Bezár
Környezettudatos vállalások kisbabával az új évre

Környezettudatos vállalások kisbabával az új évre

Januárban Te is megfogadsz ezt-azt? Kecskés Tímea, az egyboszorka blog szerzője ad néhány tippet, amit valóban érdemes megszívlelni az új esztendőre.

Új év, új élet – szoktunk fogadkozni ilyenkor januárban, és most már tényleg erősen elhatározzuk, hogy idén lefogyunk, leszokunk a dohányzásról, megiszunk naponta két liter vizet vagy lefutjuk a maratont. Én is szoktam valamilyen fogadalmat tenni az új évre, de nem ilyen formában. Nem hiszek ugyanis az óriási és főleg a hirtelen változásokban. Szerintem nem kell új életet kezdenünk azért, mert most már januárt mutat a naptár. Különösen, ha kisbabát vársz vagy épp a néhány hónapos aprósággal töltöd a napjaidat – és az éjszakáidat, – nem biztos, hogy ez a megfelelő időpont a nagy vállalásokra, hatalmas sportteljesítményekre, a dohányzásról pedig már rég lemondtál (ha éltél vele egyáltalán).

Amiben én hiszek, az a kitartás és az apró lépések. Úgy gondolom, hogy ha rendszeresen teszünk valamit egy célért, apránként kialakíthatunk egy jó szokást, ami aztán beépül a mindennapjainkba, és hamarosan már fel se tűnik. Ez igaz például a táplálkozásra: mindennap egy kicsivel több zöldség, vagy egy pici odafigyelés a folyadékfogyasztásra elég ahhoz, hogy szokássá váljon, és elvezessen a további lépésekhez. Igaz a sportra is: ha csak napi húsz percet beiktatsz, egy picivel többet sétálsz, igényed lesz rá, és alapot teremtesz, energiát nyersz ahhoz, hogy komolyabb edzésbe kezdj.

A környezettudatosság is ilyen. Nem kell nagy fogadalmakat tenni, semmi olyasmit, ami tartalmazza a „soha” vagy a „mindig”szavakat. Sokkal több az esélyed a sikerre, ha inkább szokásokat próbálsz kialakítani. Ha ugyanúgy szereted a kipipálós listákat, mint én, akkor ez önmagában is motiválni fog – de az még sokkal jobban, hogy néhány hét vagy hónap után másként tekinthetsz a háztartásodra, és örömmel konstatálod, mennyivel később telik meg a szemetesetek. Kezdd apró lépésekkel, és meglátod, milyen változást hoznak!

Mik lehetnek ezek az apró lépések egy olyan családban, ahol kisbaba is van?

  • Mosható pelenka. Evidensnek tűnik, hiszen a babával járó legnagyobb hulladéktermelés az eldobható pelenkákból adódik. Viszont pont a fent leírt kis lépésekben történő haladásra nem  a legjobb példa, hiszen általában megveszünk egy teljes kezdőcsomagot. Nem muszáj így tenned: kipróbálhatsz egy-egy darabot is a különböző típusokból, hogy megtaláld a nektek megfelelőt – vagy épp rádöbbenj, hogy mégsem ez a ti utatok. Mosható pelenkát és kiegészítőket használtan is lehet kapni a különböző online baba-mama és adásvételi csoportokban, nem kell nagy kiadástól tartanod. Ha ez túl nagy lépés elsőre, akkor cseréld le csak a popsitörlőt: vannak mosható textilkendők erre a célra, de itthon is készíthetsz ilyet, vagy pelenkázhatsz a fürdőszobában, és akkor egyszerűen megmosod a babát, ha szükséges.
  • Cseréld le a babahabfürdőt, testápolót. A gyógyszertári fürdető tökéletesen megfelel a célnak, de a tiszta víz is elegendő. Ha száraz a baba bőre, egy kevés tiszta növényi olajjal – mandula- vagy szőlőmagolajjal – masszírozhatod, ezeket üveges kiszerelésben lehet vásárolni, és akár te is használhatod arctisztításra.
  • Amikor a következő ruháját kinövi a kicsi, keress neki helyette egy használt darabot! Se szeri, se száma a szebbnél szebb, alig hordott babaruháknak, hiszen olyan rövid ideig van rájuk szükség. Az is lehet, hogy így megismerkedsz egy olyan családdal, akiktől hosszú távon átveheted a kinőtt ruhákat. Használt ruhákat választani nemcsak környezettudatos, de költségkímélő megoldás a család többi tagjának is.
  • Kisbaba mellett nem könnyű mást csinálni, főleg, ha testvére is van, vagy már dolgozol. Vond be a család többi tagját is, legyen közös projekt a házimunka! A főzésben pedig rengeteget segít egy szokás, ami egyszeri rákészülés után heti öt percet vesz igénybe: ez a menütervezés. Készíts egy listát azokból az ételekből, amiket szoktál készíteni, oszd őket típusokra (leves, húsétel, főzelék, köret, tészta – ami nálatok rendszeres) és ha ez megvan, hetente egyszer csak össze kell válogatnod, hogy mi készüljön a következő héten. A menüterv alapján készíts bevásárlólistát, amivel tudatosabban fogsz vásárolni is, így kevesebb lesz a pazarlás a családotokban.
  • Derítsd fel a legközelebbi piacot! Mi mindent lehet kapni? Van zöldségféle, tojás, tejtermék, hentesáru, esetleg pékáru is? Ha van menüterved, gondold át, hogy mekkora részét tudod egy helyen beszerezni a rendszeresen használt alapanyagaidnak! A piacon általában frissebb és szezonális zöldség és gyümölcs kapható, többnyire közeli termelőktől, és a vegyszermentességre is több esélyed van, mint a szupermarketben. Ha beválik, rendszeres szokás és kisgyerekes program lehet a piacra járás, ezzel a cseperedő kisbabád is sok izgalmas élménnyel gyarapodik. Színek, illatok, hangok, emberek – sok valódi inger éri, ami már önmagában is fejlesztő hatású. (A járványhelyzet elmúlásáig talán ezzel többen kissé óvatosabbak, számukra jó hír, hogy vannak már hazai termelői vásárok online rendeléssel is.)
  • Szelektálj rendszeresen! Ha pici korában rászoksz erre, nem fognak ellepni a játékhalmok a cseperedő gyerek mellett sem. Szánj rá heti tizenöt percet, hogy egy-egy területet átnézz: egyik héten a plüssállatokat, a másikon a játékokat, aztán a könyveket, a ruhákat vagy a babaápolási szereket. Ami lejárt, azt dobd ki, ami törött vagy sérült, szakadt, azt próbáld meg megjavítani, ami kinőtt vagy egyszerűen túl sok van belőle és nem használjátok, annak pedig keress olyan helyet, ahol örülnek neki. Ha rászoksz a szelektálásra, folytathatod a gyerekszoba után a lakás többi területével. Kevesebb tárggyal, letisztultabb felületekkel jobban fogjátok érezni magatokat, és már a beszerzésnél is tudatosabb leszel, hiszen olyasmit biztosan nem veszel meg, amiről az jut eszedbe, hogy később ki kell szelektálnod.

Neked milyen jó szokásaid vannak, amelyek a kisbabás életmódban is segítik a környezettudatosabbá válást?

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazójának megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.18.01.2021.2496

Bezár