Bezár
Babaszoba-dekoráció zero waste módra

Babaszoba-dekoráció zero waste módra

A babavárás egyik legkellemesebb része a tervezgetés: álmodozunk arról, milyen lesz a kisbabánk, elképzeljük – amíg nem derül ki egyértelműen –, hogy kisfiú vagy kislány, hogy kire fog hasonlítani, és milyen lesz vele az élet. Bárhová nézünk a lakásban, gondolatban már látjuk, hogy itt fog majd aludni, itt üldögélünk majd vele, itt fog majd később velünk enni… Fogadjátok szeretettel Kecskés Tímea, az egyboszorka blog szerzőjének zero waste berendezésre szóló írását!

… tervezgetjük a babaszobát vagy babasarkot is, az ő kis birodalmát. Rengeteg szempontunk van: legyen szép, pihe-puha, megnyugtató kis fészek, biztonságos és szerethető egyszerre. Öröm legyen benne tölteni az időt, de legyen praktikus is: mindennek legyen meg a helye, és amit rendszeresen használunk, az legyen a kezünk ügyében. Szükség esetén elő kell tudnunk venni fél kézzel a tiszta ruhácskát, míg a másik kezünkkel a kalimpáló babát tartjuk a pelenkázón.

Rengeteg ötletet és képet találhatunk a különböző lakberendezési magazinokban, online oldalakon vagy képmegosztókon a babaszoba berendezéséhez.

Én most egy olyan szempontra szeretném felhívni a figyelmet, ami talán ritkábban jut eszünkbe ebben a témában: a környezettudatosságra, hulladékcsökkentésre.

Mint mindenben, ebben is sokféle lehetőség van, a kérdés az, hogy mennyire akarunk elköteleződni a zero waste vonal mellett. Ha teljesen új bútorokat, szőnyeget, függönyt veszünk, akkor úgy tudjuk ezt a szempontot érvényesíteni, hogy földrajzilag minél közelebb gyártott, természetes, környezetbarát anyagokból készülő berendezési tárgyakat választunk. Lehet kapni olyan ágyat vagy asztalt is, ami együtt nő a babával, és akár az iskolás korig elkíséri, így nem kell néhány év múlva lecserélni a bútorokat. Kérdezzünk rá arra is, hogy mivel kezelték a bútort, és hogyan tisztítható, ezek ugyanis azok a felületek, amelyeket a baba folyamatosan tapogatni, sőt akár nyalogatni is fog.

Manapság reneszánszukat élik a vintage és retro bútorok is, és ezek jobb megoldást jelentenek, mint az újonnan vásároltak:  új életet adhatunk a nagymama kredencének, egy régi kisasztalnak vagy éppen egy lámpaburának. Ehhez találunk környezetbarát festékeket is, így jobban oda tudunk figyelni erre, mint egy új bútor esetében. Ha pedig van egy igazán ügyes kezű hobbiasztalos a családban, magunk is előállíthatunk egyes darabokat, régi bútorokból vagy akár raklapból.

Persze ilyen nagy munkákra kevés babaváró családnak van módja vagy ideje. A dekorációs elemeket viszont egy varrni tudó leendő nagymama vagy egy ügyesen kézimunkázó barátnő, de akár mi magunk is elkészíthetjük. Ha úgy alakul, hogy hosszabb időszakot töltünk otthon a babavárás alatt, ideális elfoglaltság lehet megtanulni egy új technikát. És hogy mi mindent készíthetünk, ami hulladékmentes?

A zero waste háztartás egyik fő alapelve, hogy használjuk újra a meglévő dolgainkat, hiszen így nem termelünk felesleges anyagokat, és nem generálunk károsanyag-kibocsátást a gyártással, a csomagolással és a szállítással. A babaszoba kellékeihez újra felhasználható anyagok között leginkább a textilekre gondolhatunk: egy patchwork takaró maradék anyagokból vagy régi ruhák darabjaiból, textil zsákok vagy tárolók már nem használt pólókból, puha párna egy régi, kinyúlt kötött pulcsi részeiből. Varrhatunk színes zászlófüzért vagy zsebes tárolót a babaszoba függönyéből maradt anyagból, ezzel egységes szín- és mintavilágot teremtve. A textil a világ egyik legjobban halmozódó, legtöbb kárt okozó hulladéktípusa, minden egyes mentett darabbal sokat tehetünk a tisztább környezetért!

Papírdobozokat is bevethetünk: ha bármit rendelünk postán, amit kartondobozban szállítanak, vagy ha cipőt vásárolunk, fessük ki a natúr kartont színes mintákkal, vagy vonjuk be a szoba színeihez illő papírral. Tároláshoz kosarakat vagy kiürült fa dobozkákat is használhatunk, ha pedig képeket, fotókat szeretnénk a falra tenni, a keret is lehet használt, talált kincs, de keménypapírból is könnyen előállítható.

Még ha nagyon belemelegszel is a kézműveskedésbe, tartsd szem előtt, hogy a babának nincs szüksége sok ingerre. A letisztultabb, szemnek pihentetőbb szoba környezettudatosabb is, hiszen amit nem vásárolunk meg, az biztosan nem járul hozzá a szeméttermelésünk növekedéséhez. A baba pedig megismerkedik a természetes anyagokkal, és belenő a környezettudatos életmódba, amit a szüleivel együtt tanulhat.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.


L.HU.MKT.CC.24.06.2020.2303


Bezár