Bezár
Műanyagmentes július – legyél te is a megoldás része!

Műanyagmentes július – legyél te is a megoldás része!

Végre itt a nyár! A hűvös, esős május után nagyon sokan vártuk már az igazi meleg napsütést, a járvánnyal sújtott őszi és tavaszi időszak után a szabadságot, az iskolások a vakációt. Nekünk, szülőknek talán már sok is volt egy kicsit a gyerekek otthonlétéből, de azért így nyáron mégis más. Talán maradt még szabadság, talán tudunk nyaralni menni, talán lazábbak vagyunk sok mindennel kapcsolatban. Minden nyáron így szokott lenni, de most igazi szorongató helyzetből lélegezhetünk fel egy kicsit. Kecskés Tímea a műanyagmentes júliusról.

A fentiek miatt időzítette ide, a nyár kellős közepére kampányát még tíz évvel ezelőtt az ausztrál Plastic Free Foundation: hogy a nagy lazaság ne jelentsen több szemetet és több szennyezést. Idén először ennek végre a döntéshozásban is nyomát láthatjuk: július 1-jétől ugyanis tilos egyes eldobható műanyag tárgyak forgalomba hozatala. Ilyenek többek között a fültisztító pálcikák, az evőeszközök, szívószálak, italkeverő pálcikák, az expandált polisztirolból készült ételtartó dobozok (ez az a bizonyos habosított műanyag) és az elviteles poharak is.

Számunkra, akik évek óta ilyen eszközök nélkül élünk, nagy öröm, hogy végre nem kell külön magyarázni a kávézóban, hogy nem kérek szívószálat a limonádémba. Azt reméljük, hogy ezt a rendeletet később majd bővítik úgy, hogy előtte gondoskodnak a vendéglátásban dolgozók számára a megoldási lehetőségekről is. Most ugyanis feltehetően annyit fog jelenteni ennek a rendeletnek a gyakorlati megvalósulása, hogy komposztálható termékekre cserélik az egyszer használatos műanyagokat. Ezzel csak az a gond, hogy ha lebomló műanyag pohárban kapod a kávédat, azt ugyanúgy az utcai szemetesbe fogod dobni, ahonnan ez is a szemétégetőbe vagy -lerakóba kerül. Ezek a termékek csak ipari komposztálóban bomlanak le rövid idő alatt, speciális körülmények között. Ilyen pedig egyelőre Magyarországon nem található, ha pedig lesz, akkor is ki kell dolgozni a szelektív gyűjtést és elszállítást. Ami viszont vitathatatlanul előnye a lebomló műanyagból készült tárgyaknak, az az, hogy a lerakóban történő lassú bomlásukból vagy égetésükből nem kőolajszármazékok szabadulnak fel.

Ha mi szeretnénk egy kicsivel a törvényhozás előtt járni, és teljesen elkerülni vagy megelőzni az eldobható termékek használatát, mit tehetünk? Értelmezzük kihívásként a műanyagmentes júliust, ahogy az eredetileg indult is! Ebben a hónapban arra biztatjuk azokat, akik találkoznak ezzel a kihívással, hogy kerüljék el teljesen az egyszer használatos műanyagokat. Lehet ez egy nap vagy egy hét, amikor odafigyelsz arra, hogy hol találkozol ezekkel a tárgyakkal. Kiválaszthatsz egyetlen dolgot – a nejlonzacskót, az elviteles poharat vagy a PET palackot – és elkerülheted csak azt az egyet. Ha feliratkozol a Plastic Free July kihívásra, sok hasznos tippet fogsz kapni e-mailben, de az is elég, ha csak rákeresel.

Még csak vásárolnod sem kell hozzá. Közhelyszámba megy, hogy a magyar háztartásokban mindig van egy zacskó tele további zacskókkal – használd újra ezeket. Biztosan akad egy sportkulacs vagy egy üvegpalack is, a táskádban pedig elfér egy garnitúra evőeszköz. Már meg is vagy – egy vásárlós, kávézós, gyerekekkel fagyizós vagy falatozós délután, amikor semmilyen műanyag nem került a szemetesbe.

Amikor én először találkoztam a műanyagmentes július kampánnyal, már egy ideje foglalkoztunk itthon a háztartási hulladék csökkentésével. PET palackos italokat nem vettünk, sőt már a tejes vagy gyümölcsleves dobozokról is lemondtunk. Nekünk akkor a samponos, tusfürdős flakonok kiiktatása volt a következő feladat, amire a szilárd vagy a kimérve vásárolható sampon és a tömbszappan jelentette a megoldást. Nektek is azt javaslom, hogy egy-egy apró lépésben haladjatok. A legjobb trükk, ami nálunk bevált, a szemetes kiborítása. Tegyél a földre egy régi lepedőt vagy egy nagy kukazsákot, és borítsd ki vagy a konyhai kommunális kukát, vagy ha szelektíven gyűjtötök, akkor a műanyagost. Amikor visszadobálod a szemetet, nézd át, miből van benne a legtöbb, és keresd meg annak a leváltási lehetőségét. Engem meglepett, hogy ez mennyire könnyű volt, és a szemetem nagy része egyszerűen megszűnt létezni így.

Fontos kihangsúlyozni két dolgot: a műanyag nem ellenségünk – az egyszerhasználatos műanyag az. Nem kell lecserélned az összes konyhai eszközödet, ételes dobozodat és a gyerekek játékait. Ehelyett a következő alkalommal, amikor nejlonzacskóért nyúlsz, jusson eszedbe a kihívás és ne vedd el. A másik dolog pedig: az eldobható műanyagoktól mentes, hulladékszegény életmód egy szokás, amit ki kell alakítani. Ne akarj mindent egyszerre, haladj apró lépésekben, tájékozódj és ne szidd magad, ha időnként győz a régi rutin. Kezdetben csak egy dologra koncentrálj, amiben könnyen sikerélményt szerzel, és ami motiválni fog a következő lépésre.

Ezt a kihívást nem lehet elbukni. A cél ugyanis a figyelemfelkeltés és a cselekvésre buzdítás. Ha csak egy apró lépést is teszel, már sikeres vagy – tehát hajrá, vágj te is bele!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

LMR-CH-20210702-27

Bezár