Bezár
Milyen vizsgálatok várnak rád? – Vizsgálatok a várandósság alatt

Milyen vizsgálatok várnak rád? – Vizsgálatok a várandósság alatt

„Én is voltam kismama, most már három imádnivaló gyerek édesanyja vagyok. Imádtam a várandósságot, azonban volt egy dolog, amit kevésbé szerettem: eljárni a kötelező vizsgálatokra. Éhgyomri vérvétel, cukorterhelés, stb. Minden hónapra jut legalább egy vizsgálat. A legjobb része az egésznek az, amikor az ultrahang vizsgálatokon „találkozol” a magzatoddal. Én sokszor megkönnyeztem, olyan jó volt látni a pocakomban növekvő gyermekem, és minden alkalommal egyre közelebb éreztem magamhoz.” – Karsai Judit, a Cukimamik bloggere foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a várandósság idején szükséges vizsgálatokról.

Bebizonyosodott, hogy kisbabát vársz.

A hatalmas örömön túl ez azt is jelenti, hogy kötelező vizsgálatokon kell majd részt venned a terhességed során. Magyarországon törvényileg minden kismamát és magzatát megilleti a támogatás és a védelem. Ezen belül a terhesgondozásról külön EMMI rendelet szól.

A terhesgondozást terhesgondozói szakrendelésen vagy magánrendelésen végzik. Érdemes már az elején tisztáznod magadban, hogy a szakrendelést választod, vagy inkább magánorvost fogadsz, aki végigkísér a terhességed alatt, és minden bizonnyal a szülésnél is jelen lesz.

A terhesgondozás nem kötelező a kismamák számára, azonban gyermeked születése után a szociális támogatásokat csak úgy tudod igénybe venni, ha minimum négyszer megjelentél a terhesgondozáson. Ezt a terhességi kiskönyvedbe kapott pecsétekkel tudod igazolni.

Ne feledd, ezek a vizsgálatok a Te és a születendő gyermeked egészsége érdekében vannak, még ha sokszor nyűgnek is tűnnek.

Táblázatba gyűjtöttük Neked átláthatóan a legfontosabb vizsgálatokat, melyekre számítanod kell.

Mielőtt a vizsgálatokra részletesen kitérünk, négy fontos dolgot szeretnék veled megosztani:

