Bezár
Ezekre inkább NE KÖLTS, ha babát vársz!

Ezekre inkább NE KÖLTS, ha babát vársz!

Az első gyermeknél még mindent megveszel. A másodiknál „jó az”, amit az elsőnél beszereztél. A harmadiknál rájössz, hogy a pelenkázó asztal is csak a helyet fogalja. Ismerős gondolatok? Karsai Judit írása következik!

Mégis, akkor mit szerezzünk be, és mi az, amit hagyjunk ki a listánkról?

Először is, mint ahogy mindig elmondom, szerezz egy Bizalmast. A Bizalmasod lehet az a barátnőd, aki már túl van a várandósságon, az édesanyád, de akár egy blogger is, akinek vannak gyerekei. Ők azok, akiknek adsz a véleményére.

A várandóssággal az életed egy új és egyben ismeretlen szakaszához érkezel, melyben sokszor vakon tapogatózol, és ez a végeláthatatlan folyamat nem ér véget gyermeked születésével sem. A bűvös kérdés várandósan még az, hogy „Mit szerezzek be?”, szülés után pedig az, hogy  „Mire van valóban szükségem?”

A várandósság számomra megnyitott egy új világot, melyben úgy éreztem magam, mint Aliz Csodaországban. Az égvilágon semmi tapasztalatom nem volt a terhességről, azonkívül, hogy tudtam, a terhes nőknek óriási hasuk van. Megvolt ennek az előnye és szépsége is egyben: fokozatosan építettem fel az anyaságról alkotott saját világomat, beleértve a várandósságot is. Azonban ezzel együtt megvolt a hátránya is: hiányos ismeretek útján bizonyosodtam meg róla, hogy mire van szükségem és mire nincs. Ezzel kidobtam egy vagyont az ablakon, és persze mondanom sem kell, nagyon sok dolognak hasznát sem vettem.

Mégis, hogy kerüljük el, hogy ne vásároljunk össze mindent?

Első szülés előtt álló várandós kismamaként folyamatosan azt mantrázták nekem, hogy mindent szerezzek be előre, mert szülés után semmire sem lesz időm. Biztató világképet festettek számomra, melyben a fáradt és nyűgös, újdonsült anyuka képét vetítették rám, aki ki sem fog tudni mozdulni a lakásból. Ennek megfelelően bevásároltam mindent, inkább legyen, de ne használjam, hiszen úgysem fogok otthonról kimozdulni egy újszülöttel. A jövőképemet aztán alaposan újraterveztem, és boldogságtól kicsattanó anyukaként már a hazatérésünk utáni  második napon kint lófráltam. Én azt vallom, hogy szerezd be a legfontosabb dolgokat gyermeked érkezésére, de hagyj rést, és csak azért ne vásárolgass, hogy „legyen, majd lesz vele valami”.

Akkor lássuk, mik azok a később sokszor haszontalannak bizonyuló dolgok, amiket a kismamák már a terhességük alatt megvásárolnak:

  1. Vízhőmérő:

 A babakelengye listámon első helyen szerepelt a vízhőmérő. Emlékszem, amikor beszabadultam már nagy pocakkal a bababoltba, és az egyik polcról visszakacsintott rám egy rózsaszín delfines hőmérő. Már „annyira” terhes voltam, hogy bármit rám lehetett sózni, pláne, ha cuki volt. Tipikus várandóssági shopping baki: meglátod, elvarázsol, landol a kosárban, és megveszed. Sem az első, sem a második, sem a harmadik gyermekemnél nem használtam. A víz hőmérsékletét be fogod tudni lőni Te magad is.

  • Cumisüveg-sterilizáló:

Még szerencse, hogy egy fillért sem fizettem érte, ajándékba kaptam, és mondanom sem kell, egyszer sem használtam. A cumisüveget és hozzávalókat mindig külön mostam el, kifejezetten ezek tisztítására egy külön üvegmosó kefét vettem, és forralt vízben főztem ki mindent. Az elsőnél, a másodiknál és a harmadiknál is ezt a módszert választottam. A sterilizálón igen hamar túladtam, egyszerűbb volt a bevált, régi módszer: forralt vízzel sterilizálni.

  • Baba körömvágó olló:

Előre szóltak a kisgyerekes barátaim, felesleges kellék, nem fogom használni. Igazuk lett. Mindhárom gyermekemnél ott volt a fiókban, de nem használtam. A baba körmének ápolására a saját körömollód is megteszi – a megfelelő elővigyázatossággal.

