Bezár
Kettő helyett eszünk…?

Kettő helyett eszünk…?

Sokan esnek abba a hibába, hogy a mennyiségen tartják a hangsúlyt, és a „megváltozott létszámnak megfelelően” kettő helyett esznek, holott sokkal fontosabb lenne, hogy a táplálkozás minőségén javítsunk ilyenkor. A magzat nem extra adagokat igényel, hanem fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírsavakat, amelyek segítségével megfelelően fejlődhet.

Nem várandós állapotban is van, aki kevesebbet, mások többet, vagy éppen az energiaigényüknek megfelelő mennyiségű tápanyagot fogyasztanak nap mint nap. “Ehhez az alapszükséglethez képest érdemes meghatározni a várandósság alatti energiaszükségletet” – mondják táplálkozástudományi szakemberek. Emellett figyelembe kell venni a kismama fizikai aktivitásának mértékét, alap testfelépítését, a kiinduláskori testzsírarányt. 

“Az első trimeszterben – egészséges terhesség esetén – egyáltalán nincs szükség többletkalóriákra” – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: “sőt, ha a fáradt kismama fizikai aktivitása csökken, akkor a korábbinál kisebb energiabevitel is elegendő lehet.” 

A második trimeszterben kb. napi 340 plusz kalóriára van szükség. Egy banánból, egy pohár (növényi) tejből és pár szem földimogyoróból álló tízórai lehet pl. az az adag, amit az előzőekben megszokott mennyiségen kívül egyen az anya a várandósság második harmadában. 

Az utolsó, harmadik trimeszterben, amikor a magzat mérete jelentősen növekedik, optimálisan napi 450 többletkalóriát vihet be az anya. Egészséges példa erre egy olyan zabkása, ami a natúr zabpelyhen kívül almát, 2-3 kiskanál lenmagot és 200 ml rizstejet tartalmaz. Ha a kismama nem az étkezések számát növeli, akkor a megszokott étkezések lehetnek 100-100 kalóriával gazdagabbak. Ezt a többletet gyakorlatilag 3-4 szem dió, kb. 6 szem aszalt sárgabarack vagy egy nagyobb banán fedezi. 

Az optimális súlygyarapodás terhességben 

Az, hogy mi az egészséges hízás mértéke a terhesség során, megint csak a kiindulási állapot függvénye. Azt kell figyelembe venni, hogy teherbeeséskor milyen volt a kismama alkata. Érdemes a BMI-t (testtömeg-indexet) kiszámolni, az jó alapot ad az egészséges gyarapodási “sáv” meghatározásához. 

Az objektív mérőszámokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze. 

Az egészséges terhességi súlygyarapodás a teherbe eséskori BMI alapján 

Testalkat teherbe eséskorBMIEgészséges súlygyarapodás (kg)
Alultáplált<18,512,5 – 18
Normál18,5 < x < 2511,5 – 16
Túlsúlyos25 < x < 30 7 – 11,5
Elhízott>305-9

Az egészséges értéknél nagyobb súlygyarapodás már veszélyes lehet: az anyánál megnő a terhességi diabétesz kockázata, a magzat születési súlya nagyobb lehet, valamint később a gyermek nagyobb eséllyel lehet túlsúlyos – figyelmeztetnek a szükségesnél nagyobb mértékű terhességi hízás esetleges következményeire a táplálkozástudományi szakértők. 

Emellett a nagyon alacsony súlygyarapodás is okozhat problémát. Ázsiában például néhány évtizede él a trend, hogy minimális hízást szorgalmaznak a kismamáknál, eredendően a császármetszés elkerülése érdekében, (hogy ne legyen a baba nagy mérete miatt műtétre szükség). Ez az esetenként összesen 4-5 kilogramm hízás azonban koraszüléshez és túlzottan alacsony születéskori súlyhoz vezethet.

Alapelv, hogy a kismama kettőért és ne kettő helyett egyen – mondják a szülész-nőgyógyászok. Ez alatt a megfelelően összeállított, a magzat és kismama számára szükséges tápanyagokban gazdag étkezéseket értik. 

A kismamának persze megnőhet az étvágya. Ennek hátterében a terhességi hormonok és a  várandósvitaminok B6-vitamintartalma állhat, de a táplálkozás tudatos kontrollja sokat segít.   A várandósság alatti táplálékkiegészítésről itt tudhatsz meg többet: https://www.elevit.hu/SSL/babat-varok/taplalkozas/

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.

CH-20230227-60

Bezár