Bezár
A várandósság terhes pillanatai

A várandósság terhes pillanatai

“A várandósság életed megismételhetetlen, felemelő időszaka, amikor a bőröd szebbé válik, a hajad fényesebb lesz és az egyre gömbölyödő pocakodat minden reggel csodálattal szemléled a tükör előtt.” Valld be, hogy te is bedőltél ennek a marketing szövegnek! Karsai Judit, a Cukimamik bloggere meséli el, miért is a “terhesség” a babavárás egyik szinonimaszava.

A teszt két csíkja utáni örömre némi árnyék is vetülhet , mert érkeznek a reggeli rosszullétek. Mit reggeliek? Gyakran egész napon át tartó émelygéssel kell megküzdeni, aminek az lesz a következménye, hogy folyamatosan majszolsz és — persze csak mértékkel — iszod a gyömbérteát. Próbálsz többet pihenni, ami természetesen a munkád mellett nem olyan egyszerű, miközben az egész családod örömmámorban úszik. De, mint mindennek, hidd el, egyszer ennek is vége lesz.

Vége lesz?

Amikor már nem hányingerrel ébredsz, előfordulhat orrvérzés. Ijesztő lehet, de elég gyakori a kismamák körében. Mondjuk nézheted a jó oldalát: a megmaradt tamponokat legalább el tudod használni.

A második trimeszter jellemzően viszonylagos békében telik: elmúlnak a rosszullétek, nő a pocakod, de még kellemesen tudsz vele mozogni, visszatér a szexuális vágyad. Az utolsó három hónapba lépve azonban újabb kellemetlenségek várnak…

Harmadik trimeszter

Helló, hát-, derék- és keresztcsontfájdalom! Nő a baba, nő a hasad, egyre nagyobb súlyt nehezedik rád elöl, ami logikusan a törzs izmait veszi igénybe. Amennyiben terhességed előtt napi szinten edzettél, kevésbé lesz megterhelő, de nézz mélyen magadba: te sem vitted azért túlzásba a testmozgást, ugye? Amennyiben mégis nekiveselkedtél, akkor is inkább popsira gyúrtál, a hátedzést legtöbbször elsunnyogtad… Nos, ezt meg fogod bánni, de ne aggódj emiatt. Hiszen “várandós vagy, sokat pihenhetsz” (már ha van rá időd…) Mondjuk a hason fekvést kizárhatod, a háton fekvés nem javallott, oldalt pedig kényelmetlen lesz, de egy kényelmes kanapén még mindig kellemesen elnyújtózhatsz — miután végeztél a munkáddal és a házimunkával. Ó, milyen édes is egy kis békés, esti lazulás. Feltéve, hogy a babádnak nem épp akkor támad kedve lejátszani egy BL döntőt a hasadban…

Tovább is van, mondjam még?

Arról, hogy vizesedsz és megdagadnak a lábaid, talán már nem is érdemes szót ejteni, ahogy arról sem, hogy a terhesség vége felé a hormonjaid megőrülnek, amitől tiszta pattanás lehetsz, hullhat a hajad, elvékonyodhat a körmöd, visszerek jelenhetnek meg a lábadon és még igazi házisárkánnyá is változhatsz. Folyamatosan pisilni jársz, ezért csak olyan helyeken sétálgathatsz, melyek közelében van egy kellően tiszta mosdó – tehát leginkább az otthonod 50 méteres körzetében. A nőiességed leglátványosabb pontját már csupán emlékezetből borotválod, a cipőfűző bekötése pedig komolyabb kihívást jelent majd, mint a legbrutálisabb páros szabadulószobából egyedül kijutni. Mindezek mellett a gyomorégés és puffadás kellemetlenségei igazából már fel sem tűnnek, ahogy a székrekedés sem.

Meglepődtél?

Ugye, ezek a fenomenális, várandósságot éltető könyvekben mind a kisbetűs részben szerepelnek? Bizony, így lecsupaszítva a várandósságnak valóban rengeteg terhes pillanata van – és akkor a szülésről még egy szót sem ejtettünk –, mégis megéri. Az a pillanat, amikor először hallod felsírni a kisbabádat, amikor először tarthatod a karjaidban, minden kellemetlenséget elfeledtet. Nem mondjuk persze, hogy onnantól kezdve az élet egy habostorta lesz, de életet adni a gyermekednek olyan dolog, ami valóban felér egy csodával.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.21.10.2020.2417

Bezár