Bezár
Kérdezz-felelek! Válaszokat elemeztünk!

Kérdezz-felelek! Válaszokat elemeztünk!

A cikk alapjául szolgáló nem reprezentatív felmérést a Be Social készítette 2019. december 18 – 2020 január 19-e között, Facebook hirdetések segítségével, önkéntes alapon kitöltendő kérdőív alkalmazásával magyar hölgyek megkérdezésével, (7705 kitöltő és 5462 teljes kitöltés) közülük 3552 első gyermekvállalását tervezi, 3806 pedig már egy vagy több gyermek édesanyja. Az elkészült felmérés kizárólagos felhasználási jogait a Bayer Hungária Kft. vásárolta meg, és az eredmények tanulságait a veledmindenlepesnel.hu blogon osztja meg az olvasókkal cikksorozat formájában.

Meddig tanácsos otthon maradni a gyermekkel szülés után? Kitől és milyen témában fogadjunk el tanácsot gyermekvállaláskor? Mik lehetnek egy várandós nő számára az ismerősöktől érkező kellemetlen kérdések?

A gyermekvállalásról mindenkinek van véleménye, akinek van már gyermeke, annak tapasztalati úton is, akinek nincs, annak az elképzelések szintjén. És igen, a vélemények olykor eltérőek lehetnek, mert másképp ítélheti meg a kérdést az, aki már édesanya, mint az, aki egyelőre csak szeretne az lenni. Ezt az eredményt hozta többek között az a magyar nők körében végzett felmérés, amely a gyermekvállalással kapcsolatban tett fel kérdéseket.

7700 nő válaszolt a közelmúltban az online felmérés kérdéseire, közülük 6900-an olyanok, akik már édesanyák, vagy a közeljövőben szeretnének azzá válni. Lássuk, miről árulkodnak az eredmények!

Munkahely – Rizikós-e bevallani állásinterjún, hogy gyermekre vágyunk?

A válaszadó nők csaknem egynegyede (23%-a) tapasztalt már kellemetlenséget állásinterjún, ha kiderült, hogy gyermeket szeretne, vagy van már gyermeke. 5%-kal magasabb arányban éltek át hasonló szituációt azok, akiknek van már gyermekük.

A nők legnagyobb része (válaszadók fele) úgy vélekedik, hogy érdemes addig otthon maradni a kisbabával, ameddig csak lehetséges. 41% pedig úgy látja, hogy ha megoldható, amilyen hamar lehet, otthoni munkavégzést kell vállalni, és 2-3 év után visszatérni a rendes kerékvágásba. Akiknek van már gyermekük, nagyobb arányban választanák azt a lehetőséget, hogy minél tovább otthon maradnának gyermekükkel – 14%-kal magasabb arányban jelölték meg ezt az opciót, mint az összesített átlag.

Párkapcsolat – Megerősíti vagy megrengeti a gyermekvállalás?

Ugyan a kérdőív kitöltésének időpontjában Schobert Norbi elhíresült mondása a hálószobába döngő léptekkel megérkező elhízott anyukákról még nem volt ismert, a legtöbb válaszadó (58%) tart attól, hogy szülés után nem lesz / nem volt elég vonzó a párjának. Érdekes módon azok tartanak jobban a kapcsolatukban a vágy megváltozásától, akiknek még nincs gyermeke: kétszer annyian éreznek így, mint azok, akiknek már van gyermekük.

A nők 56%-a úgy gondolja, hogy a gyermekvállalás alapvetően megerősíti a párkapcsolatot. Realistán azonban 48% belátja, hogy a gyermek mellett kevesebb idejük marad kettesben lenni a partnerükkel.

A válaszokból úgy tűnik, hogy akinek már van tapasztalata a gyermeknevelésben, az talán reálisabban méri fel, milyen változást is jelent a párkapcsolatban a gyermek érkezése. A már édesanyák 59%-a mondta azt, hogy kevesebb ideje marad a párjával kettesben lenni, a még gyermekre vágyóknál ez az arány csak 36%-os. Ugyanakkor a párkapcsolat megerősödését a még egyelőre gyermekre vágyók remélik nagyobb arányban a család bővülésétől – 64%-uk bízik ebben, míg a már édesanyák körében ez az arány 49%-os.

Intim részletek – Illik-e megsimogatni egy kismama hasát?

Vannak kérdések, amiket kevésbé szívesen hallanak vagy hallanának kismamák ismerősöktől. Leginkább az zavarná őket, ha a terhesség alatti szexuális életükről kérdeznék őket, második legzavaróbb momentum a legtöbbek számára, ha meg akarnák simogatni hasukat. Harmadik helyen pedig az a kérdés végzett, amely azt firtatja, mennyit híztak a terhesség alatt.

Eltérő lehet, ki milyen szavakat, kifejezéseket használ a várandóssága alatt – a kérdőív ezekre kérdezett rá. A legelfogadottabb kifejezés a „pocak”, ezt követi a „várandós” és a „pocaklakó”. Ezzel szemben a „terheshas”, az „emberke”, valamint a „kisember” szavak inkább idegesítően hangzanak a válaszadó nők számára.

A megkérdezett nők leginkább a szülés, gyermekágyi időszak témájában fogadnak el tanácsot másoktól, emellett még a sport, testmozgás, valamint a terhesség alatti étkezés témakörében kíváncsiak mások véleményére. Amiben a legkevésbé kérnek külső segítséget, az a gyermeknevelés kérdése.

A már anyai tapasztalatokkal rendelkezők kevésbé nyitottak a tanácsokra: a még gyermekre vágyók 25%-kal nagyobb arányban fogadnának szívesen tanácsot tapasztaltabbaktól, mint azok, akiknek van már gyerekük.  Ugyanígy jobban hisznek a saját nevelési módszerükben a már édesanyák (50%), mint azok, akik még csak vágynak egy gyermekre (37%).

Szülés – Otthon vagy kórházban? Ki legyen ott a szülésnél?

A megkérdezett nők közül minden 10. választaná az otthonszülést. 47%-uk leginkább teljes érzéstelenítés mellett, kórházban szülne. Akiknek van már gyermekük, azok legnagyobb arányban (50%) az epidurális érzéstelenítésben hisznek.

Fontos kérdés, hogy kit szeretne maga mellett tudni az édesanya a szülés során. A válaszadók többféle opciót megjelölhettek, magasan a legnagyobb százalékot (82%) az apák jelenléte érte el. 14% azonban leginkább egyedül szeretné átélni gyermekének világra jöttét, ugyanennyien szeretnének egy dúlát maguk mellé. A válaszolók 17%-a annak is örülne, ha valamelyik szülője jelen lehetne a szülésnél.

Élet a kisbabával – A közösségi médiában megosztott gyerekfotókkal óvatosak vagyunk-e?

A válaszadók 28%-a nem szoptatná nyilvánosan gyermekét, de kétharmaduk (67%) azt mondta, hogy belefér számukra, ha egy félreeső helyen megetetik gyermeküket.

És amit az édesanyák és gyermekre vágyó nők a leginkább magukra igaznak éreznek különböző, a közösségi média használattal kapcsolatos állítások közül: Első helyen áll az, hogy tudatosan figyelnek arra, hogy a gyermekük később se érezze magát kényelmetlenül a közösségi médiában megosztott képek miatt. Szintén a képek megosztásához kapcsolódik a második leggyakrabban megjelölt állítás, miszerint csak közvetlen ismerősökkel osztják meg gyermekük fotóját. Harmadik helyre került az, hogy szívesen tájékozódnak babaváráskor a vásárlandó termékekről Facebook csoportokban.


A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.25.03.2020.2214

Bezár