kérdőív végül, de nem utolsósorban arra is kitért, hogy a nők hol és hogyan szülnének, ha a döntés csak rajtuk múlna: a megkérdezettek közül nem túlságosan meglepően a válaszadók közel a fele nyilatkozott úgy, hogy teljes érzéstelenítés mellett, kórházban szülne, azonban talán meglepő lehet, hogy minden 10. válaszadó szívesen választaná az otthonszülést, ha tehetné. 

A kérdőívről itt olvashatsz bővebben!

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.

L.HU.COM.CC.16.03.2020.2204 

Bezár