Bezár
Mihez kezdjek ennyi üveggel? Ötletek újrahasznosításra!

Mihez kezdjek ennyi üveggel? Ötletek újrahasznosításra!

“A szelektív hulladékgyűjtés napjainkban már a legtöbb háztartásban népszerű. A legtöbb helyen megoldott a különböző hulladékfajták szeparált gyűjtése: van, ahol kihelyezett szelektív szigetek szolgálnak erre a célra, másutt háztól gyűjtik a lakosság által válogatott hulladékot, és egyre több helyen a szolgáltató biztosít különféle színű szemetes kukákat, hogy nekünk, ott élőknek könnyebb dolgunk legyen.” — Kecskés Tímea, az egyboszorka.hu blog írója ma a hulladékok közül az üveggel foglalkozik kiemelten. Kisgyerekes háztartásban elég gyakran előforduló szeméttípus, igaz?

Szelektíven, de mennyit?

Ha a szelektív gyűjtés már nálatok is rutin, akkor biztosan belegondoltál — hiszen így többször foglalkozol a háztartási hulladékotokkal, mint ha csak hetente egy kukát helyeznél az ajtó elé —, hogy valójában a szelektív hulladék is hulladék, és még jobb megoldás lenne csökkenteni a mennyiséget.

Nézzük, milyen hulladékokat gyűjtünk szelektíven: műanyagot, papírt, fémet, üveget, veszélyes hulladékokat, elektronikai hulladékokat. Most az üveggel kapcsolatban osztok meg néhány gondolatot. Az üveget ugyanis sok településen nem gyűjtik szelektíven, hiszen veszélyes: összetörik, a szelektív szigetek környéke szilánkokkal van tele, a lakásoktól nem vállalják a begyűjtést. Maradnak tehát a kamrában, halmozódnak, kerülgetjük őket. Ha van a környékünkön ilyen, akkor időnként elviszünk egy adagot szelektív gyűjtőbe, vagy kidobjuk a kommunális kukákba. Mivel pedig sokan előnyben részesítik az üvegbe csomagolt termékeket a műanyagok vagy kitisztíthatatlan tubusok helyett, egyre csak több lesz belőle. Gyerkőcös háztartásban a bébiételes üvegek külön kategóriát képeznek: eredeti funkciójukon kívül sok mindenre nem tűnnek alkalmasnak, picik és nehezen zárhatók vissza.

Mire használhatjuk hát az üveget…?

…és mit kezdhetünk vele, ha már végképp kifogytunk az ötletekből? A legkézenfekvőbb arra használni, amire eredetileg készült: főzzünk lekvárt, készítsünk befőttet, szörpöt, savanyúságot, chutneyt és töltsük a meglévő üvegeinkbe! Ha mi nem szívesen foglalkozunk ilyesmivel, biztosan találunk a családban vagy a lakóközösségben valakit, aki igazán hasznát tudná venni a befőttes, szörpös üvegeknek, ráadásul cserébe kaphatsz is a finom késztermékekből. Méhészeknél is érdemes érdeklődni, van, aki szívesen visszaveszi a kimosott mézes üvegeket.

Vonatkoztassunk el most attól, hogy eredetileg mit tartottak benne: az üveg alapvetően egy tárolóeszköz. Befőttes üvegekben rengeteg mindent tarthatunk: az összes száraz konyhai alapanyagot, például liszteket, cukrot, sót, magvakat, hüvelyeseket, kávét, teát és még sorolhatnám. Apróbb eszközöket mennyiségtől függően az ötliteres uborkásüvegtől a bébiételesig: szöget, csavart, ceruzát, pamutgombolyagot, a hobbink kellékeit, dekorációs kavics- vagy kagylógyűjteményünket, édességet… A lista megint csak végtelen.

A fürdőszobában is bevethetjük!

Tehetünk bele szappanokat, fürdőgolyókat vagy a vegyszermentes fürdőszobánk kellékeit: a szódabikarbónát, citromsavat, mosószódát. Ha a konyhában szeretjük a pulton tartani az eszközeinket, akkor fakanál- vagy késtartóként is megállja a helyét. Babaszobába persze nem javasolnám, a törékenysége miatt — tartsd a baba számára elérhetetlen helyen, és olyasmit tárolj benne, amit csak felnőtt adhat oda neki.

Bevásárláshoz is!

Az üveget bevásárolni is magaddal viheted. Hosszúkás palackokba ecetet, olajat, folyékony tisztító- és tisztálkodószereket tölthetsz, a hagyományos befőttesbe pedig ugyanazt, amit a konyhában tárolni is fogsz benne — eszembe jut még a száraztészta, a gabonafélék, karácsony felé közeledvén pedig a dió és a mák is. Amikor bevásárlólistát írsz, azt is gondold végig, mit mibe tudsz tenni a piacon vagy a csomagolásmentes boltban, és készítsd össze előre a kosaradba a tárolóeszközöket! Használhatod ételhordónak is: az otthon készült ebédet viheted benne a munkahelyedre. Sőt, befőttes üvegben le is fagyaszthatod a maradékot!

Légy kreatív!

Se szeri, se száma a kreatív ötleteknek! Alkoss valami fantasztikusat az üres üvegekből, mérettől függetlenül. Mécses- vagy gyertyatartókat, asztali dekorációt, tárolóeszközöket, vázát, sőt, még ajándékot is csomagolhatsz bele! Saját készítésű kekszet, félkész “sütibefőttet”, házi aszalt paradicsomot, de akár néhány pár zoknit is (gombócként) tehetsz az üvegekbe, a nyakas palackokban  pedig szörpöt vagy alkoholos italt ajándékozhatsz. A bébiételes üvegeket kidekorálva telepakolhatod a lakást sejtelmes, színes mécsesekkel (persze figyelj rá, hogy elérhetetlen legyen a gyerkőcnek és ne legyen a mécses fölött semmi), vagy kiteheted benne az őszi terményeket is, vagy közösen készíthettek belőle hangulatos lámpásokat az erkélyre vagy a párkányra, többféle technikával.

A távolabbi jövőre nézve, az egyéni megoldásokon túl pedig reménykedem benne, hogy hamarosan újra működni fog gyermekkorunk üvegvisszaváltó-rendszere. Szerencsére már hallani ilyen irányú kezdeményezésekről, bízom benne, hogy ezek néhány éven belül megvalósulnak.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.15.11.2020.2438

Bezár