Bezár
Terhesség hónapról hónapra

Terhesség hónapról hónapra

Az első hónap (1-4. hét)

Gratulálunk! Üdvözlet a kismamák várakozásokkal teli táborában! Életed legcsodálatosabb időszakához érkeztél, amikor a várandósságod néha a szó szoros érelmében terhességként éled meg, de ne feledd, a legjobb kalandban veszel részt, ami igazi kihívásokat, izgalmakat és boldogságot tartogat! És ez csak a kezdet! — kezdi Karsai Judit, a Cukimamik bloggere a Hónapról hónapra rovatunk első fejezetét!

Bejegyzéseimmel végigkísérlek a várandósság 9 hónapján, és bár fizikailag nem tudom fogni a kezed, amikor szükséged lenne rá, soraimmal próbálok Neked erőt adni és gyakorlati tanácsokat megosztani. Ami a legfontosabb: a terhesség hónapról hónapra sorozatban egyszerűen és átláthatóan összefoglalom, ami a babáddal és veled történik.

Az első hónap

A legjobb kifejezés erre a hónapra: AZ ÉRZÉSEK HÓNAPJA. Én azon kismamák táborát erősítem, akik már az első hetekben megérezték, hogy bizony, megfogant a baba. Mindhárom terhességemet a belső érzéseim hamarabb megerősítették, mint a terhességi teszt. A külvilágnak még fogalma sem volt arról, hogy milyen csoda munkálódik bennem, amikor én már biztosra tudtam: VÁRANDÓS VAGYOK!

Látható jelei még nem voltak terhességemnek, sokkal inkább érzelmi szinten éltem meg. Nagyon érzékeny lettem belülről. Egyfajta melankolikus állapotba kerültem, a saját kis világomba. Ezt kicsit később persze kiegészítette az émelygés, mellérzékenység és az örökké tartó fáradtság. Biztos út vezetett a patikába, hogy bebizonyosodjon, amit már tudtam: kismama lettem.

Vizsgálatok

A terhesrendelések közül a legelső lesz a leghosszabb és legalaposabb, amikor felveszik a teljes kórtörténetet, kérdéseket tesznek fel. Javaslom, vigyél magaddal egy terhesnaplót, amelybe részletesen fel tudod jegyezni az elmondottakat, mert bár úgy gondolhatod, mindent megjegyzel, a felére sem fogsz emlékezni, amit elmondtak.

A vizsgálatokról részletesen itt olvashatsz.

Te — a benned végbemenő változások

Ahogy minden kismama, úgy minden terhesség különbözik!  Első szabály: soha ne hasonlítgasd magad másokhoz! Az érzéseid valódiak — beleértve a kellemetlen tüneteket is —, ez nem egy verseny, ahol az nyer, aki a legvackabbul érzi magát. Van olyan kismama, aki a felsorolt összes tünetet tapasztalja, van olyan, aki  csak néhányat:

  • menstruáció elmaradása
  • fáradékonyság
  • undorodás egyes ételektől vagy egyes ételek kívánása
  • intenzív álmok
  • émelygés hányással vagy anélkül
  • gyakori vizelési inger

Babád

A terhesség első hónapjának a végén a kisbabád akkora, mint egy rizsszem. Az első másfél hét a megtermékenyült petesejt beágyazódásának időszaka. A terhesség első hónapjának végére a kisbabád pici, ebihalszerű embrió, akit az anya vérerei táplálnak. Igaz, még emberformája nincs, azonban egyszerű szívecskéje dobogni kezd, és kezdetleges agya már kialakult.

Élvezd az előtted álló időszakot, figyelj a tested jelzéseire, légy büszke kismama, ragyogj a boldogságtól!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

CH-20230227-60

Bezár