Bezár
Őszi használtruha kihívás, avagy a Secondhand September!

Őszi használtruha kihívás, avagy a Secondhand September!

A július műanyagmentes, ezt már mindenki tudja. Az augusztus szívószálmentes. Mire koncentráltunk szeptemberben, ha gyakorolni akartuk a környezettudatosságot, megtartva a korábban már bevezetett jó szokásokat? Górcső alá vehettük például a család öltözködését. Kecskés Tímea, az egyboszorka.hu bloggerének írását olvashatjátok!

A szeptember azokban a családokban, ahol már nagyobbak a gyerekek, az iskolakezdés időszaka, míg mások óvodába, bölcsibe mennek most először. Nagy változás ez mindenkinek, és talán akkor a legnagyobb, amikor ez egyúttal az anyuka munkába való visszatérését is jelenti. De a nyár vége, az érkező ősz, a hűvösebb és csapadékosabb idő mindannyiunk életébe változást hoz – azokéba is, akik most várják, vagy épp tervezik az első babát. Sokan foglalkoznak ilyenkor a szekrényükkel: elteszik a nyári darabokat, előveszik a télieket, átnézik, hogy mi az, amit már nem hordanak, miből lenne szükségük újra.

De biztosan szükségünk van-e új ruhadarabokra? A világban rengeteg ruhafélét gyártanak le feleslegesen, a divatipar jelenlegi állapotában már nem fenntartható. Az Oxfam társadalmi egyenlőségért küzdő nemzetközi szervezet adatai szerint az Egyesült Királyságban hetente 13 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre, ezek össztömege egy év alatt kiteszi az Empire State Building súlyát. Eközben egyetlen farmer-póló kombináció legyártásához annyi víz szükséges, amennyit egy embernek 13 évbe (!) telne meginni. A világ kongatja a vészharangot az egyre súlyosabb vízhiány miatt, az ivóvizet pedig ruhagyártásra használjuk fel – a termék viszont rövid úton hulladékként végzi. Az üzletek a legyártott ruhamennyiség 85%-át el se tudják adni, olyan hamar kikerül az aktuális kínálatból: már nem szezonok vannak, hanem mikroszezonok, akár hetente váltakozva. És akkor még nem is említettem a körülményeket, amelyek között az ezeket a ruhákat varró nők dolgoznak.

Mentsük meg a ruhákat a feleslegessé válástól, vásároljunk másodkézből! – kéri kampányában az Oxfam, kihívásuk pedig a SecondHand September nevet kapta.

A Secondhand September, azaz magyarul Használtruha Szeptember a ruhák rövid életciklusára, ennek környezetszennyező mivoltára és a fast fashion, illetve a textilipar körül jelentkező társadalmi egyenlőtlenségre hívja fel a figyelmet. A csatlakozók vállalják, hogy egy hónapon keresztül nem vásárolnak új ruhát, ehelyett amire szükségük van, azt használtan szerzik be.

Csatlakozz te is a kihíváshoz! Nem kell hozzá pont a szeptember. Egy hónapig – lehet ez bármelyik hónap – ne vegyél új ruhát – igen, a gyereknek szükséges tornacipőt, ünneplő ruhát is be lehet szerezni másodkézből, sőt, még a kisbabádnak sem kell, hogy minden body-ja, rugdalózója vadonatúj legyen. Nem feltétlenül a turkálókra és más használtruha-boltokra gondolok, bár természetesen azzal sincs semmi baj, ha ott keresgélsz. Sokan vannak, akiknek különös érzékük van ahhoz, hogy kincsekre bukkanjanak ezekben az üzletekben, de ha célzottan keresel valamit, akkor nehezebb dolgod lesz.

Ehelyett – vagy mellett – nézz körül a környékbeli közösségekben vagy a családban és a barátaid között: nincs valakinek épp egy ruhamérettel nagyobb gyereke, akitől akár rendszeresen megkaphatod, amit az ő gyereke kinőtt? Biztosan van, amit cserébe fel tudsz ajánlani. A babák az első évben nagyon gyorsan kinőnek egy-egy méretet, én mindig összegyűjtöttem és csomagban adtam tovább ezeket. Én is nagyon aranyos, helyes, vagány és praktikus darabokhoz jutottam így hozzá! A kismamaruhákkal is hasonló a helyzet: néhány hónapig hordod őket – különösen azokat, amik csak adott időjárásban megfelelők – ez szinte meg sem látszik rajtuk, még egy kis mellékjövedelemre is szert tehetsz általuk, vagy takarékoskodhatsz a vásárlással, ha mástól veszed. Nekem az az érzés is fontos volt, hogy ezeket a ruhákat már más is szerette, benne vannak az élményeik, az emlékeik, és most én hordom őket.

Rendezhettek gardróbcserét a barátnőiddel, amikor előre átnézitek a szekrényeteket: biztosan van, amit nem használsz, sosem hordtál vagy sosem fogsz. Gyűjtsd össze ezeket és tartsatok egy csajos estét egyikőtöknél, amikor felpróbáljátok egymás ruháit. Jó buli lesz, utána pedig örömmel fogjátok hordani a régi-új szerzeményeket. Nagyobb körben – a lakókörnyezeted vagy akár a munkahelyi csapatod részvételével – is lehet gardróbvásárt rendezni, de ha rákeresel a környékeden zajló eseményekre, talán találsz is ilyet.

Ha vettél használt ruhát vagy részt vettél ilyen eseményen – vagy épp nem volt szükséged semmire, de szeretnéd népszerűsíteni a használtruha szeptembert – akkor fotózd le az új kincseket, vagy épp magadat, hogy viseled őket, és használd a közösségi médiában a #SecondHandSeptember hashtaget!

Ezek a havi kihívások természetesen inkább csak inspirációk ahhoz, hogy apró lépésekkel egy fenntarthatóbb élet felé tereljük saját magunkat: nem csak júliusban lehetünk műanyagmentesek, nem csak augusztusban hanyagolhatjuk a szívószál használatát, és a használt ruhás kihívás sem kell, hogy szeptemberben kapjon el minket. Kóstoljunk bele mindegyikbe, és találjuk meg azokat az apróságokat, amikkel mi magunk is megerőltetés nélkül hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövőhöz.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.01.10.2020.2396

Bezár