Bezár
15 tipp a hulladékmentes karácsonyért

15 tipp a hulladékmentes karácsonyért

“Ha arról kell beszélnem másoknak, hogy hogyan tehető hulladékmentessé a karácsony — vagy legalábbis hogyan úszható meg kevesebb szeméttermeléssel —, mindig a bőség zavarával küzdök.“ — vág bele a (minden szempontból) zöld ünnepi trükköket tartalmazó mondandójába Kecskés Tímea, az egyboszorka.hu blog szerzője.

Ahogy maga az ünnepi készülődés is nagyon sokrétű, úgy ennek a környezettudatos oldala is olyan tág téma, hogy nehéz néhány percben beszélni róla, vagy írásban röviden összefoglalni. Most mégis teszek erre egy kísérletet, hiszen itt az advent, még épp nincs későn ezt a témát elővenni. Ha szeretnéd, hogy idén környezettudatosabb legyen az ünneped, valósíts meg néhányat ezekből az ötletekből!

Advent

 1. Az adventi naptárad legyen sokszor használható: varrj zsebes tárolót, vagy vásárolj egyet egy hazai kézművestől. Léteznek fából készült, fiókos naptárak vagy kosárban tárolható zsákocskák is; válassz olyat, ami nektek tetszik, és jól mutat a lakásotokban.
 2. Mi kerüljön a naptárba? Édesség mértékkel és jó minőségben, gyümölcsök és aszalványok, hároméves kor felett magvak is jöhetnek. Ha apró játékokat, tárgyi ajándékokat is teszel bele, olyat válassz, amit hosszabb távon is biztosan használni fog a kicsi. Néhány napot pedig tarts fenn élményajándéknak vagy kinyomtatott meséknek.
 3. Az adventi koszorúhoz, ajtódíszhez válassz a közelben elérhető, természetes anyagokat: egy szalmakarikára tűzhetsz fenyőgallyakat, bogyós ágakat, apró tobozokat. A gyertya lehet méh- vagy szójaviasz. Nem szívesen gondolunk bele ezeknek a dísztárgyaknak a használat utáni sorsába, de tudjuk, hogy általában a kukában végzik — így viszont lehet belőlük komposzt, és a tavaszi kerti virágainkban élhetnek majd tovább.

  Mikulás
 4. Mit hozzon a Mikulás? Sokan a gyerekek egészségére való tekintettel nem akarják őket elhalmozni édességgel. Nálunk mindig van az ablakban egy-egy könyv vagy kisebb ajándék: rajzeszköz, kisautó, hajbavaló vagy egy színes zokni, egy diafilm vagy egy kupon a következő otthoni, összebújós, popcornos, forró csokis családi mozizásra. A gyümölcsöt és a mogyorót pedig számolatlanul lehet szórni ilyenkor az ablakpárkányra.
 5. Na és miben hozza? Kis energiaráfordítással nagyon szép és sokszor használható textilzsákot varrhatsz mintás pamutvászonból vagy zsákvászonból. Az ajándékokat töltheted csomagolás nélkül is a szépen kipucolt kiscsizmákba, de népszerű már nálunk is a filmekből ismert karácsonyi zokni: ezt is egyszer kell elkészíteni vagy megvásárolni, és a felnőttkorig elkísérheti a gyerekeket.
 6. Az óvodában is javasolhatod a többször használható zsákokat. Ha van egy vagy több ügyes kezű anyuka, aki vállalja a varrást, akkor erre nem kell költeni, az anyagár pedig hamar megtérül. Mennyivel nagyobb lesz az öröm, ha szép (akár ovis jellel ellátott) kis zsákokban érkezik az ajándék a Mikulástól!

