Bezár
5 érv a kismamatorna mellett

5 érv a kismamatorna mellett

Nem is gondolnád, hogy a testmozgás milyen sokat segít a várandósság alatt: mentálisan és testileg is. Azok a kismamák, akik a terhesség alatt rendszeresen mozognak, energikusabbak és jó közérzetről számolnak be. A mozgás nem ártalmas a babára nézve, annál inkább jótékony hatással van a mamára! Karsai Judit, a Cukimamik blog szerzője lát el tanácsokkal a várandósság alatti sportolással kapcsolatban.

A sporthoz bármikor hozzákezdhetsz a várandósságod alatt, de minél korábban teszed, annál jobb!

  1. Fitten mégiscsak könnyebb: Amikor egy kismama azt mondja, hogy ő a várandóssága alatt sportol, nem azt jelenti, hogy ezerrel beleveti magát a sportba, és most akarja valóra váltani fizikumával kapcsolatos álmait, bizonyítani, hogy le tud fogyni 5 kilót, és nem most fog egyéni csúcsokat elérni. Mitől is fitt egy kismama? A leendő anyuka odafigyel magára, mozog, amennyi jól esik neki, ezáltal fizikailag fitt marad, és emellett jól is érzi magát. Bármikor elkezdheted a sportot a várandósságod alatt! Nagyon fontos, hogy orvosoddal mindenképp konzultálj, mielőtt bármilyen testmozgást végzel (abban az esetben is, ha teherbeesésed előtt is sportoltál). Összegezve: amennyiben a terhességed, fizikai állapotod engedi, sportolj!
  2. Határtalan boldogságot ad: A terhesség már önmagában is felfokozott érzelmi állapottal jár, de a mozgás ehhez még hozzá is tehet! Rendszeresen sportoltam a terhességem alatt – nem is tudom, milyen lettem volna, ha nem teszem, hiszen a végére még így is nagyon nyűgös voltam. Válassz olyan mozgásformát, amit szívesen csinálsz: úszás, kismamajóga, séta, kocogás… Bármi legyen is az, kezdd el, és ne azért tedd, mert a kedvenc celebed azt csinálja, inkább azért vágj bele, mert feltölt energiával, és boldogságérzetet ad. Számomra az is óriási örömet jelentett, hogy nem híztam meg, és hogy jól éreztem a magam a bőrömben. A sport ezeken kívül rendszerességet is vitt az életembe.
  3. Lecsillapítja gondolataidat: Biztosan te is hallottál már olyan kismamákról, akik a szülés gondolatától, az ismeretlen érzéstől úgy befeszültek, hogy depresszióba estek.A szülésre nemcsak a testedet kell felkészíteni, hanem az elmédet is, hogy fejben majd ott legyél! A testmozgás segít, hogy az agyad kitisztuljon, hogy a negatív érzések csírája se telepedjen meg gondolataidban. A mozgás pozitív energiát ad, s míg átmozgatod a testedet, a gondolataidat is kordában tartja.
  4. Ellazítja a testedet: A terhesség előrehaladtával érezni fogod, hogy hol itt fáj, hol pedig ott. Mielőtt  elkezdene fájni a derekad a tested súlypontjának eltolódása miatt, tegyél ellene! Tényleg jobb úgy kihordani a gyermekedet, hogy egy áldott állapotról beszélünk, és ez nagyban függ attól is, hogy hogy érzed magad testileg. A jóga és az úszás mindig nagyon jó hatással voltak rám mind a nyújtásban, mind pedig a deréktáji szakasz átmozgatásában (ami nekem kifejezetten érzékeny pont volt).
  5. Jó pont a vajúdásnál: Biztos hallottál már arról is, hogy a légzés nagyon fontos szerepet játszik a vajúdás során. Ez tényleg így van. A jóga mindig jelen volt életemben: terhesség előtt, alatt és után, vagyis azóta is. Hiszem, hogy nagyon sokat köszönhetek annak, hogy a helyes légzéstechnikával vajúdás közben megnyugtattam az elmémet, és gördülékenyebbé tettem a szülést.

Majdnem mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy kitartóan és rendszeresen csináld. Az azért fontos, hogy olyan szakember – akár virtuális – irányításával végezd az edzést (vagy legalább kérj felmérést, gyakorlatokat és edzéstervet), akinek tapasztalata van várandós nők edzésében. Tapasztalni fogod, hogy a terhesség előrehaladtával a rutinmozgások is egyre nehezebbek lesznek. Ne hagyd el magad! Menj el minden nap sétálni – már ez is sokat segít, hogy a terhesség végére ne csak vánszorogj, de határozottan jól is érezd magad!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

HU.MKT.CC.18.08.2020.2360


Bezár