Bezár
Hulladékmentes nyaralás

Hulladékmentes nyaralás

Véget ért a műanyagmentes július! Biztosan te is hallottál már erről a világméretű kezdeményezésről, amely 2011-ben indult egy nyugat-ausztráliai csapat ötletétől vezérelve, hogy mostanra a világ egyik legbefolyásosabb környezetvédelmi kampányává váljon. A cél a műanyagszennyezés csökkentése. Hogy hogyan? Erről mesél most nekünk Kecskés Tímea, az Egyboszorka blog szerzője.

A szervezet honlapja arra bátorít mindenkit, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz, regisztráljon, és tegye meg a maga apró lépéseit a közös ügy érdekében.

A „műanyagmentes kihívás” kifejezés talán sokakat elriaszt: nagyon nagy falatnak tűnik, hiszen a műanyag mindenütt ott van, az életünk összes területén használjuk. Így van ez akkor is, ha kisbabát, kisgyereket nevelünk vagy épp várunk. Ráadásul itt a nyár, a nyaralások és szabadságok ideje, ilyenkor éppen lazábban szoktunk viselkedni; pont most figyeljünk oda valami plusz feladatra?

A kampány – és én magam is ezeken a hasábokon – arra biztatlak, hogy vágj bele: a nyár éppen ideális alkalom erre! Pont azért, mert talán kevesebb az észben tartandó feladat, most nem jelent akkora plusz terhet odafigyelni a műanyagmentes életmódra.

De hogyan lehet hulladékmentesen nyaralni?

Bárhova is mész – ne feledd: most éppen a belföldön maradás javasolt, a járvány terjedését megakadályozó higiénés és távolságtartási szabályok betartásával – van néhány apró tippem számodra. Próbáld meg ezeket szem előtt tartani, és biztosan menni fog.

A nyaralás megtervezése a csomagolás előtti listaírással kezdődik. Gondold végig: hová mentek, mit fogtok csinálni? Inkább strandolós vagy városnézős család vagytok, esetleg az aktív, túrázós, bringázós nyaralást kedvelitek? Hol fogtok enni, inni, milyen programokat terveztek, mekkora gyerekek lesznek a csapatban? Az is lehet, hogy pici babával egyelőre otthonról kiindulva mentek strandolni, várost nézni, kirándulni a hosszabb nyaralás helyett.

Nálam minden eshetőségre szokott lenni egy olyan “csomag”, amivel a legtöbb programot le tudom fedni hulladékmegelőzési szempontból. Fogok egy vászontáskát, beleteszek egy ételes dobozt – nálunk a gyerekek iskolai ebédes doboza háromrészes, többen is tudjuk tányér helyett használni – egy tartós műanyagpoharat, egy kulacsot, egy textilszalvétát és ha kell, akkor egy többször használatos, fedeles kávéspoharat. Nagyon jó találmány a kanálgép, katonai- vagy túraboltokban lehet kapni: ez egy egymásba illeszthető evőeszközkészletet jelent, ami az ételes dobozba téve nem foglal plusz helyet –, de megfelel az otthoni, meglévő evőeszköz is. Ha szükség van rá, vihettek magatokkal bambusz vagy fém szívószálat. Ha pedig várhatóan vásároltok is valamit, tegyél be még egy plusz vászonszatyrot a csomagba. Anyatejes kisbabával utazni szinte semmilyen eszközt nem igényel: az ő étkezéshez nincs is szükség semmire, még itatni sem kell őt az anyatej mellett. Ha mégis úgy gondolod, hogy szüksége van néhány korty vízre, vagy ha tápszert is kap a kicsi, akkor kispohárból, a saját palackodból vagy egy kiskanálból is ügyesen meg lehet itatni. Ha már hozzátáplálod, akkor egy zárható dobozban, pici befőttesüvegben is viheted az ennivalóját, nem szükséges útközben vásárolni.

Ez a pakk a válladra dobva vagy a babakocsi csomagtartójában nem jelent nagy plusz súlyt, kiránduláskor pedig elfér a hátizsákban. Ha strandra mentek, kérheted a dobozba az ennivalót, a poharakba az innivalót, a jégkását. Városnézéskor válasszátok a tölcséres fagyit, a kávézáshoz, limonádézáshoz üljetek le kényelmesen, használjátok a porceláncsészét, üvegpoharat (amiben felszolgálják az italokat), és bátran utasítsátok vissza a szívószálat. A textilszalvétát használhatjátok csomagolásra, vagy a maszatos kezek, arcocskák megtörlésére, ha pedig szendvicset, péksüteményt visztek magatokkal, azt is csomagolhatod a többször használatos textildarabba.

Mindezt nem kell egyszerre megvalósítani: válassz ki egy tevékenységet, amit igyekezz a nyaralás alatt vagy akár egész hónapban hulladékmentesen megoldani: legyen ez akár a kulacs használata vagy az, hogy reggel ne felejts a táskádba dobni egy vászonzsákot. Ha sikerült, lehet emelni a tétet, és még egyet választani mellé – így kialakulnak a hulladékmentes szokások. Egy hónapnyi idő épp elég arra, hogy beépüljön az első, és ráálljon a szemed arra, hogy észrevedd az alternatívákat. A jutalmad az a kellemes érzés lesz, hogy a gyerekeid már ebbe az életmódba nőnek bele, számukra természetes lesz, hogy nem veszünk meg olyasmit, aminek a csomagolása rövid úton a szemétlerakóban végzi.

Te is belevágsz a műanyagmentes nyaralás kihívásba? Írd meg kommentben, mivel és mikor kezded!

A cikkek az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készültek.


L.HU.MKT.CC.L.HU.MKT.CC.15.07.2020.2327


Bezár