Bezár
Kismamamasszázs – kényeztetés a testnek és léleknek

Kismamamasszázs – kényeztetés a testnek és léleknek

A férjem nagyon türelmes és igencsak empatikus volt várandósságom alatt (is). Képes volt a nagyravágyó kismama feleségének minden kívánságát szó nélkül teljesíteni, amelyhez hozzátartozott az is, hogy órákon át masszíroznia kellett.  Az áldott állapot, egy idő után terhességbe torkollott: fájt a hátam, a keresztcsontom környékén pedig olyan elviselhetetlen fájdalmat éreztem, ami arra késztetett, hogy felkeressek egy szakembert. Karsai Judit írása következik!

Hiszek az arany középútban: ami nem árt a magzatnak és jó a mamának, arról a várandósság alatt sem kell lemondani. A kismamamasszázs erre az egyik legjobb példa, mely kellő szakismerettel és szakképesítéssel rendelkező szakembertől bátran igénybe vehető terhesség alatt is: azon felül, hogy a testet ellazítja, oldja a feszültséget, feltölti a lelket is. A masszázs hosszú, lassú, simító mozdulataival egyensúlyt hoz létre a testben testi-lelki szinten, ezáltal oldja a feszültséget, miközben az izmok elernyednek.  Fontos, hogy a kismamamasszázsnak azon felül, hogy élvezetet nyújt, biztonságosnak is kell lennie.

A szakemberek véleményét figyelembe véve a 3. trimesztertől ajánlott a kismamamasszázs az egészséges kismamák számára. Az a kismama voltam, aki notesszel a táskájában érkezett az orvosához, melyben hosszas lista szerepelt jól átgondolt kérdéseimmel. Többek között az is a listámon szerepelt, hogy várandósként járhatok-e masszázsra. Ahogy átléptem a 3. trimesztert, már ott feküdtem a szakképzett, képesítéssel és tapasztalattal rendelkező masszőr kezei alatt. Mindenképpen érdemes az orvossal egyeztetni, mielőtt bejelentkezel ilyesmire, kizárva a rizikótényezőket is, melyek a várandósságodat veszélyeztethetik: cukorbetegség, magas vérnyomás, láz, hasi fájdalom vagy vérzés – ezek olyan tényezők, amelyek kockázatossá tehetik a masszázst.

Mivel nálam a fentiek egyike sem merült föl, havonta jártam masszíroztatni, ami nagyon sokat segített testileg és lelkileg. Személyes tapasztalataim nagyon pozitívak a kismamamasszázzsal kapcsolatban. Először is: a masszőr személyében soha nem kételkedtem. Maximálisan megbíztam benne, tudtam, hogy ártani nem fog, annál inkább segíteni, ez pedig segített a teljes ellazulásban. A testemet lágy mozdulatokkal átmozgatta, a kellemes halk zene pedig fokozta a nyugodt légkör megteremtését.

Miben segíthet a masszázs várandósság alatt?

  1. Nyak- és hátfájás csökkentése. A kismama testének statikai felépítése megváltozik. Ahogy nő a pocak, a gerincoszlopot előhúzza, az izmok kompenzálnak, túlterhelődnek. A kismamamasszázs növeli a véráramlást, és elősegíti a terhesség által természetesen előidézett feszültség feloldását.
  2. Ellazít, a „rossz gondolatokat” kiűzi a fejedből! Nagyon sok kismamának vannak rossz gondolatai a terhesség alatt, melyek képesek megmérgezni az áldott állapot szépségét. A kismamamasszázs ebben is segít, hogy a rossz gondolatokat kiűzze a fejedből a fejmasszázs segítségével, mely az idegpályákra, izmokra, közérzetre hat.
  3. Álmatlanság enyhítése. A masszázs ellazítja az idegrendszert, ez pedig segít, hogy nyugodtabbá válj.
  4. Ízületi fájdalmak csökkentése. A masszázs nyugtató fogásai segítik a stresszes izmok kilazulását.
  5. Duzzadt kéz- és láb. A kéz- és láb duzzanatot gyakran a keringés megváltozása, és a fő erekre gyakorolt fokozott nyomás okozza. A masszázs elősegítheti a lágy szövetek stimulálását, és a duzzanatok csökkentését.

Aki járatos a masszázs világában, az tudja, hogy a masszázságyakat legtöbb esetben nem a kismamák számára tervezték, ahol a pocakjuk is elférne hason fekve. A kismamamasszázst azonban egy speciálisan erre kialakított székben/ágyban végzik, melyben van egy lyuk, ahol a pocakod kényelmesen elfér, amíg a hátadat masszírozzák. Ezenkívül engem oldalt fekve is masszíroztak, ügyelve, hogy a pocakomat ne nyomjam meg (ilyenkor a hasat helyesen alátámasztva stabilizálják). A mellkas, has, talp, hüvelykujj és mutatóujj közötti lágy rész területének masszírozása kifejezetten nem ajánlott,  mert ezen pontok nyomása méhösszehúzódást okozhat! Ettől azonban nem kell tartanod, hiszen ha a megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember vesz kezelésbe, ő ezzel tökéletesen tisztában van.

Milyen előnyei vannak a kismamamasszázsnak?

Kedélyjavító, örömteli, stresszoldó. A masszázzsal elősegítik, hogy a kismama könnyebben élje meg ezt az állapotot.

A kutatások azt igazolják, hogy a masszázs csökkentheti a stresszhormonok mennyiségét a testben, el- és fellazíthatja az izmokat. Emellett fokozhatja a véráramlást, ami áldott állapotban fontos, így a nyirokrendszer maximális hatékonysággal tud működni. Mindemellett összekapcsolja az elmét a testtel.

Ahogy a bejegyzésem elején is írtam, én nagyravágyó kismama voltam, aki nem érte be a havi egy masszázzsal. A férjem otthon is „nyomogatott”, éppen ezért egy pár szót ejtenék arról is, ha Te is a férjeddel „nyomkodtatod” magad.

  1. A nyak-és a váll körül jól esik az erősebb átgyúrás, a karok és a lábak végigsimítása. A biztonság kedvéért azonban inkább simogatáshoz hasonlítson a masszázs.
  2. Ha kellemes légkört szeretnél teremteni az otthoni masszázshoz, az illóolajok használatával óvatosan bánj, kerüld a következő illatokat: bazsalikom, boróka, zsálya, rozmaring, cédrusfa, kakukkfű, édeskömény.*
  3. A pocakodat, talpadat ne masszíroztasd terhességed alatt!

Ha mégis amellett döntenél, hogy elmész kismamamasszázsra, nagyon jó döntés, DE előtte mindig kérd ki az orvosod véleményét, és ne feledd: légy körültekintő, hogy kinek a keze alá fekszel!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

LMR-CH-20210324-27

*Forrás: Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap -Könyv


Bezár