  Ünnepi nagytakarítás
 7. Mindenekelőtt: ne told túl! Nem a kisgyerekes karácsonyokon kell tökéletesen tisztának lennie a lakásnak, és semmi sem történik, ha épp nem ragyog a kilincs vagy tenyérmaszatos az ablak. Nem ez az ünnep lényege, és a fa alá hajszoltan beeső anya vagy apa számára sem öröm. Hagyj időt magadnak is megérkezni a karácsonyi hangulatba, különösen, ha kisbabát vársz vagy friss anyuka vagy.
 8. Amit kitakarítasz, megtisztítasz, azt viszont tedd környezetbarát tisztítószerekkel. Az ecet és a szódabikarbóna szinte mindent megold, de a csomagolásmentes boltokban kaphatók kész felülettisztító és zsíroldó szerek is, újratölthető flakonokban. Ha nem szereted az illatukat, párologtass illóolajat, szúrj narancsba szegfűszeget vagy használj illatgyertyát — ebből is kapható paraffinmentes, visszaváltható üveges verzió.
 9. Az eszközeid is lehetnek műanyagmentesek: mikroszálas törlőkendő helyett egy régi póló is megteszi, keféből pedig használj természetes sörtéjű fa verziót!

  Sütés-főzés
 10. Erre a pontra is érvényes a szabály: ne vidd túlzásba. Rengeteg élelmiszert dobunk ki így az ünnepek felé. A kulcsszó a tudatos tervezés: készíts menütervet, majd abból bevásárlólistát. Szerezd be egyszerre, nagyobb tételben a jól tárolható vagy fagyasztható alapanyagokat, így időt is spórolsz.
 11. Vásárolj most is a piacon, ahol közeli termelőktől, sokszor csomagolásmentesen tudsz szép árut venni: zöldséget, gyümölcsöt, húst, diót, mákot… Már online termelői piacok is vannak, de ha az offline mellett döntesz, ne felejtsd magaddal vinni a bevásárlólistád alapján szükségesnek vélt dobozokat, vászonszatyrokat, üvegeket. Ilyen esetben továbbra is ügyelj a maszkviselésre, távolságtartásra, kézfertőtlenítésre!
 12. Ha nyitott a család az újdonságra, csempéssz be néhány vegetáriánus fogást is az ünnepi menübe. Hús nélkül is tehetsz kifejezetten karácsonyi ízeket az asztalra. Használj sütőtököt, gesztenyét, almát, gombát, édesburgonyát — megannyi itthon is termesztett, szezonális, húsmentes finomság!

  Ajándékozás
 13. Gondold át: vajon szüksége van-e újabb tárgyakra annak, akit meg szeretnél ajándékozni? Mivel okozhatsz neki valóban örömet? Most kicsit több kreativitásra van szükség az élményajándékok terén, de szerencsére találni online koncert- és színházjegyeket, az előadást pedig virtuálisan együtt nézheti a nagyobb család vagy a baráti kör.
 14. Megpróbálkozhatsz saját készítésű ajándékkal is: még nem késő megtanulni a horgolás vagy a varrás alapfogásait, de az én személyes kedvencem a sütibefőtt. Ehhez egyáltalán nem kell kézügyesség! Egy muffin, kuglóf vagy más sütemény száraz hozzávalóit rétegezd befőttes üvegbe — a legjobb, ha a különböző színek váltakoznak: fehér lisztre barna cukor, rá a sötétbarna kakaópor — mellékeld a receptet és azt, hogy milyen hozzávalókkal kell még kiegészíteni az ajándékot. Akár együtt is megsüthetitek a megajándékozottal!
 15. Ha a vásárolt ajándéktárgy mellett döntesz, akkor vásárolj etikusan: válassz a fenntartható, méltányos kereskedelemből származó vagy hazai kézművesek, gyártók által készített termékek közül. De másodkézből sem ciki ajándékozni, természetesen jó állapotú, hibátlan dolgokat. Olyanokat, amiket valaki már szeretett — hiszen a szeretet a karácsony lényege, nem?

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.02.12.2020.2455

Bezár