Bezár
A Veganuary mozgalom

A Veganuary mozgalom

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy – környezettudatosság témájában is – szinte minden hónapra jut valamilyen kihívás, minden hónapnak van valamilyen témája, amire fontos felhívni a figyelmet. Ezeknek a kampányoknak sosem az a lényegük, hogy egy hónapig éljünk az adott tematika szerint, aztán térjünk vissza a korábbi életünkhöz, mintha mi se történt volna. A műanyagmentes július, az élelmiszerpazarlás-mentes október vagy épp a száraz november mind arra hivatottak, hogy megismerjük a saját viszonyulásunkat az adott témához, jobban figyeljünk a szokásainkra, és amit be tudunk vinni a mindennapokba, azt tartsuk meg hosszú távon is. Ha sokan honosítanak meg apró változtatásokat, összességében nagy eredményeket tudunk elérni. Kecskés Timi írása következik!

Ilyen a veganuary vagy hazánkban Veganuár néven indult kezdeményezés is: a nevéből kiderül, hogy a vegán és a január szavak összeolvadásából keletkezett mozgalom mire fókuszál. Arra biztat, hogy próbáld ki januárban egy hónapig, hogy milyen állati eredetű élelmiszerek nélkül táplálkozni.

Miért is jó a növényi alapú táplálkozás? Akik emellett teszik le a voksukat, állítják, hogy egészségesebbek, energikusabbak lettek, amióta vegán életmódot folytatnak. Ebben több egészségügyi szervezet is megerősíti őket: a növényi étrend csökkenti a leggyakoribb betegségeink kockázatát. Talán még ennél is erősebb, de mindenképpen egyértelműbb érv, hogy a vegán táplálkozás etikusabb és fenntarthatóbb. Az etikussághoz nem fér kétség: számtalan elrettentő hír és videó található az interneten a tömeges állattartás valódi arcáról. Ha kevesebb állati eredetű ételt fogyasztunk, várhatóan belőlük is kevesebbre lesz szükség, és ugyannakkora területen jobb körülmények között élhetnek majd.

A vegán étrendhez nagyságrendekkel kevesebb vízre, földterületre és egyéb erőforrásra van szükség, mint a húsfogyasztáshoz. Megdöbbentő adat, hogy a Föld lakható felszínének mindössze 1%-át teszi ki az emberek által használt összes épület, út és lebetonozott felület, míg a a terület 45%-án termesztünk takarmányt vagy legeltetünk állatokat. Az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége felér az összes szárazföldi közlekedési eszköz és repülőgép által kibocsátott gázzal. Évről évre felkapjuk a fejünket a dél-amerikai őserdőkben tomboló tüzekkel kapcsolatos hírekre: ezeknek egy részéért is a legelők iránti fokozott igény a felelős. Az árnyaltabb kép kedvéért hozzá kell tenni, hogy a legnagyobb a marhatenyésztés ökológiai lábnyoma, és ennek Magyarországon sokkal inkább a tejtermelés, mint a húsfogyasztás az ösztönzője.

A Londoni Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt kidolgozták ’A Föld Egészsége’ étrendet. Ez az az ajánlás, amelyet ha mindannyian követnénk, vagy a teljes emberiség átlagban megfelelne neki, akkor sikerülne megőriznünk bolygónk egészségét – és a sajátunkat is. Ebben szerepel a húsfogyasztás felére csökkentése és a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése. Rengeteg érdekes adat látott már napvilágot a témával kapcsolatban, és mindenkit más győzhet meg: van, akit az, hogy egy focipályányi terület 1-4 húsevőt lakathat jól, szemben 15 növényevővel. Van, akit az, hogy egy kilogramm sertéshús előállítása 50 km autózás széndioxid-kibocsátásának felel meg és 6000 liter vizet igényel, míg ugyanez a zöldségek esetében mindössze 4 km és 300 liter víz.

A teljes vegánság még akkor is hatalmas lépés, ha ezek az adatok teljesen meggyőztek. De szerencsére ezt sem kell egyszerre! Tegyél meg akkora lépéseket, amekkorák neked beleférnek, és közben tájékozódj. Lehet ilyen lépés a húsmentes hétfő: ha heti egy nap nem fogyasztasz húst, máris 100 kilogrammal lesz kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Kipróbálhatod a vegetáriánusságot egy hónapig: ez esetben nem mondasz le a tejtermékekről és a tojásról, de vállalod, hogy egész januárban húsmentesen étkezel. Elhatározásodban segíthet a mozgalomhoz kapcsolódó külföldi és magyar honlap cikkekkel és hírlevéllel, és csatlakozhatsz inspiráló online közösségekhez is.

A Veganuary mozgalomhoz minden évben egyre növekvő számban csatlakoznak: 2014 óta már több, mint egymillióan vettek részt benne világszerte, és idén rekordot döntöttek 500 ezer új feliratkozóval. A magyar kihívást 14 ezren kezdték el eddig, és a korábbi években 84%-uk nyilatkozott úgy, hogy javult az egészsége.

Várandósság és szoptatás alatt természetesen a táplálkozásunkra is jobban oda kell figyelni, ez nem a drasztikus változtatások ideje. Ha korábban is így táplálkoztál, vagy két várandósság között fogalmazódott meg benned az igény a változtatásra, akkor érdemes tudnod, hogy az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb dietetikai szervezete szerint a megfelelően összeállított növényi étrend az élet minden szakaszában, így  a terhesség és a szoptatás hónapjaiban is egészséges és megfelelő tápértékű. Körültekintően kell megtervezni az étkezést ahhoz, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon a szervezet, és semmit se vigyünk túlzásba – de ez minden más étrend esetében is így van. A szoptatás ideje alatt az anyának különösen oda kell figyelnie arra, hogy saját étrendje megfelelő mennyiségben tartalmazzon fehérjét, folsavat, vasat, omega-3 zsírsavat és különböző nyomelemeket. Ezeket a legjobb az étrenddel bevinni, csak a B12 vitamint kell megfelelően összeállított növényi étrend mellett pótolni. Érdemes dietetikus segítségét kérni, tájékozódni, és fokozatos lépésekben haladni ebben is.

Biztos vagyok benne, hogy ha megtapasztalod a kevesebb állati termék fogyasztásával járó előnyöket mind a magad, mind a környezeted számára, a jövőben könnyebb lesz ezeket választanod. Erre jó a Veganuary kihívás – vágj bele te is a neked megfelelő mértékben január hátralévő napjaiban!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20211215-87

Bezár