Bezár
Terhestanfolyamok

Terhestanfolyamok

Képzeld el, hogy egy olyan klub tagja lehetsz, ahol a belépéshez nem kell teszteket töltened, nem számít a családi háttered, sem az ismeretségi köröd, csupán egyetlen dolog kell, a pocak, a terhes pocak. Karsai Judit, a Cukimamik bloggere mesél arról, hogy mit is várhatsz a terhestanfolyamoktól!

Megvallom, a terhességemkor eszembe se jutott elmenni szülésfelkészítőre, de még csak várandóstornára sem. Dolgoztam, barátnőztem, vásárolgattam a picinek, bújtam a netet és okosító könyveket olvastam. A mostani fejemmel azonban ezt egészen biztosan másként csinálnám.

Terhestanfolyamok.

Már eleve a megnevezésük is riasztó, hát még, ha belegondolok, hogy egy teremben vagyok sok nagypocakos nővel, akikben dúlnak a hormonok. „Kinek kell ez? Hiszen a várandósság alatt nyugalomra van szükség, nem cicaharcokra, meg más nők nyűgének megélésére.” Ezt gondoltam pár éve, amikor az első gyermekemet vártam. Sőt, még azt is hittem, hogy az ilyen tanfolyamok csak az unatkozó, flancolni vágyó kismamáknak lettek kitalálva, akik nem tudnak mit kezdeni az idejükkel. Bezzeg én, dolgoztam napi 8-9 órákat, vittem a háztartást, esténként pedig próbáltam elfogadni és kezelni a testemben és a lelkemben lezajló változásokat. Mégis kinek lett volna erre ideje? Az igazat megvallva: nekem. Ha az otthoni parák és egyéni önelfogadási minitréningek helyett csak heti egy-két órát lecsippentve a drága időmből erre szántam volna, rengeteg felesleges dologtól szabadulhattam volna meg, és itt most nem a plusz kilókra gondolok!

Egy nagyon jó barátnőmmel beszélgettem a terhestanfolyamokról nem is olyan régen. Ő jógázni járt a pocaklakójával, pedig előtte nemigen tudta magát rávenni a sportokra, sőt, egy szülésfelkészítőn is részt vett. Az ő tapasztalatai és beszámolója alapján pedig eldöntöttem, a következő babámnál én is eljárok majd valamilyen terhes-tanfolyamra.

Amit fontos kiemelni, hogy nem csak gyakorlati hasznuk van: fittség, egészség, szülésfelkészítés. A várandósság magában hordoz egyfajta magányt is. Hiába van melletted életed párja, férfiként egyszerűen nem tudja átérezni, amit te. Mindig keressük a hozzánk hasonló élethelyzetben lévők társaságát, de ritka az, amikor a közeli baráti körből egyszerre lesznek terhesek ketten, hárman.

Tudod, mire lenne szükséged! Miért ne adnál egy esélyt magadnak? Igazán nincs mit veszítened!

Várandósan is pörögsz a munkádban és otthon, igazán megérdemled, hogy heti 1-2 órára kiszakadj mindenből, és valóban megéld a várandósságodat! Foglalkozz a testeddel, a lelkeddel, kapj válaszokat a kérdéseidre és légy társaságban.

Igen, több pocakos nő is lesz körülötted, de ebben épp ez a jó. Ugyanazt élik meg, amit te, kellemesen ismerős módon, vagy épp lenyűgözően másképp. Egy új élet fejlődik bennetek, és ez olyan közös pont, amit a férjed, a rokonaid, a babát épp nem váró barátnőid egész egyszerűen nem úgy élnek meg, ahogyan te. Új ismerősöket, barátokat is találhatsz. Hidd el, nagy szükséged lesz rájuk, amikor a pár hónapos babáddal sétálnál egyet, vagy csak beszélgetnél egy jót valakivel, aki hasonló helyzetben van, mint te.

Milyen típusú terhestanfolyamok vannak?

Szülésfelkészítő tanfolyamok – Ezek kiscsoportos foglalkozások, ahol mindenkire kellő idő jut, hogy kérdéseit feltegye, és megbízható válaszokat kapjon rá egy szakembertől, aki általában dúla vagy szülésznő.

A tanfolyamon minden olyan kérdésről beszélgettek, (egyes témákat szemléletesen be is mutatnak) ami a kismamákat a legjobban érdekli:

  • Felkészít a szülésre (helyes légzéstechnika)
  • Kérdéseidre választ kapsz
  • Fájdalomcsillapítási módok a szülésnél
  • Szülőszoba „etikett”, avagy hogy néz ki egy szülőszoba, mi történik odabent és „odalent”
  • Társaságra találsz, akikkel egy cipőben jársz
  • Szülői szerepre való felkészítés, bár a téma könnyűnek tűnik, hidd el, sokkal összetettebb, mint most gondolod
  • Csecsemőgondozás
  • Félelmeid leküzdésében való segítség

Terhestornák – Fontos, hogy az adott fittségednek megfelelő mozgásformát válaszd. Nem ebben az időszakban kell megváltanod a sportvilágot, nem is az alakformálás lesz a célod. A mozgás révén javul az állóképességed, a vérkeringésed, az anyagcseréd, valamint endorfint termel a szervezeted és nem utolsó sorban segít a súlykontrollban is. Terhestornákról korábban itt írtunk.

Mégis hol találhatjuk meg a számunkra legjobb terhestanfolyamot? Először is, a védőnőd lesz az az új „barátnőd”, akit kérdéseiddel bombázhatsz- természetesen a várandósságot illetően. Bátran kérdezd meg tőle, hogy a lakhelyedhez közel, hol van terhestanfolyam. Elképzelhető, hogy a lakhelyedhez tartozó védőnői szolgálatnál is tartanak. Az orvosodnak is kérd ki a véleményét, mert nagyon sok kórháznak saját szülésfelkészítő tanfolyama van. Ha pedig választott szülésznőd van, akkor ő lesz a segítségedre, majdhogynem egyszemélyes szülésfelkészítő tanfolyamot fog tartani. Legalábbis az enyém ezt tette.

A két legelterjedtebb típus mellett találni kismamáknak szóló meditációs, relaxációs csoportokat, de olyanokat is, amin a leendő apával ajánlott részt venni. Egy terhestanfolyam – függetlenül a tematikájától – képes feltölteni, ellazítani, segít ráhangolódni nem csupán a szülésre, de az anyaságra is, nem mellékesen pedig kiszakít a mindennapokból.  Egy közeg, ahol szavak nélkül is érzed a megértést, az együtt rezgést, ahol nem vagy se jó munkatárs, se jó feleség, csak egy nő, akiben egy új élet növekszik, aki így önmagában is csodálatos.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

LMR-CH-20210308-04


Bezár