Bezár
Várandósság és munka

Várandósság és munka

Az ezredfordulóra a női szerepek teljes átalakulásával természetessé, szinte elkerülhetetlenné vált, hogy a nők anyaként és teljes értékű munkaerőként is teljesítsenek. Nem ritka, ha egy gyermekvállalás előtt álló nőt kellemetlen meglepetés ér az állásinterjún. Az is kevés anya számára eldöntendő kérdés, hogy visszamegy-e dolgozni: sokkal inkább a mikorra és a feltételekre terelődik a hangsúly.

Közel 8000 nő (közülük 6900-an már édesanyák vagy a közeljövőben szeretnének azzá válni) válaszolt a Be Social által készített online felmérés kérdéseire, amik a munkavállalással kapcsolatban is izgalmas eredményeket hoztak.

Pocak és állásinterjú?

Te is azok közé tartozol, akik tapasztaltak már kellemetlenséget egy állásinterjún, ahol kiderült, hogy babát tervezel vagy már babát vársz, esetleg most épp gyesen vagy és visszatérnél? Bár a jog szinte minden esetben a (leendő) munkavállalót védi, a munkáltató döntését nem minden esetben az alapján hozza meg az új munkaerő felvételekor, hogy jogilag és etikailag mi a kifogástalan megoldás. A kérdőív válaszadóinak közel negyede (23%) tapasztalt már kellemetlenséget vagy visszautasítást álláskeresőként, amikor kiderült, hogy gyermeket tervez vagy már van is neki.

Tippünk!
Légy tisztában vele, hogy jogtalan és etikátlan, ha a családi állapotodról vagy gyermekeidről kérdeznek az interjún. Mielőtt válaszolsz (ha válaszolsz), gondolj arra, hogy szeretnél-e egy esetleg kevésbé családorientált közegben dolgozni…

Otthon, édes otthon mikor menj vissza?

A kitöltő nők közel fele úgy vélekedik, hogy érdemes és szeretne addig otthon lenni a picivel, amíg csak lehetséges, 42%-uk viszont úgy látja, hogy ha megoldható, minél előbb érdemes visszatérni: előbb otthoni munkavégzést kell vállalni, majd 2-3 év után visszatérni a rendes kerékvágásba.
A gyermekes anyukák több mint fele választaná azt a lehetőséget, hogy minél tovább otthon maradhasson a kicsivel.

Home office vagy irodai munka?

Vannak anyukák, akik órarend-szerűen szervezik a mindennapjaikat, kisbabájuk együttműködő a napi rutinban, nem sír sokat, jól elvan, és eljátszik egyedül vagy a nagyobb testvéreivel, fix időszakokban eszik, napközben is nyugodtan és hosszan alszik: számukra remek lehetőség a home office intézménye, akár 4 vagy 6 munkaórában is!

Az igény szerint szoptató, kötődő nevelési elveket valló anyukák számára azonban nehéz és nagy kihívás lehet megvalósítani a gyermek melletti otthoni munkavégzést — bár tény, hogy egy jó hordozó nagyban megkönnyítheti ilyenkor az életet és egyúttal a munkát is.

Akkor javasoljuk, hogy irodai munkát vállalj, ha van segítséged: család, esetleg saját dadus vagy bölcsi. Győződj meg róla, hogy a gyermek nem csupán felügyeletet, hanem minden törődést megkap, minden testi és lelki igényét kielégíti a rá vigyázó személy, míg te a munkaidődet töltöd. Fontos a rugalmasság is: egy hosszabb meeting vagy közlekedési dugó miatt mi történik, ha késel hazafelé? Gondold át alaposan, hogy mikor éri meg visszamenned!

Tisztában vagy a jogaiddal?

Munkavállalóként nagyon sok jog illet(het) meg, az “anyanaptól” kezdve a fokozatos visszatérésen és rugalmas munkaidő igénylésen keresztül a különböző adókedvezményekig! Érdemes tájékozódnod a munkavállalói jogokról és kötelességekről (számos tájékoztató portál mellett a leghitelesebb forrás a munka törvénykönyve), különös tekintettel a szülői jogokra, hogy a megállapodás mindkét fél számára előnyös és zökkenőmentes lehessen.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.24.06.2020.2303


Bezár