Bezár
Várandósan is komfortosan a munkában

Várandósan is komfortosan a munkában

“Nagyon szeretem ezt a témát, mert a “Karrieristák hősnője” díjat akár nekem is kioszthatták volna, HA nem esek teherbe, és választom az anyaságot, magam mögött hagyva az irodámat, a munkatársaimat, az addigi életemet” — vág bele a mesélésbe Karsai Judit, a Cukimamik bloggere.

Majdhogynem munkából mentem szülni: nem csak a munkamániám miatt, inkább azért, mert harmonikusan össze tudtam hangolni a munkámat és a babavárás időszakát. A munka és a várandósság kapcsolatáról bővebben már írtam, most elsősorban azokat a gyakorlati tippeket, tanácsokat szeretném megosztani veled, melyek nálam beváltak.

 1. Lassíts! A várandóssághoz hozzátartoznak a terhes pillanatok is, mint például a kimerültség érzése. Nem voltam hozzászokva, hogy hamar elfáradjak, és “használhatatlan” legyek. Fáradt voltam, a gondolataim elkalandoztak, folyamatosan kimerültnek éreztem magam. Ha ezt érzed, elérkezett a pillanat, amikor lassítani kell. Adj időt magadnak!
 2. Tudd, hogy hol a határ! A 8. hónapban megálljt parancsoltam, ami azt jelentette, hogy már nem jártam be mindennap, de a prezentációkat nem adtam ki a kezemből, csakis én tarthattam meg. Ami például nagyon-nagy terhet és megerőltetést okozott számomra, hogy már nem bírtam napi 8 órát az irodai széken ülni, vagy állva megtartani egy több órás prezentációt. Tudtam, hogy le kell adnom a munkámat, arról nem is beszélve, hogy fejben már készültem az anyaságra. Idő kellett, hogy belássam: ez nem a karrierem végét jelenti.
 3. Ne félj nemet mondani! Először is tanulj meg határozottan „NEM”-et mondani. Ez a legjobb idő arra, hogy kiállj magadért, és a hamarosan megszületendő gyermekedért. Miután minden terhesség más és más, csak Te tudod, hogy mit érzel belülről, milyen kellemetlen terhességi rosszullétek jelentkeznek, amiért éppen nem tudsz dolgozni.
 4. Öltözködj kényelmesen! Mindketten tudjuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy krumplis zsákot kellene húznod, ami kényelmes és eltakar. Én imádtam kihangsúlyozni növekvő pocakomat. Ügyelj arra, hogy mindig kényelmes ruhát viselj, ami nem szorít. Nyugodtan hordj divatos darabokat, ami napi több órás munkában kényelmes viselet. A direkt kismamáknak készült harisnya kifejezetten ajánlott azoknak, akik a munkájuk nagy részét állva töltik.
 5. Ha menni kell, hát menni kell! Mi, nők, hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatban ROHANNI a mosdóba, hogy össze ne pisiljük magunkat. Ugye, ugye? A hólyagodat rendszeresen ürítsd ki, ezzel is eggyel kevesebb esélyt adsz egy húgyúti fertőzésnek.
 6. No stressz! Már 6. hónapban lehettem, amikor az első hangos konfliktusom alkalmával egy munkatársnőm, aki mellesleg anya volt már, azt mondta nekem: „A terhes nők már csak ilyenek! Érzékenyek, és ingerültek”. Nagyon fájt. Leginkább azért, mert igaza volt. Engem sem került el az ingerlékenység és az érzékenység. Semmi, de semmi nem ér annyit, hogy felidegesítsd magad- főleg, mert a babára is kihathat.
 7. Étkezz rendszeresen! Ha eddig rendszertelenül is étkeztél, két munka között bekaptál egy falatot, ideje bevezetned egy új szokást. Legyen mindig kéznél néhány tápláló falat: a táskádban, az íróasztalodon vagy az irodai hűtőszekrényben. Egyél többször keveset, a főétkezéseket pedig tartsd be. Ha olyan vagy mint én, aki gép előtt ül egész nap, és szívesen nasizik, akkor most uralkodj magadon! Megsúgom neked, a plusz kilók aljas módon, és nagyon gyorsan megérkeznek.
 8. Igyál, igyál, igyál! Fontos a rendszeres folyadékbevitel, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Tarts az asztalodon egy üveg vizet, és igyál is belőle. Sok kellemetlen tünetet megelőzhetsz azzal, hogy minimum napi 2 liter vizet fogyasztasz.
 9. Helyezd magad kényelembe! Most megteheted, hogy feltedd a lábad — akár szünetben, vagy ha egy helyen ülsz, akkor az íróasztal alatt.
 10. Óvatosan az emeléssel! Ha a munkádban elengedhetetlen az emelés, csináld megfontoltan! Mindig hajlítsd be a térded, amikor megemelsz valamit, ne derékból emelj!
 11. Állj fel és mozgasd át magad! Ha ülő munkát végzel, tessék többször felállni, és átmozgatni magad. Ha pedig álló munkát végzel, ahogy az időd engedi, pihenj minél többet.
 12. Meghitten is boldogan! Hamarosan — a babáddal együtt — megszületik az anyai bűntudat is. Ezt majd megérted. Attól, hogy dolgozol, nem leszel rossz kismama. Amikor az időd engedi, munka közben is nyugodtan fordulj befelé, simogasd meg a pocakodat, és add át magad az anyai érzéseknek.

Mindezt leírva gondolatban ismét átéltem ezt a csodálatos érzést, amikor első gyermekemet várva dolgoztam. Hogy mi a titok? Kell egy empatikus és megértő munkaadó, kell, hogy szeresd a munkád, és oda kell figyelned magadra. A legjobb út mindig az ARANY KÖZÉPÚT.

Vigyázz magadra! Jó munkát!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.14.12.2020.2485

Bezár