  • Terhespárna:

Harmadik terhességemnél a barátnőm megajándékozott egy terhespárnával. Ez kimondottan olyan termék, ami jó, ha van, de ha nem tudsz a létezéséről sem, akkor sem történik semmi. Mivel nekem volt, használtam, de igazából akkor is jól meglettem volna, ha nincs ilyenem.

  • Elektromos mellszívó:

Sajnos én nem tartoztam azok közé az anyukák közé, akiknek rendben ment volna a szoptatás. Eleinte elkeseredtem, aztán elengedem a dolgot, de megtettem mindent, mielőtt feladtam volna. Minden cseppért megküzdöttem. Az elektromos mellszívó semmit sem szívott, ellenben a kézi mellszívóval, amellyel megdolgoztam az újszülöttem táplálékáért.

  • Kiskádba műanyag tartó:

Első gyermekes újdonsült anyaként nagyon féltem megfogni a gyermekemet az első napokban, hiszen olyan apró és törékeny… Görcsösen fogtam, próbáltam felfedezni azokat a pózokat, ahogy a kislányomat biztonságosan tarthatom. Azt el sem tudtam képzelni, hogy én fürdessem, még a gondolattól is rettegtem! A férjemre rátukmáltam a feladatot, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, mert onnantól ő fürdette a gyereket, és később a többit is. Előre beszereztük a fürdéshez ezt az úgynevezett babatartót, hogy arra fektetve a babát könnyen átmossuk, de egyszer sem használtuk. Nem volt rá szükség. Érezni fogod a gyermeked minden mozdulatát. Amikor erre ráérzel, határozott leszel, ezzel együtt a bizonytalanságod is szertefoszlik. Felesleges volt, hónapokig hánykódott a lakásban, mígnem eltüntettem.

  • Baba hajkefe:

Csakúgy, mint a baba körömvágó olló, vagy a vízhőmérő, ott szerepel a legtöbb babakelengye listán (az enyémen is szerepelt), mégsem használtam. Ha a baba haja annyira rakoncátlan és dús, akkor a baba hajkefe nem lesz elég rendezni a frizurát, ha pedig nincs haja, akkor megint csak felesleges. Amit az első gyerek érkezése előtt beszereztem, végül a játékbabák kellékei között kötött ki, így a többi gyermekemnél már nem foglalta a helyet.

  • Sok-sok babaruci:

Ha már csak ezt az egy mondatot kiragadod a bejegyzésből, és elraktározod magadban, megérte elolvasni: Felesleges sok ruhát vásárolni az újszülött babádnak, és később is, mert hamar kinövi! Tudom, hogy nagyon aranyosak a babarucik, és amikor már úgy gondolod, teljes a babakelengye lista, meglátsz egy nagyon cuki body-t, amit meg kell venned. Ne tedd! Az újszülött ruha – ha egyáltalán jó lesz a babádra – amikor megszületik, egy-két hétig lesz méretben megfelelő neki. Amikor „Hármaska” megszületett, a beszerzett 56-os ruhácskák kicsik voltak rá, 62-es méretű ruhákra volt szükség. Újra kellett tervezni, hiszen a ruhákat még rá sem adtam, már nem is voltak jók. Amíg kórházban voltam a gyermekemmel, a férjem szaladt el vásárolni ruhákat.

  • Megkötő nélküli sapka:

Többször beleestem abba a hibába, hogy megkötő nélküli sapkát vásároltam, mert irtó cuki volt. Felejtsd el! Ha sapka, csakis megkötős, míg a gyermeked pici, mert nem csúszik el a fején, nem csúszik le a szemére, és a legfontosabb:gyorsan eljön az idő, hogy a gyermeked a kezét tudatosan mozgatni fogja, vagyis a sapkát eldobja a francba, Te pedig vetődhetsz utána.

  1. Pelenkakuka:

A kakis pelenka szagát még a pelenkakuka sem fogja tudni elnyomni. A legjobb, ha a kakis pelenkát egyből elviszed a „helyére”, ezzel egy kört megspórolsz. Ne gyűjtögesd a lakásban a büdös pelenkákat: a pelenkakukára szánt összeget inkább valami hasznos dologra költsd!

A lista bátran kiegészíthető, hozzászólásban várjuk a Te javaslataidat is!

Végezetül pedig egy gondolat Tőlem Neked: Ne azért vegyél meg dolgokat, mert én azt mondom, vagy, mert a barátnőd azt mondja. Azt vedd meg, amire valóban szükséged van!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

LMR-CH-20210324-27

Bezár