  1. Érdemes a vizsgálatokra 5-10 perccel korábban érkezni.
  2. A vizsgálat során mindig vidd magaddal a gondozási kiskönyvedet, amit a védőnő állított ki!
  3. A vérvételekre mindig éhgyomorral érkezz!
  4. Az ultrahangos vizsgálatok előtt szükség lehet a húgyhólyag kiürítésére – ezt mindig jó előre tisztázd orvosoddal!
 A várandósság első harmadában végezendő vizsgálatokTudnivalók a vizsgálatról
1Vérkép vizsgálat (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám,thrombocyta), Vizelet vizsgálat (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék) Éhgyomorra érkezz! Haemostasis meghatározás (teljes vérkép, , alvadási paraméterek), vese- és májfunkció szükség esetén pajzsmirigy vizsgálat, téli időszakban D-vitamin szint ellenőrzése
2HBsAg szűrés Hepatitis B
3Wassermann szűrés Nemi úton terjedő fertőző betegségek
4Vércsoport + Rh meghatározás, ellenanyagszűrés  
5Ultrahang szűrővizsgálat11-13. hétenOEP finanszírozott vizsgálat Genetikai vizsgálat is egyben. Megvizsgálják az embrió életjelenségeit, méretét, fejlődési ütemét, nyaki bőrredőt *Részletes megjegyzés a táblázat alatt olvasható.
6Genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve)  
7Háziorvosi vizsgálat (belgyógyászati, EKG) Beutalóköteles, amihez a háziorvos adja ki a beutalót.
8Fogorvosi vizsgálat  
A várandósság második harmadában végezendő vizsgálatok
9Ultrahang szűrővizsgálat18-20. hétenA magzat életjeleit, méretét, fejlődési ütemét vizsgálja. A vizsgálat kiterjed a genetikai állomány részletes megfigyelésére, a méhlepény helyzetére, és a magzatvíz mennyiségének vizsgálatára. *Részletes megjegyzés a táblázat alatt olvasható.
10Vérkép vizsgálat (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám,thrombocyta), Vizelet vizsgálat (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék)    24-28. hétenÉhgyomorra érkezz! Haemostasis meghatározás (teljes vérkép, , alvadási paraméterek), vese- és májfunkció, szükség esetén pajzsmirigy vizsgálat, téli időszakban D-vitamin szint ellenőrzése.
11Vércsoport+ Rh meghatározás, ellenanyagszűrés 
12Terheléses vércukorvizsgálat  Cukorterheléses vizsgálat menete: előzetesen semmilyen diétát nem kell, és nem is szabad tartani, a rendes, megszokott életritmus szerint kell táplálkozni. A páciens a vizsgálat előtt este 8-kor könnyű vacsorát egyen, utána csak vizet igyon. Az étkezésmentes időszaknak 10-16 órán át kell tartania. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni! Készülj úgy, hogy a vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe: 75 g glükózfogyasztás után 120 perccel veszik le a vért. Az esetleges cukorbetegség megállapítására alkalmas.
A várandósság harmadik harmadában végezendő vizsgálatok
13Ultrahang szűrővizsgálat30-32. hétenA baba életfunkcióit, méretét, fejlődési ütemét, helyzetét, a magzatvíz mennyiségét, és a méhlepény érettségét vizsgálja.
14B csoportos streptococcus (GBS-szűrés) Hüvelyváladék kenet35-37. hétenA kenetet a méhszájból vagy a hüvelyből veszik. A „B” csoportú Streptococcus baktérium felnőtteknél nem okoz betegséget és legtöbbször tünetmentes. Az újszülöttek viszont fertőződhetnek a születéskor, ami súlyos megbetegedést idézhet elő, ezért fontos a kórokozó szűrése.
15Vérkép vizsgálat (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, thrombocyta), Vizelet vizsgálat (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék)  36-37. hétenÉhgyomorra érkezz!
16Vércsoport + Rh meghatározás, ellenanyagszűrés 
17CTG szűrővizsgálat38-40. hétenMagzati szívhang- és méh-izomtónus 20-30 percig tartó megfigyelése. A CTG vizsgálatot a 39. héten szükség esetén 2-3 alkalommal végzik, a 40. héttől naponta.

Nőgyógyászati onkológiai szűrővizsgálat

Várandósság alatt egyszer citológiai vizsgálat (méhnyakból vett hámsejtek épségének vizsgálata), az emlők szemrevételezése és tapintásos vizsgálata is szükséges, amennyiben egy éven belüli eredmény nincs a fogamzás idejétől.

*A 12.és a 18.heti ultrahang vizsgálat genetikai vizsgálat is egyben.

Amennyiben már a 12. heti ultrahang során eltérést látnak, akkor további vizsgálatok szükségesek (pl.: kromoszóma rendellenességek, fejlődési rendellenességek/diagnosztizálás céljából.)

Ilyen pl. OEP által finanszírozott CVS – Chorionbiopsia – lepényboholy mintavétel a terhesség 10-12. hetéig végzendő.

Valamint a GAC – Genetikai Amniocentézis – magzatvíz mintavétel a terhesség 15. hete után a 20. hetéig.

Mindkét beavatkozás invazív vizsgálat, anyai hasfalon át történő szúrás során nyert mintavétel.

A kor előrehaladtával ezeket az invazív beavatkozásokat kiváltották az OEP által nem finanszírozott, költségtérítéses vizsgálatok, amelyek anyai vérből történnek.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20230227-60


Bezár