Bezár
Készüljünk a kertészkedésre!

Készüljünk a kertészkedésre!

Kecskés Tímea, az egyboszorka blog szerzője már érzi a levegőben a tavaszt, és ezzel máris kezdetét veheti a kertészkedésre való felkészülés!

Amikor ezeket a sorokat írom, épp reszketve keresnek menedéket a madarak a viharos szélben, a hőmérséklet fagypont alatt van, és még annál is hidegebbnek tűnik. Hogy jut eszembe ilyenkor a kertészkedés?

Nekem  – ha hiszitek, ha nem – az ujjaim jeleznek. Január vége felé bizseregni kezdenek, és addig nem is nyugszanak, amíg be nem szerzem az első vetőmagokat, a palántaföldet és a kis palántázó edénykéket. Bizony, ilyenkor már el lehet kezdeni a vetést, és az ablakban, a meleg lakásban, főleg, ha még napot is kapnak, örömteli növekedésnek indulhatnak az első kis csírák, amiket majd hetekkel, hónapokkal később ültethetünk ki a kertbe vagy a balkonládába.

Nem volt ez mindig így. Én is azok közé tartozom, akiknek a gyűlölt gyerekkori feladatai közé tartozott iskola után a gyomlálás vagy a kapálás, és irtóztam a borsóhajtások alatt talált csigáktól. Brrr! Ma is a fülemben cseng anyukám hangja: meglátod, amikor felnőttként hazaérsz majd a munkából, milyen jól kikapcsol majd a kertészkedés! Nem hittem neki – ez is azoknak a dolgoknak az egyike, amik több évtized után érnek el a fülünkig. Pedig igaza volt: tényleg megnyugtat a földdel való szöszmötölés, és öröm látni a piruló paradicsomokat, betakarítani a termést. Persze azt sem akarom elhallgatni, amikor épp az ellenkező hatást érik el az időjárási viszontagságok vagy a kártevők, ilyen is van.

De hogyan is kezdjük, és mit lehet elérni kicsiben, egy-egy erkélyen vagy teraszon, vagy akár zsebkendőnyi kiskertben? Mi nagy kerttel vagyunk megáldva, és azért kezdtük a díszkerten túl is művelni, mert egyszerűen pazarlásnak éreztem, hogy itt a földterület, és nem használjuk ki, viszont vásároljuk a zöldségeket. Ráadásul a három gyerekem az év három különböző szakában született: van egy tavaszi, egy nyár végi és egy téli babám, és én mindegyiküknél ragaszkodtam ahhoz, hogy féléves koruknál előbb nem kezdem meg a hozzátáplálást. Vajon mi lesz akkor épp frissen és szezonálisan elérhető, és mihez tudunk hozzájutni életük első telén? Ha én termelek meg legalább néhány zöldségfélét, akkor biztos lehetek benne, hogy ismerem, amit a kicsinek adok.

Az, hogy mit szeretnél megtermelni, függ attól, hogy mekkora területed van: fel tudsz ásni néhány négyzetmétert, vagy egy balkonládád van, esetleg a teraszra tudsz kiállítani egy-két dézsát? Milyen a talaj nálatok, és a hely, amit használni tudsz, mikor kap napot és mikor árnyékot? Locsolni tudod majd a veteményt? Ezeket érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz.

Ha elhatároztad magad, jöhet a magvetés! Ilyenkor kintre még nem vetünk semmit, hacsak nincs egy fóliasátor a kerted végében. Megvásárolhatod a hónapos retek vagy a borsó magjait is, de velük várj még egy hónapot. Amit viszont már most elkezdhetsz, az a saláták, a paradicsom és a paprikamagok elvetése kis poharakba. Ha van otthon, teheted kis tejfölös- vagy joghurtos poharakba is. Ha nem használsz ilyet vagy nem gyűjtötted össze, vásárolj elbomló tőzegpohárkákat és palántaföldet. A tőzegpohárka előnye, hogy nem kell kivenned, átültetned a növényt: poharastul mehet a szabad földbe vagy a dézsába, és ahogy elbomlik, még táplálja is a talajt. Töltsd meg a felénél magasabban a poharat – totyogók ebben örömmel segítenek – tegyél a felszínére 2-3 magot, majd takard be egy újabb réteg földdel. Kicsit locsold be a földet, és mehetnek is az ablakpárkányra a poharak. Van, aki a kelés gyorsítása miatt folpackkal fedi le őket, én maradok a műanyagmentességnél, és az időre bízom a munkát. Öröm lesz megpillantani az első apró, zöld csírákat! Figyeld gyakran a poharakat, mindig pótolj egy pici vizet, amikor pedig már kibújtak a csírák, én szórófejes flakonból szoktam spriccelni őket, nehogy eldőljenek a gyenge kis szárak.

Ha márciusban enyhe az idő, a saláták már mehetnek is ki a kertbe, melléjük vethetsz hónapos retket, céklát, újhagymát, és így a tavasz második felében csak ki kell majd lépned a lakásból egy finom kevert saláta alapanyagaiért. Májusban – hagyományosan fagyosszentek, május közepe után – kiteheted a dézsába a paradicsomokat, paprikákat is, eddigre már kinőtték a palántázópoharat.

Ha nagyobb a kerted, és egy egész ágyást tudsz keríteni, már februárban, ha enged a fagy, eldugdoshatsz egy sor fokhagymát, márciusban pedig felváltva a sárgarépát és a vöröshagymát. A répa nagyon lassan csírázik, és eleinte annyira apró, hogy kihúznád a gyomokkal együtt. De a hagyma gyorsabb, és szépen kijelöli neked a répa sorát, így nem követsz el ilyen hibát. Márciusban jöhet a zsenge borsó is, amiből májusban már a bébirépákkal együtt főzheted az első levest, és párolhatod vagy pürébe keverheted a kisbabádnak is. Ráadásul így ő is veled együtt ismeri meg a növényeket, a zöldségeket, és azt az érzést, amikor héjából esszük a roppanós cukorborsót vagy napsütötte száráról a paradicsomot.

Igazából a kertészkedésnek csak az szab határt, hogy mit szerettek, no meg persze a hely. Nálunk a sláger a borsó, a paradicsom és a cukkini, de szépen szokott teremni a zöldbab is, és évről évre kísérletezek az uborkával és a padlizsánnal. Amiből sok van, abból fagyasztok vagy savanyítok, most reneszánszát éli a fermentálás is, de a szomszédok is örülnek a feleslegnek.

Nem utolsó szempont, hogy a virágzó zöldségnövények a kertedbe csalják a beporzó rovarokat, azok pedig a madarakat. Érdemes rovarhotelt készíteni, a száraz napokban kitenni nekik vizet is, és ha van hely, színes virágokat is ültethetsz a sorok közé. A növénytársítás külön téma, de jó tudni, hogy vannak olyan virágok, amelyek jó hatással vannak a melléjük ültetett zöldségnövényekre, sőt ehető virágok is, amelyekkel színesítheted a salátát vagy a köretet! Igazi kaland a kertészkedés, próbáljátok ki a kicsikkel együtt! 

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.19.02.2021.2532

Bezár