Bezár
Strandoljunk hulladékmentesen!

Strandoljunk hulladékmentesen!

Amikor ezeket a sorokat írom, vagy talán amikor Te olvasod, éppen szakad az eső odakint, kicsit szeszélyes az idei nyár. A forró napokon vágyjuk a víz közelségét és a pancsolást, a gyerekek meg főleg. De hogyan strandoljunk úgy, hogy közben a környezetet is igyekszünk kímélni? Kecskés Tímea, az Egyboszorka blog szerzője tippekkel segíti a hulladékmentes strandolást!

Sokan a műanyagmentes júliusról szóló cikkektől inspirálódva elkezdenek valami jót ezekben a napokban, majd a hónap végével kifullad az energia, különösen, ha nyaralni megyünk, és lazítunk a korlátokon. Ilyen egy strandon töltött nap is: olyankor nincs se munka, se házimunka, a büfék kínálatából választunk valami finomat, a gyerekeknek is jár még egy fagyi, és talán sikerül a medence melletti felügyeleten kívül nekünk, szülőknek is úszni egyet, vagy olvasni pár oldalt a kedvenc könyvünkből, egy pléden elnyúlva.

A strand sok csapdát rejt magában a hulladék szempontjából is. Hiszen mi sem egyszerűbb: odamegyünk, fürdünk, jól érezzük magunkat, ehhez semmi különösre nincs szükség. Aztán beállunk a sorba palacsintáért és lángosért az első büféhez, és rájövünk, hogy eldobható műanyag tálcán, eldobható műanyag villával adják a gyerek kedvenc lekváros desszertjét, a lángos alá tett zsíros papír pedig még a szelektív kukába sem dobható – amit amúgy is nehéz fellelni a strandokon. Nem sorolom a többi szituációt, ennyiből is látszik, milyen könnyen dugába dőlhetnek a hulladékmentes strandolásról otthon szőtt terveink.

Én ezért arra biztatlak, hogy vigyél egy pici tudatosságot ezekbe a napokba is. Nem kell rágörcsölni, és ne akarj minden elvárásnak megfelelni: lehet lazán strandolni úgy is, hogy közben óvod a környezetet. A tudatosságra valójában az elindulás előtt van szükség. Gondold végig: hogy fog telni a napotok? Hányan mentek, mekkora gyerekekkel, hogy juttok el a kiszemelt helyre? Mi lesz ott elérhető? Egy tóparti szabadstrandot választottatok, ahol legfeljebb egy mosdó van, vagy mindennel felszerelt városi fürdőt? Mennyi időt töltötök majd ott, hányszor esznek, isznak a gyerekek és a felnőttek, van-e veletek pelenkás pici? Ezeket akár össze is írhatod, segítenek annak végiggondolásában, hogy mit érdemes magatokkal vinni. A pokróc, törölköző mellé tegyél be olyan ételeket, amiket szívesen adsz a kicsiknek, és persze neked is jut belőle: a palacsinta előre elkészülhet otthon, ez valószínűleg egészségesebb is, mint a helyben kapható. Főtt kukoricát, dinnyét, más idénygyümölcsöt is vihettek dobozban, az innivalót pedig mi úgy szoktuk megoldani, hogy egy meglévő palackot bedobunk éjszakára a mélyhűtőbe citromos vízzel, és mire a strandra érünk, jeges, savanykás frissítő lesz belőle.

Tegyél be egy ételes dobozt vagy pár műanyag tányért, ha mégiscsak vennétek ott is valamit. Fagyiból válasszátok a tölcséreset, ha pedig a gyerekek a jégkását szeretik, kérhetitek a nálatok lévő poharakba, és hosszú kanalat vagy az otthonról hozott szívószálat is használhatjátok hozzá. Kapható bambusz és fém anyagú, tartós szívószál is a piacon. A lecseppenő innivalót vagy fagylaltot szintetikus popsitörlő helyett egy textilszalvétával is felitathatod, – ez mosakodásnál vagy a maradék elcsomagolásánál is használható.

A finom falatok mellett a legnagyobb csábítás a strandjátékos pavilonoknál éri a kisgyerekeseket. A biztonsági termékekből – úszógumi, karúszó vagy mellény – inkább sportboltban válasszatok jó minőségűt, az várhatóan nem egy nyarat fog kiszolgálni. Labdát, homokozójátékot vigyetek magatokkal, és próbáljatok meg ellenállni a színes műanyagok csábításának és a gyerekek könyörgésének. Egy vízicsatával, közös játszóterezéssel vagy kártyapartival biztosan sikerül elcsábítani őket a vonzó látványtól.

A legkisebbek esetében a pelenkázásra kell még gondolni: ha ő is fürdik veletek, mosható úszópelenkát használhattok, és kell egy vízhatlan tok, amibe ezt és a többi használt belsőt teszitek. Az étkezést könnyebb megoldani, nekik még úgysem a helyi kínálatból választanál: anyatejet, tápszert vagy a megszokott bébiételét, rágcsáját ne felejtsd el bekészíteni, és legyen nálad egy extra textilpelenka, hogy az elalvó babát finoman betakarva védhesd a napfénytől. Apropó, napfény! A naptej az a védőeszköz, aminek az esetében nem kísérleteznék házi készítéssel. Szerencsére kaphatók már károsanyagmentes, fizikai szűrős, érzékeny bőrre is alkalmazható krémek, amelyek nemcsak a baba, de a tesók és a te bőrödet is megvédik. A legnagyobb melegben pedig húzódjatok árnyékba, talán elalszanak a nagyobbak is, és ekkor jöhet el az a pillanat, amikor végre anya is pihen.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.
L.HU.MKT.CC.18.08.2020.2360


Bezár