Bezár
Könyvmoly vagyok! Hogyan legyek környezettudatos?

Könyvmoly vagyok! Hogyan legyek környezettudatos?

Te is szeretsz olvasni? Gyűlnek a könyvek a polcodon, és végeérhetetlen az olvasmánylistád? Miközben minden másban igyekszel csökkenteni a fogyasztásodat és tudatosan tervezni, ebben az egyben nem engedsz? Mégis, talán elgondolkodsz rajta időről időre, hogy hogyan hódolhatsz a kedvenc hobbidnak úgy, hogy közben a környezetedre is odafigyelj. Kecskés Tímea tippjei következnek!

Egyre többen tesszük fel magunknak ezt a kérdést mi, akik imádunk olvasni. Nem véletlenül választottam ezt a kifejezést, hiszen ez valóban szenvedély. Akinek gyerekei vannak, annak talán nem is kell magyaráznom, hogy attól, hogy gyakorlatilag egy éve hosszabb-rövidebb ideig karanténban élünk, nem lett semmivel sem több időm, mégis tavaly  84 könyvet, majdnem 30 ezer oldalt olvastam el. Több különböző listát vezetek: az elolvasott könyveken kívül a polcomon várakozó olvasatlanokat, és a vágyott, megszerzendő olvasnivalókat is jegyzem. Pipálom, ha hozzájutok valamihez, amit már régen kinéztem magamnak, vezetek excel táblázatot és online adatbázist is. Talán megszállott vagyok? Lehet. Épp ezért különösen fontosnak tartom, hogy egy számomra ennyire központi területen is megfeleljek a magam által felállított környezetvédelmi szempontoknak.

Ha te is így vagy ezzel, és érdekel, hogyan figyelhetsz oda az energiatudatosságra és a bolygó védelmére, miközben a betűket falod, akkor a következő néhány pont neked is szól:

  • Vásárolj kevesebb könyvet!

Ez a legegyszerűbbnek látszó, de egy könyvmoly számára egyáltalán nem könnyen megvalósítható tipp. A hulladékminimalizálás első lépései között szerepel a fogyasztás lecsökkentése, hiszen a legjobb hulladék az, ami létre se jön – hiszen eleve le se gyártják. Tudom, hogy a könyvet hulladékként említeni szentségtörésnek számít, de sajnos hosszútávon végül ez a sors vár rájuk is. Nagyon gyakran látni olyan hagyatékokat vagy kiárusításokat, ahol fillérekért sem kelnek el a könyvek. Ami évekig valaki féltve őrzött kincse volt, az szemétként végzi. Ha eddig impulzusvásárló voltál a könyvek tekintetében, próbálj meg tudatosabb lenni: legyen listád, olvass ajánlókat és értékeléseket a kinézett könyvről, és csak azt vásárold meg, amit biztosan, esetleg többször is el fogsz olvasni, és akár szívesen tovább is adsz.

  • Legyen e-könyv olvasód!

Bár azon régen nem dilemmázom, hogy a papír vagy az elektronikus könyv a jobb – számomra az olvasás a fontos, teljesen mindegy, hogy milyen felületen történik – az sokáig nem tisztult le bennem, hogy a környezet szempontjából melyiket előnyösebb. Aztán utánajártam: az elmúlt tíz évben átlagosan több mint 30 millió könyvet nyomtattak ki Magyarországon évente. Ez évi 240 ezer tonna papírt jelent, ami alapján el lehet képzelni a kivágott fák, a felhasznált víz és energia mennyiségét is – és akkor még nem beszéltünk a papír fehérítésének káros hatásairól. A nyomtatott könyvekhez háromszor annyi nyersanyagot és hétszer annyi vizet használunk el, mint a papírmentes könyvekhez. Természetesen az e-könyv olvasók előállítása is környezetterhelő, de a kutatási eredmények szerint ha már évi 23 könyvet elolvasol rajta, megtérül a gyártás ökológiai lábnyoma. Fontos, hogy az e-olvasót is okosan használd, és ne cseréld le csak azért, mert megjelent egy újabb, még okosabb termék a piacon!

  • Járj könyvtárba!

Még az e-olvasónál is jobb választás, persze csak olyan könyvek esetében, amelyeket nem akarsz mindenképpen a polcodon tudni. Én az utóbbi években nagy könyvtárlátogató lettem – az sem utolsó szempont, hogy a gyerekekkel is nagyon jó és szinte ingyenes programlehetőség. A környékünkön a karanténidőszak alatt is nyitva voltak a könyvtárak, így amikor csak lehetett – persze a megfelelő óvintézkedéssel – előjegyzett könyvcsomagokat vehettünk át teraszon vagy ablakon keresztül. Könyvtártagként számtalan olvasó juthat hozzá ugyanahhoz a kötethez szinte ingyen, ajánlásokat kaphatsz, segítenek választani, és még arra is jó, hogy eldöntsem, meg akarok-e vásárolni egy kinézett művet. Emellett a könyvtárak programokat, előadásokat, versenyeket, kihívásokat, író-olvasó találkozásokat és sok más eseményt is szerveznek, érdemes a gyerekekkel együtt beiratkozni a legközelebbibe!

  • Keresd a használtat!

Se szeri, se száma az online piactereknek, ahol fillérekért juthatunk mások jó állapotú, de feleslegessé vált könyveihez, de új megjelenésekhez is akár féláron. Remek megoldás, ha szívesen elolvasnál valamit, de sejted, hogy csak egyszeri alkalom lesz – utána magad is továbbadhatod a könyvet. Emellett több budapesti kerületben és vidéki városban is állomásoznak könyvszekerek, amelyeknél a kiadványok széles skálálját találod meg pár száz forintért, és te is eladhatsz náluk nagyobb mennyiséget. Ők nemcsak kereskednek, hanem mentik is a hagyatékból, gyűjteményből származó könyveket a kidobástól.

  • Szervezz olvasóklubot, könyv-csereberét!

Szuper közösségi kezdeményezés lehet akár online formában is a könyvklub indítása. Választhattok egy közös könyvet, amit együtt olvastok, vagy egy közös témát, amihez mindenki ajánl könyvet – a lényeg az olvasásra biztatás és a tapasztalatok átbeszélése. Akár szakembereket vagy a témában érintetteket is meghívhattok. Az elolvasott könyveket nem szükséges mindenkinek külön beszereznie – körbe is adhatjátok, a beszerzésben segíthet a helyi könyvtár is. A csoport ideális színtere a könyvek cseréjének: rendezhettek börzét, amin mindenki kedvére válogathat mások kiolvasott könyveiből. Szélesebb közönséget is elérhettek, ha könyvmegállót vagy nyilvános könyvtárat nyittok a klub által felajánlott kötetekből. Az ehhez kapcsolódó ötletek tárháza szinte végtelen!

+1 Támogasd a könyvkiadást és az írókat!

Ha a fenti ötleteked megfogadod, benned is felmerülhet, hogy miből fognak megélni a kedvenc íróid, és mi lesz a könyvkiadással, hiszen a környezettudatos megoldások egyben pénztárcakímélőek is az olvasók számára. Minden forintunk szavazat – részben ezért is vásárolom szívesebben kortárs magyar írók műveit papír kiadásban. Ezek legtöbbször annyira értékes művek, hogy ott a helyük a polcon, és biztosan többször is el fogom olvasni őket. Az e-könyvek vásárlásával is segítheted az írók és a kiadók munkáját. Ha ezen felül is szívesen támogatnád a szerzőket, a Szépírók Társasága által indított alapon keresztül van erre lehetőséged.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária megbízásából készült.

MAN: LMR-CH-20210421-52

Bezár